Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Softvér z hľadiska dane z príjmov

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Softvér je z hľadiska dane z príjmov považovaný za nehmotný majetok, pričom z hľadiska zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) sa za nehmotný majetok považuje nehmotný majetok definovaný v zákone č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) a v opatrení MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“).

Definícia nehmotného majetku

Základom pre vznik nehmotného majetku z účtovného a následne aj daňového hľadiska je existencia majetkového práva alebo práva na používanie tzv.
duševného vlastníctva.
Pre správne posudzovanie nehmotného majetku je dôležité aj jeho členenie z hľadiska jeho právnej ochrany, pričom v zásade ide o tri základné skupiny.
Priemyselné právo
Vznik priemyselného práva sa viaže na zápis do registra na Úrade priemyselného vlastníctva (a to či už na území SR, alebo v zahraničí) a je chránené zákonmi na ochranu priemyselného vlastníctva. Ide o:
-
patenty, vynálezy, zlepšovacie návrhy a priemyselné vzory
chránené zákonom č. 435/2001 Z.z. o patentoch, dodatkových ochranných osvedčeniach a o zmene a doplnení niektorých zákonov (patentový zákon) v z. n. p. a zákonom č. 527/1990 Zb. o vynálezoch, priemyselných vzoroch a zlepšovacích návrhoch v z. n. p.,
-
úžitkové vzory
chránené zákonom č. 517/2007 Z.z. o úžitkových vzoroch a o zmene a doplnení niektorých zákonov (v znení zákona č. 495/2008 Z.z.),
-
ochranné známky
chránené zákonom č. 506/2009 Z.z. o ochranných známkach v z. n. p.,
-
topografie polovodičových vý­robkov
chránené zákonom č. 146/2000 Z.z. o ochrane topografií polovodičových výrobkov v znení zákona č. 84/2007 Z.z.,
-
práva na označenie
chránené zákonom č. 469/2003 Z.z. o označeniach pôvodu výrobkov a zemepisných označeniach výrobkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.,
-
dizajny
- zákon č. 444/2002 Z.z. o dizajnoch v z. n. p.
Autorské práva k literárnym, vedeckým a umeleckým dielam
Autorské práva k literárnym, vedeckým a umeleckým dielam a práva príbuzné autorským právam chránené podľa zákona č. 185/2015 Z.z. Autorský zákon v z. n. p. (ďalej len "Autorský zákon"), napr.:
-
autorské diela
- literárne, vedecké, umelecké, zvukové zá­znamy výkonných umelcov, programy (rozhlasové, televízne, audiovizuálne, filmové),
-
bázy dát,
-
počítačové programy
(softvéry).
Ostatné práva
Ostatné práva, ktoré sú príbuzné priemyselným právam, ktoré môžu, ale aj nemusia mať zabezpečenú ochranu osobitným právnym predpisom, napr.:
-
práva na nové odrody rastlín, chránené zákonom č. 202/2009 Z.z. o právnej ochrane odrôd rastlín,
-
nové spôsoby prevencie, diagnostiky chorôb a liečenia ľudí a zvierat, ochrany rastlín proti škodcom a chorobám s registráciou na príslušnom rezortnom ministerstve,
-
práva bez osobitnej právnej ochrany zákonom alebo iným predpisom a bez povinnosti ich zápisu do registrov na Úrade priemyselného vlastníctva SR, výrobno-technické, obchodné a iné poznatky, know-how, úspešne riešené vývojové úlohy.
V súlade so zákonom o účtovníctve, Postupmi účtovania v PÚ a opatrením č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v JÚ") sa za nehmotný majetok považujú najmä:
-
výsledky vývojovej činnosti, napríklad dizajn,
-
softvér,
-
oceniteľné práva, napr. výrobno-technické poznatky (know how), licencie, užívacie práva, právo prechodu cez pozemok, vydavateľské práva, vydavateľské tituly, autorské práva, dovozné kvóty a vývozné kvóty, obchodné značky, ochranné známky, receptúry, predmety priemyselných práv a iné výsledky duševnej práce, ak sa obstarali za odplatu.
Za nehmotný majetok sa nepovažujú marketingové štúdie a obdobné štúdie a výdavky na:
-
školenia a semináre,
-
prieskum trhu,
-
poradenstvo a odborné posudky,
-
získanie noriem a certifikátov, napríklad ISO normy,
-
prípravu a zábeh výkonov,
-
reklamu,
-
uvedenie výrobkov na trh,
-
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály