Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Spoločné podnikanie manželov (4. časť)

Dátum: Rubrika: Názory z praxe Zo seriálu: Spoločné podnikanie manželov

Vo svete tvoria rodinné firmy dôležitý pilier národných ekonomík. U nás je ich ešte stále málo, občas sa vyskytujú u malých podnikateľov. Spoločnému podnikaniu manželov sme sa venovali v troch predchádzajúcich častiach. Rozoberali sme možnosti spoločného podnikania manželov ako dvoch nezávislých podnikateľov a podnikanie manželov v združení. V poslednom príspevku sa budeme venovať možnosti spoločného podnikania manželov formou vzájomného zamestnávania a formou vypomáhania.

Podnikanie manželov vzájomným zamestnávaním

Zamestnávanie rodinných príslušníkov, t. j. aj manželov, prešlo v posledných rokoch niekoľkými zmenami. Najväčšia zmena nastala novelizáciou zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p., v ktorom bolo s účinnosťou od 1. 7. 2003 zrušené ustanovenie § 12, podľa ktorého nemohol pracovný vzťah vzniknúť medzi manželmi. T. z., že s platnosťou od 1. 7. 2003 je možné, aby manželia uzavreli medzi sebou pracovný pomer a dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Pracovnoprávny vzťah medzi manželmi

V podnikateľskej praxi zatiaľ nie je zamestnávanie manželky (manžela) na základe uzavretého pracovného pomeru, podľa § 42 Zákonníka práce veľmi rozšírené. Dôvodom a zároveň môžeme povedať, že aj nevýhodou takého vzťahu je pomerne vysoká odvodová zaťaženosť partnera – zamestnávateľa a aj náročnosť z hľadiska času a práce z dôvodu registrácie pri vzniku pracovného pomeru, ktorá sa prejaví hlavne vtedy, ak manžel (manželka) – podnikateľ zamestná ako prvého pracovníka svojho partnera.

K uzavretiu pracovného pomeru medzi manželmi dochádza najčastejšie vtedy, ak jeden z nich (ten, ktorý sa zamestná) je dlhodobo nezamestnaný a jeho partner – zamestnávateľ požiada o dotáciu na novo vytvorené pracovné miesto. Manželia sa zamestnávajú aj z dôvodu blížiaceho sa odchodu do starobného dôchodku jedného z nich, t. j. zamestnaný manžel si chce platbami do Sociálnej poisťovne zvýšiť budúci dôchodok. Uzavretie pracovnoprávneho vzťahu medzi manželmi je výhodne aj pre tých manželov, ktorí chcú spoločne podnikať a napríklad jeden z nich nemôže získať povolenie na vykonávanie podnikateľskej činnosti (živnosť, koncesiu alebo iné povolenie), t. z. nemôžu podnikať ako dva samostatné podnikateľské subjekty a nemôžu podnikať ani v združení.

Dohody medzi manželmi

Manželia sa môžu zamestnať tak, že manžel – zamestnávateľ uzavrie s manželom – zamestnancom pracovnú zmluvu alebo jednu z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (ďalej len „dohody“) v súlade s ustanoveniami § 223 až 228 Zákonníka práce. Dohody, ktoré môžu manželia spolu uzavrieť, sú:

  • dohoda o vykonaní práce,
  • dohoda o pracovnej činnosti
  • dohoda o brigádnickej práci študentov,

ktorú môže uzavrieť manžel (manželka) s druhým z partnerov len vtedy, ak je tento partner študent (súčasťou dohody je aj potvrdenie o návšteve školy).

Dohody a odvody do zdravotnej poisťovne a Sociálnej poisťovne

V súčasnosti uzavretie dohody nie je pre manželov, ktorí sa navzájom zamestnávajú, tak výhodne a zaujímavé, ako to bolo do 31. decembra 2012. Od 1. januára 2013 sa zamestnanci pracujúci na dohody považujú za zamestnancov na účely nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia, poistenia v nezamestnanosti a zdravotného poistenia (okrem vybraných skupín študentov a dôchodcov). T. z., že, ak sa manželia rozhodnú, že jeden z nich zamestná druhého formou dohody, má zamestnávateľ povinnosť platiť odvody rovnako, ako u zamestnancov v pracovnom pomere. Z povinného poistenia im na druhej strane budú rovnako plynúť aj nároky, napríklad nemocenské dávky vrátane nároku na náhradu príjmu počas prvých 10 dní práceneschopnosti, na dávky v nezamestnanosti a aj na dávky z dôchodkového poistenia.

Výhody a nevýhody zamestnávania manželov

Výhody

Nevýhody

Manžel – zamestnanec má pravidelný príjem.

Vysoká odvodová povinnosť manžela – zamestnávateľa za druhého z manželov, za zamestnanca.

Manžel – zamestnanec dostáva stravné lístky (ak odpracuje viac ako 4 hodiny denne). Hodnotu stravného lístku vo výške 2,20 € za jeden odpracovaný deň (55 % z 4 €), od 1. 11. 2014 2,31 € (55 % zo 4,20 €), si môže partner zamestnávateľ odpočítať od základu dane (ďalej „ZD“), lebo je to podľa § 19 ods. 2 písm. c) bod 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), jeho daňový výdavok.

Administratívna náročnosť a prácnosť, t. j. okrem spracovania samotnej mzdovej agendy (výpočet mzdy, mzdové listy a podobne) spracovanie mesačných výkazov do zdravotnej a Sociálnej poisťovne a na daňový úrad, ročných hlásení a podobne.

Za manžela – zamestnanca, sa platia odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne, teda v prípade práceneschopnosti dostáva peňažné dávky, po skončení pracovného pomeru má nárok na podporu v nezamestnanosti, odpracovaná doba sa mu započítava do dôchodku a podobne.

Ak si mzdové účtovníctvo nevedie podnikateľ sám, čo v dnešnej dobe pri neustálych zmenách v legislatíve je ťažko možné, finančná náročnosť v prípade, že mu ho vedie iná fyzická alebo právnická osoba.

Manžel podnikateľ zvyšuje vyplatenými mzdami a odvodmi do zdravotnej a Sociálnej poisťovne daňové výdavky, znižuje ZD a tým aj svoju daňovú povinnosť.

Platenie prvých 10 dní práceneschopnosti zamestnanca.

Manžel – podnikateľ využíva svojho partnera na tie práce, ktoré už sám nestíha a môže sa na neho spoľahnúť.

Kontroly zo strany pracovníkov zdravotnej a Sociálne poisťovne a daňového úradu a pracovníkov Úradu Bezpečnosti práce.

Môžeme povedať, že zamestnávanie jedného z manželov druhým formou uzavretia pracovnej zmluvy alebo dohody je vždy drahšie, ako keby manželia spolu podnikali inou formou, napríklad v združení alebo ako dva samostatné podnikateľské subjekty. Preto je aj potrebné, aby si manželia dobre zvážili, akú formu spoločného podnikania si vyberú. V prípade, že majú možnosť vybrať si medzi možnosťou vzájomného zamestnávania alebo podnikaním, odporúčam vždy prepočítať konkrétne výdavky, ktoré im vzniknú (odvodové a daňové povinnosti), zvážiť všetky klady a zápory a až potom sa rozhodnúť.

Povinnosti manželov – zamestnávateľa a zamestnanca

Manžel, ktorý vystupuje v pracovnoprávnom vzťahu ako zamestnávateľ má v prípade, že sa rozhodne zamestnať svojho partnera tieto oznamovacie a registračné povinnosti:

  • zaregistrovať sa ako zamestnávateľ v príslušnej zdravotnej poisťovni, v ktorej je poistený jeho partner – zamestnanec,
  • zaregistrovať sa v Sociálne poisťovni ako zamestnávateľ,
  • zaregistrovať
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály