Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Spoločný audit

Rubrika: Problémy z praxe

Spoločný audit je audit, kde dve firmy spoločne vyjadrujú názor na účtovnú závierku skupiny. Typický spoločný audit sa chápe ako spoločné plánovanie auditu a čo najefektívnejšie rozdelenie prác s ohľadom na kľúčové obchodné riziká, medzinárodné siete služieb, geografickú polohu a audítované cykly. Viac o tejto téme sa čitatelia dozvedia z príspevku autora.

 

Spoločný audit („joint audit“) je audit, kde dve firmy spoločne vyjadrujú názor na účtovnú závierku skupiny.

Je podstatne odlišný od duálneho auditu, kde jedna firma (alebo niekedy viac) pracuje na auditoch v rámci skupiny a ich výsledky potom použije iná audítorská firma podpisujúca audítorskú správu za skupinu ako celok – ako bol prípad Parmalat.

Typický spoločný audit sa chápe ako spoločné plánovanie auditu a čo najefektívnejšie rozdelenie prác s ohľadom na kľúčové obchodné riziká, medzinárodné siete služieb, geografickú polohu a audítované cykly. Takéto rozdelenie prác sa môže po niekoľkých stanovených rokoch striedať, aby sa zmiernilo riziko ohrozenia v dôsledku známosti. Prácu uskutočnenú jednou audítorskou firmou preverí druhá firma, väčšinou prostredníctvom výmeny súhrnných správ z auditu. Kritické body na úrovni skupiny, vrátane skupinovej konsolidácie sa preverujú spoločne a zároveň sa vypracuje spoločná správa určená manažmentu skupiny a výboru pre audit. Počas tohto procesu si obe audítorské firmy medzi sebou vymieňajú svoje stanoviská a názory.

Vo Francúzsku sa od roku 1966 stal spoločný audit povinný zo zákona pre spoločnosti kótované na burze a od roku 1984 je povinný pre všetky spoločnosti zverejňujúce konsolidované účtovné závierky. Spoločný audit je jednou z legislatívnych požiadaviek, ktorá prispieva k férovému a nezávislému auditu. Spoločný audit je buď povinný alebo sa odporúča aj v Južnej Afrike, Indii, Dánsku, Nemecku a Švajčiarsku. Vykonáva sa takisto vo verejnom sektore, napríklad vo Veľkej Británii.

Spoločný audit: kľúčový prvok pre finančnú kontrolu

Zlepšenie kvality auditu:

  • Spolo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály