Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Spoločník v spoločnosti s ručením obmedzeným

Rubrika: Právo pre ekonómov

Cieľom príspevku nie je poskytnúť vyčerpávajúci výklad právnej úpravy všetkých právnych inštitútov, ktoré sa priamo alebo nepriamo týkajú spoločníka, ale skôr iba prierezový prehľad tých právnych inštitútov, ktoré priamo určujú jeho postavenie, práva a povinnosti.

Cieľom príspevku nie je poskytnúť vyčerpávajúci výklad právnej úpravy všetkých právnych inštitútov, ktoré sa priamo alebo nepriamo týkajú spoločníka, ale skôr iba prierezový prehľad tých právnych inštitútov, ktoré priamo určujú jeho postavenie, práva a povinnosti.


Nadobudnutie účasti v spoločnosti s ručením obmedzeným

Právna úprava zahrňuje viacero spôsobov nadobudnutia účasti v s. r. o.
 

Nadobudnutie účasti pri založení spoločnosti

Prvým spôsobom nadobudnutia účasti v s. r. o. je účasť daného subjektu ako zakladateľa, na založení spoločnosti. Založením sa rozumie spísanie spoločenskej zmluvy všetkými zakladateľmi spoločnosti, pričom pravosť ich podpisov musí byť úradne overená. Maximálny počet spoločníkov s. r. o. je 50 [§ 105 ods. 3 Obchodného zákonníka (ďalej len „OBZ“)].
 
Spoločnosť môže založiť aj jeden zakladateľ, spísaním zakladateľskej listiny. Zakladateľská listina už nemusí byť vyhotovená v podobe notárskej zápisnice – stačí úradné overenie pravosti podpisu zakladateľa. Z obsahového hľadiska zakladateľská listina má mať rovnaké náležitosti ako spoločenská zmluva (§ 57 ods. 3 OBZ).

Spoločnosť môže založiť aj splnomocnený zástupca zakladateľov/a. Jeho poverenie je založené na plnomocenstve, na ktorom je/sú podpis/podpisy splnomocniteľa/ov úradne overený/é (§ 57 ods. 2 OBZ) a prikladá sa k spoločenskej zmluve.
 
Dňom zápisu spoločnosti do obchodného registra spoločnosť vzniká (§ 62 ods. 1 OBZ), teda nadobúda spôsobilosť mať práva a povinnosti (právnu subjektivitu) ako aj spôsobilosť na právne úkony.

Spoločnosť s ručením obmedzeným rovnako ako akciová spoločnosť povinne vytvára základné imanie, ktoré je peňažným vyjadrením súhrnu vkladov všetkých spoločníkov (§ 58 OBZ). Minimálna hodnota základného imania s. r. o. je 200 000 Sk alebo 5 000 eur, ak je hodnota základného imania vyjadrená v eurách (§ 108 ods. 1 OBZ), minimálna hodnota vkladu jedného spoločníka aspoň 30 000 Sk alebo 750 eur, ak je hodnota základného imania vyjadrená v eurách (§ 109 ods. 1 OBZ).
 
Právna úprava vkladu je obsiahnutá predovšetkým v § 59 OBZ. Vklad spoločníka môže spočívať v peňažnej sume (tzv. peňažný vklad), ale aj v iných hodnotách, ktoré sú oceniteľné peniazmi (tzv. nepeňažný vklad). Výslovne vylúčený je vklad v podobe záväzku vykonať práce alebo poskytnúť služby.

Predmetom nepeňažného vkladu môže byť iba majetok, u ktorého sa dá určiť jeho hodnota, predmetom nepeňažného vkladu nemôže byť záväzok vykonať prácu alebo poskytnúť službu. Nepeňažný vklad musí byť splatený do doby zápisu výšky základného imania do obchodného registra. Ak sa tak nestane, spoločník, ktorého vklad do základného imania mal tento predmet tvoriť, je povinný v lehote 90 dní odo dna doručenia výzvy, zaplatiť jeho hodnotu v peniazoch a spoločnosť je povinná tento predmet mu vrátiť. V praxi môže nastať aj situácia, keď hodnota nepeňažného vkladu v dobe prevzatia záväzku na vklad je vyššia ako hodnota nepeňažného vkladu v dobe zápisu výšky základného imania do obchodného registra. Vtedy vkladateľ tohto vkladu je povinný zo zákona doplatiť spoločnosti rozdiel v peniazoch (§ 59 ods. 6 OBZ).
 
Hodnota nepeňažného vkladu sa určí znaleckým posudkom. Posudok musí obsahovať aj opis predmetu nepeňažného vkladu, spôsob jeho ocenenia a informáciu o tom, či jeho hodnota zodpovedá hodnote prevzatého záväzku na nepeňažný vklad. Nepeňažný vklad do spoločnosti a určenie peňažnej sumy, v akej sa nepeňažný vklad započítava na vklad spoločníka, sa musia uviesť v spoločenskej zmluve alebo v zakladateľskej listine.

Predmetom vkladu môže byť aj podnik alebo jeho časť. V tomto prípade sa pri prevode vlastníctva k podniku na spoločnosť primerane použijú ustanovenia zmluvy o predaji podniku (§ 476 až § 488 OBZ).
 
Ak je predmetom vkladu pohľadávka, spoločník ručí za jej vymožiteľnosť do výšky hodnoty svojho vkladu, a nie do výšky ocenenej hodnoty pohľadávky. Predmetom vkladu do spoločnosti môže byť aj pohľadávka voči spoločnosti samotnej. Zákonodarca upustil od kategorického zákazu započítateľnosti nároku spoločnosti voči spoločníkovi na zaplatenie ešte nesplatenej časti vkladu a akéhokoľvek nároku spoločníka voči spoločnosti. Ustanovenie § 108 ods. 2 OBZ hovorí iba o nemožnosti jednostranného započítania, čo znamená, že vzájomné započítanie pohľadávky spoločníka voči spoločnosti a pohľadávky spoločnosti voči spoločníkovi z titulu nesplateného vkladu je možné na základe vzájomnej dohody. Ak nárok spoločníka voči spoločnosti vznikol z titulu ručenia spoločníka za záväzky spoločnosti do výšky ním nesplatenej časti vkladu, tento nárok sa započítava s pohľadávkou spoločnosti na splatenie spoločníkom ešte nesplatenej časti vkladu (§ 106 OBZ).
 
Nadobudnutie spôsobilosti mať práva a povinnosti až dňom vzniku spoločnosti spôsobuje, že až týmto dňom spoločnosť nadobúda vlastnícke právo k vkladom spoločníkov. V prípade nehnuteľností vlastnícke právo k nehnuteľnosti je prevedené na spoločnosť v súlade s § 28 ods. 2 zákona č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) v znení neskorších predpisov dňom vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností na základe vyhlásenia vkladateľa podľa § 60 ods. 1 štvrtá veta OBZ. Podať návrh na zápis do katastra nehnuteľností v lehote 15 dní odo dňa vzniku spoločnosti je povinný konateľ (§ 60 ods. 1 posledná veta OBZ). Dovtedy sú splatené vklady iba v správe správcu vkladu. Peňažný vklad bude splatený prevodom zodpovedajúcej peňažnej sumy na účet správcu, na účet banky zabezpečujúcej správu vkladov alebo fyzickým odovzdaním príslušného obnosu peňazí do rúk správcu vkladu. Pri nepeňažnom vklade hnuteľnom splatenie vkladu by sa malo prejaviť jeho fyzickým odovzdaním správcovi. V prípade nepeňažného vkladu nehnuteľného, či už samostatného alebo ako súčasti prevádzaného podniku, vklad sa považuje za splatený odovzdaním písomného vyhlásenia vkladateľa s úradne overenou pravosťou jeho podpisu o prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnosti na spoločnosť (§ 60 ods. 1 štvrtá veta OBZ) správcovi, a to pred podaním návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra (§ 60 ods. 2 OBZ).
 
Správca vkladu vydá jednotlivým spoločníkom písomné vyhlásenie o splatení vkladu alebo jeho časti jednotlivými spoločníkmi. Podmienkou podania návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra je totiž splatenie minimálne 30 % z každého peňažného vkladu, pričom celková hodnota splatených vkladov, peňažných aj nepeňažných, musí byť najmenej 100 000 Sk (§ 111 ods. 1 OBZ). Vyhlásenie sa teda prikladá k návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra. Ak vo vyhlásení uvedie vyššiu sumu, než je v skutočnosti splatená, ručí do výšky tohto rozdielu nielen voči veriteľom spoločnosti za záväzky spoločnosti, ale aj voči spoločnosti za splatenie povinnosti spoločníka splatiť vklad. Ručenie správcu vkladu, prirodzene, zaniká splatením vkladov, nesplatenie ktorých bolo dôvodom jeho vzniku (§ 60 ods. 4). Vklad musí byť splatený v plnej výške najneskôr do 5 rokov od vzniku spoločnosti, ak spoločenská zmluva neurčuje kratšiu lehotu (§ 113 ods. 1 OBZ). Jednoosobová s. r. o. sa môže zapísať do obchodného registra iba po splatení jej základného imania v plnej výške (§ 111 ods. 2 OBZ).
 
Po vzniku spoločnosti správca je povinný bezodkladne vydať vklady spoločnosti. Ak však spoločnosť z dôvodu nesplnenia podmienok zápisu a teda aj absencie vzniku spoločnosti, nevznikne, správca je povinný vrátiť vklady zakladateľom nevzniknutej spoločnosti, pretože splatenie ich vkladov by sa stalo plnením bez právneho dôvodu v zmysle § 451 ods. 2 Občianskeho zákonníka. Za splnenie tejto povinnosti správcu ručia ostatní zakladatelia spoločne a nerozdielne (§ 60 ods. 3 OBZ). To znamená, že ak správca nevráti predmet vkladu príslušnému zakladateľovi, poškodený zakladateľ sa môže domáhať vrátenia predmetu vkladu alebo poskytnutia plnenia ekvivalentného predmetu vkladu u ktoréhokoľvek z ostatných zakladateľov.
 

Nadobudnutie účasti prevodom obchodného podielu

Možnosti spoločníka previesť svoj obchodný podiel sú rôzne podľa toho, či jeho nadobúdateľom bude iný spoločník spoločnosti alebo tretia osoba. Ak je nadobúdateľom iný spoločník, prevod je možný vždy, hoci iba so súhlasom valného zhromaždenia. Spoločenská zmluva má možnosť odstrániť aj túto povinnosť. Na tretiu osobu spoločník môže previesť svoj obchodný podiel, iba ak to spoločenská zmluva pripúšťa. Možnosť prevodu obchodného podielu na tretiu osobu môže byť teda úplne vylúčená. Ak je prevod obchodného podielu na tretiu osobu možný, spoločenská zmluva ho môže podmieniť súhlasom valného zhromaždenia (§ 115 ods. 1 a 2 OBZ).

Zmluva musí byť písomná, pravosť podpisov na nej musí byť úradne overená a zároveň musí obsahovať vyhlásenie nadobúdateľa, ktorý nie je spoločníkom, o tom, že pristupuje k spoločenskej zmluve a tiež k stanovám, ak boli prijaté. Ak prevodca ešte nestihol splatiť celú výšku vkladu, ručí za splatenie zostávajúcej časti vkladu nadobúdateľom (§ 115 ods. 3 OBZ).

Účinky prevodu obchodného podielu voči spoločnosti nastávajú dňom doručenia zmluvy o prevode spoločnosti. Účinky prevodu môžu nastať voči spoločnosti po dni doručenia zmluvy o prevode spoločnosti, ak zmluvné strany odložili na neskoršie nadobudnutie účinnosti zmluvy. Rovnako môžu účinky prevodu nastať voči spoločnosti až po dni doručenia zmluvy o prevode spoločnosti aj vtedy, keď je na prevod potrebný súhlas valného zhromaždenia. Účinky nenastanú skôr, ako valné zhromaždenie vysloví súhlas (§ 115 ods. 4 OBZ).
 
Prevod obchodného podielu spoločníka je v uvedených prípadoch dôsledkom zmluvy o prevode obchodného podielu uzavretej samotným spoločníkom, prevod však môže byť aj nedobrovoľný a je dôsledkom vylúčenia spoločníka alebo zrušenia jeho účasti v spoločnosti. Každopádne je dôsledkom ukončenia účasti spoločníka v spoločnosti uvoľnenie jeho obchodného podielu. Uvoľnený obchodný podiel prechádza v deň prijatia rozhodnutia valného zhromaždenia o vylúčení spoločníka, resp. v deň uvedenom v rozhodnutí, automaticky na spoločnosť, ktorá má lehotu 6 mesiacov od vylúčenia spoločníka na to, aby valné zhromaždenie rozhodlo o jeho prevode na iného spoločníka alebo na tretiu osobu alebo o znížení základného imania spoločnosti o výšku tohto vkladu. Po márnom uplynutí tejto lehoty súd môže aj bez návrhu spoločnosť zrušiť a nariadiť jej likvidáciu. Ďalšie z riešení tejto situácie – prevzatie vkladu zostávajúcimi spoločníkmi v pomere svojich obchodných podiel
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály