Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Spoločné podnikanie manželov (1. časť)

Dátum: Rubrika: Názory z praxe Zo seriálu: Spoločné podnikanie manželov

Jednou z možnosti podnikania podnikateľa – fyzickej osoby je aj spoločné podnikania s manželkou alebo manželom. Fyzická osoba, ktorá sa rozhodne, že bude podnikať spolu so svojim životným partnerom, môže postupovať viacerými spôsobmi. Aké sú možnosti v rámci platnej legislatívy pre podnikajúce fyzické osoby, aké sú ich povinnosti a aj to, ako by mali postupovať pri vedení povinnej evidencie sa dozviete v príspevkoch, ktoré budú tejto téme venované.

Spôsoby spoločného podnikania manželov

Spoločné podnikanie manželov najčastejšie začína tak, že jeden z manželov podniká ako fyzická osoba (ďalej len „FO“), v podnikaní sa mu darí a preto sa rozhoduje, či zamestná nového zamestnanca (napríklad na vedenie administratívy, účtovníctva alebo pri rozšírení výroby alebo poskytovania služieb) alebo mu bude v podnikaní pomáhať jeho manželka (manžel). Často nastane aj taká situácia, že partner podnikateľa – FO ostane bez práce a rodina rozmýšľa ako ďalej. V praxi je bežné aj to, že manželia spolu podnikajú ale živnostenský list alebo iné oprávnenie na podnikanie má len jeden z nich a chceli by, aby sa „oficiálne“ na podnikaní zúčastňovali obaja.

Jednou z možnosti, ktorá sa javí manželom – budúcim podnikateľom lacnejšia, je podnikanie FO. Ak sa manželia dohodnú, že nebudú zakladať napríklad spoločnosť s ručením obmedzeným (s. r. o.) a budú podnikať ako FO, mali by sa rozhodnúť, ktorú z možnosti spoločného podnikania si vyberú.

Manželia môžu spoločne podnikať ako:

  • Dva samostatné podnikateľské subjekty, t. z. každý z partnerov má vlastný živnostenský list alebo iné povolenie na podnikanie, v ktorom majú obyčajne uvedené rovnaké činnosti podnikania. Manželia vystupujú ako dve nezávisle FO, aj keď v skutočnosti podnikajú spolu.
  • V združení, t. z., že každý z manželov má živnostenský list alebo iné povolenie na podnikanie. Manželia uzavrú medzi sebou zmluvu o združení.
  • Zamestnaním druhého z partnerov, t. j. manžela alebo manželku, podľa ustanovení zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p.
  • Vypomáhaním manželovi (manželke), ktorá je podnikateľom – FO, v súlade s ustanoveniami zákona č. 82/2005 Z. z. o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.
  • Tichý spoločník, t. z. jeden z manželov podniká ako FO a druhý z manželov vystupuje ako ti­chý spoločník.

Existujú aj ďalšie možnosti spoločného podnikania manželov, ktorým sa nebudeme venovať, lebo príspevok je zameraný len na podnikanie FO. Je to podnikanie v rámci obchodných spoločnosti, ako napríklad podnikanie v s. r. o., v komanditnej spoločnosti, vo verejnej obchodnej spoločnosti a podobne.

Spoločné podnikanie manželov – dvoch samostatných podnikateľských subjektov

Podnikanie manželov spôsobom dvoch samostatných podnikateľských subjektov je podnikanie, pri ktorom manžel aj manželka majú vlastný živnostenský list alebo iné oprávnenie na výkon podnikateľskej alebo inej samostatne zárobkovej činnosti. V oprávnení na podnikanie majú obyčajne uvedené rovnaké činnosti podnikania, ale nie je to pravidlom. Manželia, ktorí podnikajú spoločne vo viacerých činnostiach sa môžu dohodnúť aj tak, že každý z manželov má v oprávnení na podnikanie uvedený iný druh činnosti. Manželia – podnikatelia vystupujú ako dve nezávisle FO, aj keď v skutočnosti podnikajú spolu.

V praxi to znamená to, že manželia, ktorí vystupujú z pohľadu daňového a aj účtovného ako dve nezávisle podnikajúce FO, si môžu navzájom medzi sebou fakturovať za poskytnuté služby, predaný tovar, výrobky a podobne. Ak majú povinnosť evidovať tržby elektronickou registračnou pokladnicou (ERP), každý z nich má svoju vlastnú ERP. Obaja partneri vedú svoju evidenciu alebo účtovníctvo a každý z manželov – podnikateľov podáva svoje daňové priznanie dane z príjmov FO.

V podnikateľskej praxi sa tento spôsob spoločného podnikania manželov využíval najčastejšie vtedy, keď jeden z manželov bol evidovaný v zmysle zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p., (ďalej „zákon o DPH“) ako platiteľ dane z pridanej hodnoty a druhý z manželov nebol registrovaný ako platiteľ DPH. Do 31. 12. 2013 platilo, že ak manželia začali podnikať v združení a jeden z manželov bol registrovaný ako platiteľ DPH, musel sa zaregistrovať aj druhý z manželov (neplatiteľ DPH), podľa § 4 ods. 2 zákona o DPH za platiteľa DPH, aj keď on vo svojom podnikaní stanovený obrat nedosiahol. Pri niektorých činnostiach to však nebolo výhodne.

S účinnosťou od 1. 1. 2014 už § 4 zákon o DPH neupravuje registráciu zdaniteľných osôb, ktoré podnikajú na základe zmluvy o združení.

Povinnosti manželov – podnikateľov

Ak manželia podnikajú ako dva samostatné podnikateľské subjekty, každý z manželov postupuje tak, ako by postupoval aj vtedy, ak by podnikal sám. T. z., že každý z nich samostatne prihlásený v svojej zdravotnej poisťovni (ďalej „ZP“) a v Sociálnej poisťovni (ďalej „SP“) a každý je aj samostatne zaregistrovaný na daňovom úrade (ďalej „DÚ“). Každý z manželov – podnikateľov má pridelené svoje identifikačné číslo (ďalej len „IČO“) a svoje daňové identifikačné číslo (ďalej len „DIČ“). V prípade, že sú registrovaní ako platitelia DPH, každý má svoje „IČ DPH“. Obaja odvádzajú za seba platby do ZP a SP a platia za seba dane.

Ak sa manželia rozhodli spolu podnikať ako dva samostatné podnikateľské subjekty a jeden z manželov už podniká a druhý z manželov len začína podnikať, t. z. získal oprávnenie na výkon podnikateľskej činnosti, má tieto povinnosti:

  • Zaregistrovať sa u miestne príslušného správcu dane (na DÚ, kde podľa trvalého bydliska patrí).
  • Ak predmetom podnikania FO je predaj tovaru alebo poskytovanie služieb a pri týchto činnostiach má podnikateľ povinnosť na účely vedenia evidencie tržieb používať ERP, má povinnosť zaregistrovať ERP na DÚ pred jej uvedením do prevádzky.
  • Splniť si oznamovaciu povinnosť voči príslušnej ZP, t. z. prihlásiť sa do 8 dní od vzniku právoplatnosti oprávnenia na výkon podnikateľskej činnosti.
  • Splniť si oznamovaciu povinnosť voči SP do 8 dní od vzniku účastí na poistení, ak podnikateľovi táto povinnosť so zákona vyplýva.
  • Ak podnikateľ začne od prvého dňa podnikania aj zamestnávať zamestnancov, má povinnosť prihlásiť do ZP a do SP seba ako zamestnávateľa a všetkých zamestnancov. Podnikateľ prihlási do ZP, v ktorej je poistený jeho zamestnanec seba ako zamestnávateľa a zamestnanca. V prípade, že každý zamestnanec je poistený v inej ZP, podnikateľ má povinnosť prihlásiť seba ako zamestnávateľa a zamestnanca vždy v jeho ZP, t. z. prihlási sa do všetkých poisťovní, v ktorých sú poistení jeho zamestnanci.
  • Začať viesť predpísanú evidenciu alebo účtovníctvo.

Spôsoby vedenia evidencie

Každý z manželov, ktorý je podnikateľským subjektom, sa musí rozhodnúť, ako bude postupovať pri stanovení základu dane z príjmov z podnikateľskej činnosti. Od tohto rozhodnutia sa odvíja aj to, akým spôsobom bude viesť predpísanú evidenciu. Každý z manželov – podnikateľov si môže vybrať jednu z troch možnosti stanovenia daňových výdavkov a s tým spojeného spôsobu vedenia evidencie. Podnikateľ si môže vybrať z týchto možností:

  1. uplatní výdavky stanovené percentom zo zdaniteľných príjmov, tzv. paušálne výdavky, pri ktorých bude viesť evidenciu podľa § 6 ods. 10 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“),
  2. uplatní skutočne ­preukázané da­ňové výdavky na základe evidencie vedenej podľa § 6 ods. 11 ZDP,
  3. uplatní preukázateľne vynalo­žené daňové výdavky, ktoré eviduje v účtovníctve.

Manželia podnikatelia, ktorí spolu podnikajú ako dva samostatné podnikateľské subjekty, sa musia rozhodnúť, ako bude každý z nich postupovať pri vedení evidencie a stanovení základu dane (ZD). Z pohľadu vedenia evidencie vystupuje každý z manželov ako samostatný subjekt, t. z., že ak sa napríklad obaja manželia rozhodnú pre vedenie účtovníctva, každý z manželov vystupuje ako samostatná účtovná jednotka, ktorá vedie účtovníctvo. Manželia môžu postupovať aj tak, ak je to pre nich výhodne, že jeden z manželov uplatní pri stanovení ZD paušálne výdavky, t. j. bude viesť evidenciu podľa § 6 ods. 10 ZDP a druhý z manželov bude preukazovať skutočne vynaložené daňové výdavky v daňovej evidencii alebo v účtovníctve.

Rozhodnutie o tom, ako bude podnikateľ postupovať pri uplatňovaní daňových výdavkov a s tým spojenej evidencie, je len na samotnom podnikateľovi. On rozhoduje o tom, ako bude v danom zdaňovacom období pri vedení evidencie postupovať. Jeho rozhodnutie by malo ovplyvniť hlavne to, aké vysoké výdavky dosiahne alebo dosiahol. Podnikateľ, ktorý sa rozhodne pre uplatnenie paušálnych výdavkov podľa § 6 ods. 10 ZDP, musí spĺňať podmienky definované v tomto ustanovení ZDP. Pre podnikateľa, ktorý má vysoké výdavky, je výhodnejšie, aby si uplatnil skutočne vynaložené výdavky, ktoré zistí z daňovej evidencie alebo z účtovníctva. Pri rozhodovaní je potrebné, aby podnikateľ vedel, že výška paušálnych výdavkov je s platnosťou od 1. 1. 2013 obmedzená sumou 5 040 €.

Paušálne výdavky

Uplatnenie paušálnych výdavkov podľa § 6 ods. 10 ZDP môže len ten podnikateľ, ktorí spĺňa podmienky:

  • dosahuje príjmy z podnikania podľa § 6 ods. 1 a ods. 2 ZDP,
  • dosahuje príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 4 ZDP, ak nepatria do príjmov podľa § 6 ods. 2 ZDP,
  • neuplatňuje preukázateľné daňové výdavky,
  • nie je registrovaný ako platiteľ DPH alebo bol registrovaný ako platiteľ DPH len časť zdaňovacieho obdobia.

Podnikateľ, ktorý spĺňa všetky vyššie uvedené podmienky, si môže uplatniť výdavky vo výške 40 % z úhrnu príjmov uvedených v § 6 ods. 1, 2 a 4 ZDP, najviac do výšky 5 040 € ročne. Ak podnikateľ získa oprávnenie na podnikanie alebo poberal príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu v priebehu zdaňovacieho obdobia, môže si uplatniť paušálne výdavky najviac vo výške 420 € mesačne, a to počnúc mesiacom, kedy nastali uvedené skutočnosti. Rovnako postupuje aj ten podnikateľ, ktorý skončil podnikanie alebo prestal poberať príjmy podľa § 6 ods. 4 ZDP. V sumách paušálnych výdavkov sú zahrnuté všetky výdavky, okrem zaplateného poistného a príspevkov (odvody do ZP a SP), ktoré je podnikateľ povinný platiť v súvislosti s dosahovaním príjmov z podnikania.

♦ Príklad č. 1:

Manželia Lukáš a Linda podnikajú spoločne ako dva samostatné podnikateľské subjekty. Lukáš vo februári 2014 zistil, že nedosiahol obrat stanovený zákonom o DPH a preto sa rozhodol zrušiť registráciu platiteľa DPH. DÚ mu na základe jeho žiadosti zrušil registráciu ku dňu 30. 4. 2014. Manželia zvažujú, či nie je pre nich výhodnejšie, aby Lukáš stanovil základ dane za rok 2014 podľa ustan

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály