Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Spätný lízing

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Spoločnosť obstará stroj, inštaluje ho. Zatiaľ ho nezaradí do odpisovaného majetku, pretože vykonáva skúšobnú prevádzku (vznikajú hotové výrobky a nepodarky, ktoré sa účtujú rovnako ako spotreba materiálu, mzdy a nepriame náklady ako pri bežnej výrobe). Cena obstarania stroja a výdavky na dopravu, inštaláciu sú zatiaľ účtované na účte 042 – Obstaranie dlhodobého hmotného majetku. Po ukončení skúšobnej prevádzky (1 až 2 mesiace) dohodne s lízingovou spoločnosťou predaj a spätný lízing, pričom predmetom spätného lízingu je len cena obstarania stroja, nie súvisiace výdavky. V deň, kedy je podpísaná lízingová zmluva, sa vystaví zaraďovací protokol stroja. Zvažovali sme možnosť zaradiť stroj ihneď po inštalácii a odpisovať ho. Následným problémom však je, že predmetom spätného lízingu je len stroj bez súvisiacich výdavkov. Je možné pri predaji stroja lízingovej spoločnosti vypočítať pomernú zostatkovú cenu stroja, tú vyradiť z odpisovaného majetku a následne zahrnúť späť v rovnakej výške, zvýšenej ešte o kúpnu cenu podľa lízingovej zmluvy a pokračovať v odpisovaní alebo začať od začiatku? Vyradiť celú obstarávaciu cenu sa nedá, lebo predmetom spätného lízingu je len stroj.

Účtovná jednotka účtujúca v sústave podvojného účtovníctva je povinná dodržiavať, okrem zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p., aj opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky zo 16. decembra 2002 č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“).

V zmysle § 33 ods. 1 sa dlhodobý hmotný majetok účtuje v účtovej skupine 02 – Dlhodobý hmotný majetok – odpisovaný, ak je uvedený do užívania. Uvedením do užívania sa rozumie zabezpečenie všetkých technic

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály