Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Spôsoby doručovania písomností daňovým subjektom

Dátum: Rubrika: Správa daní

V priebehu daňového konania vzniká potreba doručovania písomností daňovému subjektu. Pritom správca dane musí dodržať zákonom predpísaný spôsob doručovania písomností, inak nenastanú požadované právne účinky, ktoré s doručením právna úprava spája. Pokiaľ ide o významné písomnosti, ktoré závažným spôsobom zasahujú do práv a oprávnených záujmov daňového subjektu, prípadne mu ukladajú právne povinnosti, je potrebné doručovať písomnosti do vlastných rúk.

V súvislosti s elektronizáciou verejnej správy bude predmetom tohto článku taktiež doručovanie písomností elektronickými prostriedkami, pričom určité subjekty ustanovené § 14 ods. 1 zákona č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok") musia obligatórne komunikovať s finančnou správou len elektronickou formou. V prípade, že pobyt daňového subjektu je neznámy a správcovi dane sa nedarí doručiť mu písomnosť, tak môže využiť doručovanie písomností verejnou vyhláškou.

Právna úprava doručovania do vlastných rúk
V § 31 ods. 1 daňového poriadku sú prostredníctvom taxatívneho právneho výpočtu ustanovené prípady, za splnenia ktorých sa doručujú písomnosti správcu dane do vlastných rúk daňového subjektu. Ide o písomnosti, o ktorých tak výslovne ustanovuje daňový poriadok. Tak napríklad, podľa § 92 ods. 3 daňového poriadku sa daňový exekučný príkaz doručuje účastníkom daňového exekučného konania do vlastných rúk, ak je deň doručenia rozhodujúci pre začiatok plynutia lehoty, ktorej nesplnenie by pre adresáta mohlo byť spojené s právnou ujmou. Pritom naplnenie uvedeného predpokladu pre doručovanie písomnosti do vlastných rúk je potrebné posúdiť vždy individuálne. Pokiaľ ide o rozhodnutie v daňovom konaní, proti ktorému je možné podľa § 72 daňového poriadku podať odvolanie, má sa doručiť daňovému subjektu, ktorého sa týka, do vlastných rúk. Takýmto rozhodnutím je napríklad rozhodnutie o zriadení záložného práva na majetok daňového dlžníka podľa § 81 ods. 1 daňového poriadku, ak tak určí správca dane.
Príklad č. 1:
Správca dane zaslal prostredníctvom pošty daňovému subjektu, ktorým je fyzická osoba daňový exekučný príkaz. Poštový doručovateľ však danú osobu v mieste jej trvalého pobytu nezastihol, a preto sa pokúsil o opakované doručenie písomnosti, ktoré však bolo rovnako neúspešným v danom prípade. Preto poštový doručovateľ uložil zásielku na pošte. Správca dane po uplynutí 30 dní od vrátenia písomnosti začal daňové exekučné konanie na majetok daňového dlžníka, ktorý bol predmetom daňového exekučného príkazu. Konal správca dane v súlade s platným právom?
Ak nebola fyzická osoba, ktorej má byť písomnosť doručená do vlastných rúk, zastihnutá v mieste doručenia, upovedomí ju doručovateľ vhodným spôsobom, že písomnosť príde doručiť znovu v určený deň a hodinu. Ak bude nový pokus o doručenie bezvýsledný,
uloží doručovateľ písomnosť na pošte
a fyzickú osobu o tom vhodným spôsobom vyrozumie. Ak si nevyzdvihne fyzická osoba písomnosť
do 15 dní od jej uloženia, považuje sa posledný deň tejto lehoty za deň doručenia, aj keď sa fyzická osoba o uložení nedozvedela
.
V tomto prípade ide o zákonný predpoklad doručenia písomnosti správcu dane, ktorý sa predpokladá aj napriek tomu, že sa daňový subjekt o jej uložení nedozvedel. Pritom, pokiaľ ide o fyzickú osobu postačuje, ak písomnosť doručí správca dane na adresu daňového subjektu, ktorá mu je úradne známa, napríklad na adresu trvalého pobytu, pokiaľ ide o živnostníka, tak na adresu prevádzky.
V kontexte uvedených súvislostí je potrebné konštatovať, že správca dane
konal v súlade s platným právom
a neprevzatie daňového exekučného príkazu daňovým dlžníkom nespôsobuje nemožnosť daňového exekučného konania v tomto prípade.
* * *
______________________________
Upozornenie:
Písomnosti, ktoré sú určené do vlastných rúk právnickej osobe, je oprávnená prijímať osoba, ktorá je oprávnená konať v mene právnickej osoby, alebo osoba, ktorá je ňou poverená na prijímanie takýchto písomností. Ak nebola v mieste doručenia osoba oprávnená prijímať písomnosti zastihnutá, upovedomí ju doručovateľ vhodným spôsobom, že písomnosť príde doručiť znovu v určený deň a hodinu. Ak bude nový pokus o doručenie bezvýsledný, uloží doručovateľ písomnosť na pošte a právnickú osobu o tom vhodným spôsobom vyrozumie. Ak si nevyzdvihne právnická osoba písomnosť do 15 dní od jej uloženia, považuje sa posledný deň tejto lehoty za deň doručenia, i keď sa právnická osoba o uložení nedozvedela.
______________________________
Primárne oprávnenie na preberanie písomností v mene právnickej osoby majú jej štatutárne orgány, ktoré ustanovuje osobitná právna úprava. Pokiaľ ide o právnické osoby, ktorými sú obchodné spoločnosti, tak sú štatutárne orgány ustanovené v zákone č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p., ktorý je rámcovou právnou úpravou. Tak napríklad, v prípade akciovej spoločnosti ide o členov predstavenstva. Písomnosti za právnickú osobu môžu sekundárne preberať v mene právnickej osoby aj iné subjekty na základe písomného splnomocnenia, ktoré im dal štatutárny orgán. Pritom voči správcovi dane uvedené oprávnenie na preberanie písomností poverená osoba preukazuje písomným plnomocenstvom.
Ak ide o také miesto doručenia, na ktoré nemožno doručiť písomnosť určenú do vlastných rúk, považuje sa písomnosť za doručenú v deň jej vrátenia správcovi dane, a to aj vtedy, ak sa adresát, ktorému mala byť písomnosť doruče
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály