Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Spôsoby zdaňovania príjmov zo závislej činnosti

Rubrika: Daň z príjmov

Medzi najdôležitejšie povinnosti zamestnávateľov patrí zrážať zo zdaniteľnej mzdy zamestnanca (odmeny alebo iného príjmu zo závislej činnosti) pri výplate mesačný preddavok na daň podľa § 35 alebo zrážať daň podľa § 43 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a odvádzať ich príslušnému daňovému úradu. V obidvoch prípadoch sadzba je 19 %. V tomto príspevku poukážeme na druhý spôsob – zdanenie príjmov zo závislej činnosti preddavkami na daň.

Medzi najdôležitejšie povinnosti zamestnávateľov patrí zrážať zo zdaniteľnej mzdy zamestnanca (odmeny alebo iného príjmu zo závislej činnosti) pri výplate mesačný preddavok na daň podľa § 35 alebo zrážať daň podľa § 43 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“) a odvádzať ich príslušnému daňovému úradu. V obidvoch prípadoch sadzba je 19 %. V tomto príspevku poukážeme na druhý spôsob – zdanenie príjmov zo závislej činnosti preddavkami na daň.

 
Zdaniteľnou mzdou v priebehu roka je úhrn príjmov zo závislej činnosti zúčtovaných a vyplatených zamestnancovi za kalendárny mesiac znížený o zákonom umožnené položky.
 
K nesprávnym postupom dochádza najmä vtedy, ak je zamestnávateľ v platobnej neschopnosti a zamestnancovi nevyplatí mzdu alebo iný príjem zo závislej činnosti, avšak napriek tomu ho zdaní a fiktívny preddavok na daň alebo daň odvedie daňovému úradu. Príjem však v skutočnosti zamestnanec nemal realizovaný. V tomto prípade odporúčam postupovať podľa § 40 ods. 8 ZDP, t. j. buď znížiť o neoprávnene odvedenú sumu najbližší odvod preddavkov na daň alebo vyžiadať od daňového úradu vrátenie odvedenej sumy. Správca dane vráti požadovanú sumu zamestnávateľovi do jedného mesiaca od doručenia žiadosti.
 
Odvod preddavkov na daň sa vykonáva až z realizovanej mzdy, t. j. v čase výplaty pri poukázaní alebo pripísaní k dobru zamestnancovi bez ohľadu na to, za ktoré obdobie sa vypláca. Ak sa teda zamestnávateľ dostane do platobnej neschopnosti, príjem musí zdaniť až vtedy, kedy ho v skutočnosti vyplatí, podľa podmienok platných v čase výplaty (odpočíta poistné, nárokovú nezdaniteľnú sumu na daňovníka platnú v čase výplaty, uplatní aktuálny daňový bonus, ak si ho zamestnanec u neho uplatnil atď.).
 
Ak sa stane, že zamestnávateľ napríklad za mesiac december vyplatí príjem až vo februári nasledujúceho roka, nemôže realizovať pri jeho zdanení nezdaniteľnú sumu základu dane platnú v decembri predchádzajúceho roka, ale aktuálnu výšku, ktorá platí už vo februári (v čase výplaty). Rovnako to platí aj pre daňový bonus. Na mzdovom liste sa má vyznačiť tento príjem až vo februárovej výplate [pozri § 39 ods. 2 písm. f) bod 2 ZDP].
 
Ak zamestnávateľ vypláca príjmy mesačne, zrazí preddavok na daň pri vyúčtovaní zdaniteľnej mzdy za uplynulý mesiac. Ak zamestnávateľ z určitého dôvodu vyplatí zamestnancovi príjem naraz za viac kalendárnych mesiacov, musí ho zdaniť tiež naraz v čase výplaty.
 
Aby však nebol zamestnanec v prípade výplaty príjmu naraz za viac mesiacov znevýhodnený (odpočítaním nezdaniteľnej sumy len za jeden mesiac a uplatnením daňového bonusu len za jeden mesiac), zamestnávateľ príjem zdaní tzv. rozložením. Platí to však len pri príjmoch, ktoré sa zdaňujú preddavkami na daň.
 
Zdanenie mesačného príjmu zo závislej činnosti sa vykonáva od 1. 1. 2006 v závislosti od toho, či má zamestnanec u zamestnávateľa podpísané vyhlásenie za účelom uplatnenia nezdaniteľnej sumy základu dane na daňovníka (7 568 Sk) a daňového bonusu alebo nie (ďalej len „vyhlásenie“).
 
V prípade nepodpísaného vyhlásenia spôsob zdanenia (preddavok na daň alebo daň) závisí od výšky mesačného príjmu (do alebo nad 5 000 Sk):
  • Pri príjme do 5 000 Sk mesačne (pozri § 43 ZDP):
Hrubé mesačné zdaniteľné príjmy do 5 000 Sk (vrátane)
–  Povinné poistné*
= Základ dane (zaokrúhlený na celé Sk nadol)
 
Daň zo základu dane (19 % zaokrúhlená na celé Sk nadol).
  • Pri príjme nad 5 000 Sk mesačne (pozri § 35 ods. 4 ZDP):
Hrubé mesačné zdaniteľné príjmy nad 5 000 Sk
–  Povinné poistné*
= Čiastkový základ dane
= Zdaniteľná mzda (zaokrúhlená na celé Sk nadol)
 
Preddavok na daň zo zdaniteľnej mzdy (19 % zaokrúhlený na celé Sk nadol).

* Napr. pri príjme na základe pracovného pomeru 13,4 % alebo príjme spoločníka s. r. o. 4 % atď.

V prípade podpísaného vyhlásenia príjem zo závislej činnosti sa zdaní vždy preddavkom na daň takto (pozri § 35 ods. 1 až 5, § 36 ods. 6 a § 37 ZDP):
Hrubé mesačné zdaniteľné príjmy (bez ohľadu na výšku)
–  Povinné poistné*
= Čiastkový základ dane
–  7 568 Sk (ak nejde o dôchodcu)
=  Zdaniteľná mzda (zaokrúhlená na celé Sk nadol)
 
Preddavok na daň zo zdaniteľnej mzdy (19 % zaokrúhlený na celé Sk nadol)
–  Daňový bonus (540 Sk x počet vyživovaných detí), ak hrubé príjmy sú aspoň vo výške polovice mesačnej minimálnej mzdy
=  Znížený preddavok na daň (ak vypočítaný preddavok je vyšší ako nár
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály