Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Stanovenie základu dane podnikateľa – fyzickej osoby účtujúcej v jednoduchom účtovníctve za rok 2007

Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Výšku príjmov, ktoré podnikajúca fyzická osoba v roku 2007 dosiahla, nemôže zmeniť. V zmysle zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. všetky príjmy z podnikania má povinnosť zdaniť. Základ dane, z ktorého sa počíta daň po odpočítaní nezdaniteľnej časti, je možné ovplyvniť výškou daňových výdavkov.

 
Výšku príjmov, ktoré podnikajúca fyzická osoba v roku 2007 dosiahla, nemôže zmeniť. V zmysle zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) všetky príjmy z podnikania má povinnosť zdaniť. Základ dane, z ktorého sa počíta daň po odpočítaní nezdaniteľnej časti, je možné ovplyvniť výškou daňových výdavkov. Výšku daňových výdavkov a tým aj základ dane môže podnikateľ – fyzická osoba (FO) účtujúca v jednoduchom účtovníctve ovplyvniť rozhodnutím, či:
1.uplatní preukázateľné (skutočne vynaložené) daňové výdavky alebo
2.uplatní výdavky, ktoré stanoví percentom z úhrnu dosiahnutých príjmov, tzv. paušálne výdavky.

Základ dane
definuje § 2 písm. j) ZDP ako rozdiel, o ktorý zdaniteľné príjmy prevyšujú daňové výdavky pri rešpektovaní vecnej a časovej súvislosti zdaniteľných príjmov a daňových výdavkov v príslušnom zdaňovacom období.
ZD = P – V    (v Sk),
kde: ZD – základ dane v Sk,
P – zdaniteľné príjmy v Sk,
V – daňové výdavky v Sk.

Zdaniteľný príjem
je podľa ustanovenia § 2 ods. h) ZDP príjem, ktorý je predmetom dane. Zdaniteľným príjmov nie je príjem, ktorý je od dane oslobodený v zmysle ustanovení ZDP alebo medzinárodnej zmluvy.

Daňový výdavok
je podľa ust. § 2 písm. i) ZDP výdavok na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov, preukázateľne vynaložený daňovníkom, zaúčtovaný v účtovníctve daňovníka alebo zaevidovaný v evidencii daňovníka podľa § 6 ods. 10 ZDP. Za daňový výdavok je možné považovať len výdavok, ktorý spĺňa tieto podmienky:
  • je vynaložený na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov, to znamená, že ak má byť výdavok uznaný ako daňový výdavok, musí spĺňať podmienku súvislosti s predmetom podnikania,musí byť podnikateľom riadne preukázaný, to znamená, že každý výdavok musí byť aj fyzicky doložený,
  • musí byť zaúčtovaný v účtovníctve podnikateľa alebo zaevidovaný v evidencii podľa § 6 ods. 10 ZDP, to znamená, že každý výdavok musí byť zaúčtovaný v súlade s príslušnými účtovnými predpismi alebo zaevidovaný v predpísanej evidencii, ktorú je povinný viesť podnikateľ, ak si uplatňuje paušálne výdavky,
  • môže byť uplatnený len vo výške stanovenej ZDP alebo osobitným predpisom, to znamená že daňový výdavok je možné uplatniť len do výšky stanovenej priamo v ZDP alebo do limitu, ktorý je stanovený v inom právnom predpise, napríklad v zákone č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p.
Daňovými výdavkami, v zmysle ustanovení ZDP, nie sú:
  • výdavky, ktoré nesúvisia so zdaniteľným príjmom, aj keď podnikateľ takýto výdavok zaúčtoval vo svojom účtovníctve,
  • výdavky, ktorých vynaloženie na daňové účely nie je dostatočne preukázané,
  • výdavky, ktoré sú priamo uvedené v § 21 ZDP.
 

Základ dane

Podnikateľ, ktorý mal v roku 2007 príjmy podľa § 6 ods. 1 ZDP (príjmy z podnikania) a podnikateľ, ktorý mal v roku 2007 príjmy podľa § 6 ods. 2 ZDP (príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti) zistí základ dane:
  • z riadne vedeného jednoduchého účtovníctva, poprípade z podvojného účtovníctva alebo
  • výpočtom podľa § 6 ods. 10 ZDP, pričom použije údaje z evidencie, ktorú má povinnosť viesť v prípade, že bude preukazovať výdavky percentom z úhrnu príjmov (paušálne výdavky).
 

Preukázateľné daňové výdavky

Ak sa podnikateľ rozhodne, že pri stanovení základu dane uplatní preukázateľné daňové výdavky, musí podľa § 6 ods. 6 ZDP vychádzať z ustanovenia § 19 až 21 ZDP. Pre každého podnikateľa, ktorý sa rozhodol v roku 2007 pre preukázateľné daňové výdavky, t. j. výdavky skutočne vynaložené, je dôležité, aby dôkladne poznal ustanovenia § 19 ZDP, ktoré stanovujú možnosti uplatnenia daňových výdavkov.
 
Ak podnikateľ v roku 2007 uplatňoval preukázateľné daňové výdavky, je povinný v zmysle ustanovení zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) viesť účtovníctvo.

Podnikateľ, ktorý na účely zistenia základu dane preukazuje svoje výdavky ako výdavky skutočne vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov, je podľa § 4 zákona o účtovníctve účtovnou jednotkou a ako účtovná jednotka je povinný viesť účtovníctvo podľa platných účtovných predpisov. Takýto podnikateľ môže, podľa § 9 ods. 2 písm. b) zákona o účtovníctve, účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva (JÚ). V sústave JÚ môže účtovať FO, ktorá podniká alebo vykonáva inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazuje svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov podľa ZDP.
 
Podnikateľ, ktorý účtuje v sústave JÚ sa pri účtovaní jednotlivých účtovných prípadov riadi nielen ustanoveniami zákona o účtovníctve, ale aj opatrením Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 23586/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní položiek účtovnej závierky, obsahovom vymedzení položiek a rozsahu údajov určených z účtovnej závierky na zverejnenie pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“).
 
Pri účtovaní jednotlivých účtovných operácií, t. j. aj výdavkov, ktoré podnikateľ v priebehu účtovného obdobia (kalendárneho roku) vynaložil, sa musí vždy dôsledne riadiť nielen ustanoveniami zákona o účtovníctve a Postupmi účtovania v JÚ, ale aj ustanoveniami ZDP, pretože JÚ je koncipované ako účtovníctvo daňové a výstup z účtovníctva – základ dane slúži bez ďalších úprav na výpočet dane z príjmov.

Z riadne vedeného účtovníctva podnikateľ zistí výšku zdaniteľných príjmov a výšku daňových výdavkov za rok 2007 a vypočíta základ dane ako rozdiel medzi zdaniteľnými príjmami a daňovými výdavkami.
 

Paušálne výdavky

Uplatnenie paušálnych výdavkov, to znamená výdavkov stanovených percentom z úhrnu zdaniteľných príjmov, je pre podnikateľa výhodné vtedy, ak:
  • vykonáva podnikateľskú činnosť, pri ktorej nemá vysoké daňové výdavky,
  • nechce viesť účtovníctvo.
Pozn.: Od roku 2006 je spôsob stanovenia daňových výdavkov pomocou paušálnych výdavkov výhodnejší pre väčší počet malých podnikateľov, pretože výška paušálnych výdavkov platných v roku 2005 sa zvýšila z 25 % na 40 %.
Paušálne výdavky môže uplatniť ten podnikateľ, ktorý spĺňa podmienky § 6 ods. 10 ZDP, to znamená, že:
  • neuplatní preukázateľné daňové výdavky,
  • nie je registrovaný ako platiteľ dane z pridanej hodnoty (DPH) alebo
  • bol registrovaný ako platiteľ DPH len časť zdaňovacieho obdobia.
Podnikateľ, ktorý bol celý rok 2007 registrovaný ako platiteľ DPH, nemôže využiť možnosť stanoviť výdavky percentom z úhrnu príjmov, aj keď dosiahol v roku 2007 nízke výdavky a bolo by to pre neho výhodnejšie.
 
Príklad č. 1:
Podnikateľ Karol podniká ako FO. V máji 2007 zistil, že nedosiahol obrat stanovený zákonom č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. pre platiteľov DPH, a preto sa rozhodol zrušiť registráciu DPH. Daňový úrad mu na základe jeho žiadosti zrušil registráciu DPH k 30. 6. 2007. Karol uvažuje o tom, ako bude postupovať pri stanovení základu dane za rok 2007 a či bude môcť využiť ustanovenia § 6 ods. 10 ZDP a uplatniť paušálne výdavky.

P. Karol bol registrovaný ako platiteľ DPH len časť zdaňovacieho obdobia, preto môže použiť pri stanovení ZD za rok 2007 paušálne výdavky v súlade s ustanovením § 6 ods. 10 ZDP.
Príjmy za rok 2007 vypočíta ako súčet:
  • príjmov bez DPH za obdobie január až jún 2007, t. j. za obdobie, kedy bol registrovaný ako platiteľ DPH a
  • príjmov za obdobie júl až december 2007.
Karol nemôže započítať do zdaniteľných príjmov výšku DPH z príjmov, ktoré dosiahol v 1. polroku 2007, lebo v tomto období bol registrovaný ako platiteľ DPH. Podľa § 3 ods. 2 písm. e) ZDP predmetom dane FO nie je DPH zaplatená na výstupe u platiteľa tejto dane.
 
***
 
Paušálne výdavky vo výške 40 %

Paušálne výdavky vo výške 40 % môže uplatniť pri stanovení základu dane za rok 2007 podnikateľ, ktorý spĺňa podmienky stanovené v § 6 ods. 10 ZDP:
  • nie je registrovaný ako platiteľ DPH počas celého zdaňovacieho obdobia a
  • neuplatní preukázateľné daňové výdavky.
Ak podnikateľ uplatní pri stanovení ZD za rok 2007 výdavky vo výške 40 % z úhrnu príjmov z podnikania, sú vo výdavkoch započítané už všetky daňové výdavky okrem zaplateného poistného a príspevkov, ktoré podnikateľ platil v roku 2007, ak toto poistné a príspevky neboli započítané do základu dane v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach. Poistné a príspevky si môže uplatniť v preukázateľnej výške, t. j. skutočne zaplatené.
Podnikateľ, ktorý sa rozhodne, že pri stanovení základu dane za rok 2007 uplatní paušálne výdavky vo výške 40 %, nie je účtovnou jednotkou a nemá povinnosť viesť účtovníctvo. Podnikateľ je povinný podľa § 6 ods. 10 ZDP viesť evidenciu o:
  • príjmoch v časovom slede,
  • zásobách,
  • pohľadávkach.
Príklad č. 2:
Podnikateľka Kristína podniká ako FO a nie je registrovaná ako platiteľka DPH. Kristína vykonáva sprostredkovateľskú činnosť. Predpokladajme, že v roku 2007 dosiahla príjmy z podnikania vo výške 390 000 Sk. Jej celkové výdavky, ktoré v roku 2007 skutočne vynaložila, boli vo výške 145 000 Sk, z toho platby do zdravotnej poisťovne (ZP) a do Sociálnej poisťovne (SP) predstavovali spolu 41 000 Sk.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály