Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Sociálne poistenie a mobilita pracovných síl

Rubrika: Problémy z praxe

Cieľom príspevku je poukázať na dopady v oblasti sociálneho zabezpečenia v prípade práce slovenských občanov v tretích krajinách, v EHP (Island, Nórsko, Lichtenštajnsko) a Švajčiarsku. Tiež sa detailnejšie venuje legislatívnym zmenám vyplývajúcich z nariadenia 883/2004.

Tento príspevok úzko súvisí s článkom uverejneným v čísle 9/2010 „Expatrioti a ich sociálne poistenie“, v ktorom sme sa venovali expatriotom a problematike sociálneho zabezpečenia počas výkonu práce v zahraničí. Ťažiskom bola téma určenia uplatniteľnej legislatívy demonštrovaná na modelových príkladoch z praxe a úvod do legislatívy, ktorá usmerňuje uplatňovanie sociálneho zabezpečenia v rámci Európskej únie (EÚ) – nariadenia Rady (EHS) č. 883/2004, č. 987/2009 a č. 988/2009.

Cieľom tohto článku je poukázať na dopady v oblasti sociálneho zabezpečenia v prípade práce slovenských občanov v tretích krajinách, v Európskom hospodárskom priestore (EHP) (Island, Nórsko, Lichtenštajnsko) a Švajčiarsku. Tiež sa detailnejšie venujeme legislatívnym zmenám vyplývajúcich z nariadenia 883/2004 počnúc 1. 5. 2010. a uvádzame ďalšie zaujímavé príklady z praxe.


Tretie krajiny

Problematika vzťahov v oblasti sociálneho zabezpečenia s tretími krajinami sa riadi bilaterálnymi zmluvami o sociálnom zabezpečení uzatvorenými medzi SR a jednotlivými štátmi. V tabuľke nižšie uvádzame kompletný zoznam zmlúv o sociálnom zabezpečení. Krajiny, ktoré sú súčasťou EÚ sa v súčasnosti riadia nariadením 883/2004, toto je nadradené v minulosti uzavretým zmluvám. Krajiny EHP a Švajčiarsko pristúpili k „starému“ nariadeniu 1408/71 a v súčasnosti sa s týmito krajinami uplatňuje toto nariadenie. Pristúpenie k „novému“ nariadeniu je v štádiu ratifikácie.

Chceli by sme upozorniť na novú zmluvu podpísanú medzi SR a Kórejskou republikou (Oznámenie Ministerstva zahraničných vecí SR č. 51/2010 Z. z. v platnosti od 1. 3. 2010). Zaujímavosťou je, že v prípade vyslania zamestnanca na Slovensko tento platí príspevky na sociálne zabezpečenie naďalej v domácej krajine (Kórea), a to až po dobu 60 mesiacov. Výhodou je hlavne zabezpečenie kontinuity poistenia v domovskej krajine pri „krátkodobom“ vyslaní zamestnanca.

Naopak, v prípade USA, kde SR nemá uzatvorenú zmluvu o sociálnom zabezpečení, môže dochádzať k tomu, že zamestnanci podliehajú systému sociálneho zabezpečenia v dvoch štátoch súčasne. Pri splnení lokálnych predpisov oboch krajín môže vzniknúť takémuto pracovníkovi nárok na dávky z oboch systémov (dôležité je napr. splnenie minimálnej doby platenia príspevkov potrebnej na získanie dávok).

Ďalšia nová zmluva v tejto oblasti bola podpísaná 17. 6. 2010 s Izraelom. Táto zatiaľ nebola uverejnená v Zbierke zákonov, a teda ešte nie je v platnosti. Svedčí to však o skutočnosti, že SR neustále rozvíja vzťahy a vzájomne prospešnú medzinárodnú spoluprácu aj v tejto oblasti.


Zoznam medzinárodných zmlúv o sociálnom zabezpečení

Krajina

Platnosť od

Uverejnené v Zbierke zákonov

Bulharsko
1. júl 2002
377/2002 Z. z.
Cyprus
1. február 1996
59/1996 Z. z.
Česká republika
3. máj 1993
318/1994 Z. z.
Francúzsko
1. júl 1949
68/1970 Z. z.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály