Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Špecifiká účtovania individuálneho podnikateľa v podvojnom účtovníctve

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Podnikatelia sú povinní viesť účtovníctvo v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov. Fyzické osoby podnikajúce alebo vykonávajúce inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov, v zmysle § 9 ods. 2 zákona o účtovníctve môžu účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva. Takéto osoby sa však môžu rozhodnúť, že budú dobrovoľne účtovať v sústave podvojného účtovníctva, pokiaľ nie sú zapísané do obchodného registra. Povinnosť účtovať v sústave PÚ majú totiž tie FO, ktoré sú zapísané v obchodnom registri (§ 36 Obchodného zákonníka).

 

Podnikatelia sú povinní viesť účtovníctvo v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“). Fyzické osoby (FO) podnikajúce alebo vykonávajúce inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov, v zmysle § 9 ods. 2 zákona o účtovníctve môžu účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva. Takéto osoby sa však môžu rozhodnúť, že budú dobrovoľne účtovať v sústave podvojného účtovníctva (PÚ), pokiaľ nie sú zapísané do obchodného registra. Povinnosť účtovať v sústave PÚ majú totiž tie FO, ktoré sú zapísané v obchodnom registri (§ 36 Obchodného zákonníka).

Aj na FO – individuálnych podnikateľov sa vzťahujú rovnaké postupy účtovania ako pre podnikajúce právnické osoby. FO účtujúce v sústave PÚ sa teda riadia opatrením MF SR č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení neskorších predpisov (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“). Účtovanie FO v PÚ je teda totožné s účtovaním právnických osôb, avšak existuje jeden zásadný rozdiel v účtovaní. Vzhľadom na to, že FO netvorí základné imanie, fondy z kapitálových vkladov či zo zisku, je logické, že v účtovníctve FO sa nepoužívajú ÚS 41 – Základné imanie a kapitálové fondy a ÚS 42 – Fondy tvorené zo zisku a prevedené výsledky hospodárenia. Náhradou za účtovanie v týchto ÚS je účet 491 – Vlastné imanie fyzickej osoby – podnikateľa a jeho analytické členenie, zaradený v rámcovej účtovej osnove v ÚS 49 – Fyzická osoba– podnikateľ.
 
V zmysle § 62 Postupov účtovania v PÚ účet 491 slúži na účtovanie všetkých osobných vkladov do podnikania vrátane vkladu na začiatku podnikateľskej činnosti, ako aj výberov FO na osobnú spotrebu podnikateľa. Na ťarchu účtu 491 v priebehu účtovného obdobia sa účtujú výbery individuálneho podnikateľa na osobnú spotrebu, ako aj prevody majetku z podnikania do osobného užívania. V prospech účtu sa účtujú vklady podnikateľa do podnikania a prijaté dary. Pri otváraní účtovných kníh na tento účet sa účtuje účtovný zisk alebo účtovná strata za predchádzajúce účtovné obdobie so súvzťažným zápisom na účte 431 – Výsledok hospodárenia v schvaľovaní. Zisk alebo strata, rovnako ako prijaté dary, sa povinne zaznamenávajú na samostatných analytických účtoch k účtu 491.


Účtovné prípady na účte 491

Účtovanie vkladov do podnikania

Peňažný vklad FO – podnikateľa do jeho podnikania sa účtuje na ťarchu účtu 221 – Bankové účty (pri vklade na bankový účet) alebo 211 –  Pokladnica (pri vklade do pokladnice) so súvzťažným zápisom v prospech účtu 491.

Vecný vklad FO – podnikateľa do jeho podnikania sa účtuje podľa druhu vkladu na ťarchu účtov ÚS 01x – Dlhodobý nehmotný majetok (pri vklade dlhodobého nehmotného majetku), ÚS 02x – Dlhodobý hmotný majetok – odpisovaný (pri vklade dlhodobého hmotného majetku – odpisovaného), ÚS 03x – Dlhodobý hmotný majetok – neodpisovaný (pri vklade dlhodobého hmotného majetku – neodpisovaného), ÚS 04x – Obstaranie dlhodobého majetku (pri vklade nedokončených investícií), 112 – Materiál na sklade (pri vklade materiálu), 123 – Výrobky (pri vklade výrobkov), 124 – Zvieratá (pri vklade zvierat), 132 – Tovar na sklade a v predajniach (pri vklade tovaru), 311 – Odberatelia (pri vklade pohľadávok) a pod. Súvzťažným účtom je aj v tomto prípa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály