Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Sociálne zabezpečenie pri práci v EÚ od 1. mája 2010

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Každý slovenský zamestnávateľ, ktorý vysiela zamestnancov do iných členských štátov Európskej únie, alebo ktorý zamestnáva európskych občanov na Slovensku, sa musí zaoberať aj tým, v ktorom členskom štáte má povinnosť platiť za týchto zamestnancov poistné na sociálne a zdravotné poistenie. Rovnako sa musia týmto problémom zaoberať aj samostatne zárobkovo činné osoby, keď sa rozhodnú podnikať v inom štáte alebo vo viacerých štátoch EÚ.

 

Každý slovenský zamestnávateľ, ktorý vysiela zamestnancov do iných členských štátov Európskej únie (EÚ), alebo ktorý zamestnáva európskych občanov na Slovensku, sa musí zaoberať aj tým, v ktorom členskom štáte má povinnosť platiť za týchto zamestnancov poistné na sociálne a zdravotné poistenie. Rovnako sa musia týmto problémom zaoberať aj samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), keď sa rozhodnú podnikať v inom štáte alebo vo viacerých štátoch EÚ.

Do prvého mája 2010 túto situáciu riešia tzv. koordinačné nariadenia pre oblasť sociálneho zabezpečenia – nariadenie Rady (EHS) č. 1408/71 o uplatňovaní systémov sociálneho zabezpečenia na zamestnancov a ich rodiny, ktorí sa pohybujú v rámci spoločenstva v znení neskorších zmien a doplnkov (ďalej len „nariadenie“) a nariadenie Rady (EHS) č. 574/72, ktoré Nariadenie vykonáva (ďalej len „Vykonávacie nariadenie“). Koordinačné nariadenia sú predpismi, ktoré sú priamo záväzné a nadradené národným predpisom členských štátov EÚ. Úlohou týchto nariadení je určiť uplatniteľnú legislatívu sociálneho zabezpečenia zamestnancov (pozn.: sociálne zabezpečenie v terminológii Nariadení zahŕňa aj zdravotné poistenie ako nepeňažnú dávku pre prípad choroby), ich rodinných príslušníkov a SZČO vykonávajúcich činnosť v jednom alebo vo viacerých štátoch EÚ, a stanoviť nároky týchto osôb na zdravotnú starostlivosť a ostatné dávky sociálneho zabezpečenia, ako sú napríklad dôchodky a dávky v nezamestnanosti. Je dôležité pripomenúť, že aplikácia Nariadenia a Vykonávacieho nariadenia (ďalej len „Súčasné nariadenia“) bola zmluvne rozšírená aj na štáty Európskeho hospodárskeho priestoru (Island, Nórsko a Lichtenštajnsko) a Švajčiarsko.

Od 1. mája 2010 budú Súčasné nariadenia nahradené Novými nariadeniami, t. j. nariadením Európského parlamentu a Rady (ES) č. 883/2004 o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia (ďalej len „Nové nariadenie“) a nariadením nariadením Európského parlamentu a Rady (ES) č. 987/2009, ktorým sa stanovujú vykonávacie pravidlá k nariadeniu (ES) č. 883/2004 (ďalej len „Nové Vykonávacie nariadenie“).

Základné princípy koordinácie

V Nových nariadeniach platia rovnaké štyri princípy koordinácie ako podľa súčasných nariadení, ktorými sú:

  • Rovnosť zaobchádzania, t. j. princíp rovnakého zaobchádzania s osobami, na ktorých sa Nové nariadenia vzťahujú. Tieto osoby podliehajú rovnakým povinnostiam a užívajú rovnaké výhody podľa legislatívy daného členského štátu ako jeho štátni príslušníci.
  • Aplikácia právneho poriadku jediného štátu, t. j. pravidlá pre určovanie príslušnosti k právnym predpisom sociálneho zabezpečenia. Cieľom je, aby nedochádzalo k situácii, kedy by osoba bola súčasne poistená vo viacerých členských štátoch alebo nebola poistená v žiadnom z nich.
  • Spočítanie období poistenia, t. j. obdobia, kedy bola daná osoba poistená v systémoch sociálneho zabezpečenia v rôznych štátoch, sa spočítavajú pre splnenie nároku na dávky, ako
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály