Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Štátne sociálne dávky od 1. septembra 2005

Rubrika: Právo pre ekonómov

Dňa 1. 9. 2005 nadobudli účinnosť viaceré nariadenia vlády SR, ktorými sa upravujú sumy jednotlivých štátnych sociálnych dávok a taktiež sumy dávky v hmotnej núdzi, aktivačného príspevku a ochranného príspevku. Len nedávno sme sa venovali problematike právnej úpravy rodičovského príspevku. Odvtedy (t. j. od 1. 7. 2005) opätovne nastali zmeny, t. j. došlo k zmene výšky nielen tejto dávky, ale aj ďalších štátnych sociálnych dávok (tzv. dávok štátnej sociálnej podpory). Cieľom článku je oboznámiť čitateľov s aktuálnou výškou štátnych sociálnych dávok, ktorá sa zmenila od 1. 9. 2005.

 

Dňa 1. 9. 2005 nadobudli účinnosť viaceré nariadenia vlády SR, ktorými sa upravujú sumy jednotlivých štátnych sociálnych dávok a taktiež sumy dávky v hmotnej núdzi, aktivačného príspevku a ochranného príspevku.

Len nedávno sme sa venovali problematike právnej úpravy rodičovského príspevku. Odvtedy (t. j. od 1. 7. 2005) opätovne nastali zmeny, t. j. došlo k zmene výšky nielen tejto dávky, ale aj ďalších štátnych sociálnych dávok (tzv. dávok štátnej sociálnej podpory). Cieľom článku je oboznámiť čitateľov s aktuálnou výškou štátnych sociálnych dávok, ktorá sa zmenila od 1. 9. 2005.

Medzi štátne sociálne dávky patria:

  • prídavok na dieťa,
  • príspevok pri narodení dieťaťa,
  • príspevok rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri deti alebo viac detí, alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá,
  • rodičovský príspevok,
  • zaopatrovací príspevok,
  • príspevky pestúnskej starostlivosti,
  • príspevok na pohreb.

Prídavok na dieťa

Poskytovanie prídavku na dieťa upravuje zákon č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa a o zmene a doplnení zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o prídavku na dieťa“).

Podľa ustanovenia § 8 ods. 1 zákona o prídavku na dieťa výška prídavku na dieťa bola od 1. 9. 2004 vo výške 540 Sk. Táto suma od 1. 9. 2005 zostala nezmenená.

Príspevok pri narodení dieťaťa a príspevok rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri deti alebo viac detí, alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá

Tieto štátne sociálne dávky upravuje zákon č. 235/1998 Z. z. o príspevku pri narodení dieťaťa, o príspevku rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri deti, alebo viac detí alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá a ktorým sa menia ďalšie zákony v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o príspevku pri narodení dieťaťa“). 

Príspevok pri narodení dieťaťa

Oprávnenými osobami na uplatnenie nároku na príspevok pri narodení dieťaťa, ak spĺňajú podmienky podľa zákona o príspevku pri narodení dieťaťa, sú:

  • v prvom rade – matka, ktorá dieťa porodila,
  • v druhom rade – otec dieťaťa, ak matka dieťaťa zomrela, alebo po matke dieťaťa bolo vyhlásené pátranie, alebo dieťa mladšie ako jeden rok bolo zverené do výchovy otca na základe právoplatného rozhodnutia súdu,
  • v treťom rade – osoba, ktorá prevzala dieťa mladšie ako jeden rok do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe právoplatného rozhodnutia príslušného orgánu alebo opatrenia podľa osobitného predpisu.

Základné podmienky na vznik nároku na príspevok taxatívne vymedzuje zákon o príspevku pri narodení dieťaťa. Sú nimi narodenie dieťaťa (nie potrat) a trvalý pobyt oprávnenej osoby na území SR. Na to isté dieťa vzniká nárok na príspevok pri narodení dieťaťa len raz. V prípade, ak sa súčasne narodí viac detí, nárok na príspevok pri narodení dieťaťa vzniká na každé dieťa.

Nárok na príspevok matke, ktorá dieťa porodila, nevzniká, ak pred uplatnením nároku na príspevok pri narodení dieťaťa dala privolenie na osvojenie dieťaťa, alebo ak dieťa bolo zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe právoplatného rozhodnutia príslušného orgánu. To isté platí v prípade otca dieťaťa, ak matka dieťaťa zomrela, alebo po matke dieťaťa bolo vyhlásené pátranie, alebo ak dieťa mladšie ako jeden rok bolo zverené do výchovy otca na základe právoplatného rozhodnutia súdu.

Od 1. 9. 2005 výška príspevku pri narodení dieťaťa v zmysle nariadenia vlády SR č. 383/2005 Z. z. o zvýšení sumy príspevku pri narodení dieťaťa a o zvýšení súm príspevku rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri deti alebo viac detí, alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá (ďalej len „nariadenie č. 383/2005 Z. z.“), sa upravila na 4 460 Sk.

Príklad č. 1:

Rodine Pekných sa 8. 9. 2005 narodili dvojčatá. Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa im vznikol v sume 8 640 Sk (t. j. 4 460 + 4 460).

Príspevok rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri deti alebo viac detí, alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá

Oprávnená osoba na uplatnenie nároku na príspevok rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri deti alebo viac detí, alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá (ďalej len „príspevok rodičom“), ak spĺňa podmienky podľa zákona o príspevku pri narodení dieťaťa, je:

  • v prvom rade – rodič detí, alebo
  • v druhom rade – osoba, ktorá prevzala deti do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe právoplatného rozhodnutia súdu.

Prednostné právo na tento príspevok má matka detí, ak medzi rodičmi nedôjde k dohode, kto z nich si nárok na príspevok rodičom uplatní. Na každé dieťa príspevok rodičom sa poskytuje v kalendárnom roku iba raz.

Od 1. 9. 2005 príspevok rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri deti alebo viac detí, alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá,v zmysle nariadenia vlády SR č. 383/2005 Z. z. sa upravil na sumu:

  • 2 420 Sk pre dieťa do 6 rokov veku,
  • 2 980 Sk pre dieťa od 6 rokov do 15 rokov veku,
  • 3 170 Sk pre dieťa vo veku 15 rokov.

Príklad č. 2:

Rodina Malíkových má trojčatá vo veku 4 rokov, ktoré sa narodili 2. 9. 2001 a 2. 9. 2005 dovŕšili 4 roky veku. Príspevok rodičom sa im poskytne vo výške 7 260 Sk (t. j. 2 420 x 3).

Pri starostlivosti o dieťa, ktorému sa poskytuje starostlivosť v zariadení celoročne, ak dôvodom takejto starostlivosti je výkon ústavnej výchovy na základe právoplatného rozhodnutia príslušného orgánu alebo výkon ochrannej výchovy na základe právoplatného rozhodnutia súdu, nárok na príspevok rodičom nevzniká.

Spoločné ustanovenia na uplatnenie nároku na príspevok pri narodení dieťaťa a na príspevok rodičom

Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa aj nárok na príspevok rodičom oprávnené osoby si môžu uplatniť na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta ich trvalého pobytu, t. j. u platiteľa na základe podania písomnej žiadosti. Žiadosť o príspevok pri narodení dieťaťa potvrdzuje príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta na

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály