Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Smernica pre dlhodobý hmotný a dlhodobý nehmotný majetok č. U – 3

Rubrika: Vnútropodnikové smernice

V tomto čísle prinášame vzor smernice pre dlhodobý hmotný a nehmotný majetok.


ABC, s. r. o. Žilina

Vypracoval: 15. 6. 2010, Ing. Július Veľký – vedúci oddelenia metodiky účtovníctva (autor a správca predpisu).

Schválil:      22. 6. 2010, Ing. Gustáv Lička – ekonomický riaditeľ.

Číslo výtlačku:


A. Úvodné ustanovenia

1. Účel a dôvod vydania predpisu

S cieľom určenia jednotného postupu pri účtovaní dlhodobého hmotného a dlhodobého nehmotného majetku v spoločnosti ABC, s. r. o. sa vydáva táto smernica ustanovujúca spôsob evidencie, oceňovania a odpisovania tohto majetku. Smernica je považovaná za účtovný záznam a je súčasťou účtovnej dokumentácie spoločnosti ABC, s. r. o.

2. Definícia pojmov
  1. Majetok – časť aktív spoločnosti, ktoré sú výsledkom minulých udalostí, je takmer isté, že v budúcnosti zvýšia ekonomické úžitky účtovnej jednotky (ÚJ) a dajú sa spoľahlivo oceniť podľa § 24 až § 28 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) a vykazujú sa v účtovnej závierke v súvahe alebo vo výkaze majetku a záväzkov; z časového hľadiska sa člení na dlhodobý a krátkodobý, pričom rozhodujúcim kritériom pri hmotnom a nehmotnom majetku je doba jeho použiteľnosti.
  2. Dlhodobý majetok – majetok, ktorého doba použiteľnosti je dlhšia ako 1 rok (pozn.: aj pri splnení tohto kritéria nemusí sa ešte o takomto majetku účtovať ako o dlhodobom majetku).
  3. Doba použiteľnosti – doba, počas ktorej je majetok využiteľný pre súčasnú a ďalšiu činnosť spoločnosti, resp. doba, počas ktorej môže tento majetok slúžiť na dokonalejšie postupy alebo riešenia.
  4. Uvedenie do užívania – zabezpečenie všetkých technických funkcií príslušného majetku potrebných na jeho užívanie a splnenie povinností podľa osobitných predpisov (zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p., zákon č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p, zákon č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v z. n. p.).
  5. Odpisovanie – účtovná metóda, ktorou sa vyjadruje trvalé zníženie hodnoty majetku v zmysle § 26 ods. 3 zákona o účtovníctve a § 21 ods. 6 opatrenia MF SR č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“).
3. Súvisiace predpisy
  1. Aktívne derogácie – zrušuje sa Smernica č. 3/1998 o investičnom majetku.
  2. Pasívne derogácie – žiadne.
  3. Nadradené predpisy:
    • zákon o účtovníctve,
    • Postupy účtovania v PÚ,
    • § 5 a § 6 Obchodného zákonníka,
    • zákony upravujúce nakladanie s výsledkami duševnej tvorivej činnosti [napr. zákon č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) v z. n. p., zákon č. 527/1990 Zb. o vynálezoch, priemyselných vzoroch a zlepšovacích návrhoch v z. n. p., zákon č. 506/2009 Z. z. o ochranných známkach, zákon č. 517/2007 Z. z. o úžitkových vzoroch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.,]
    • zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).


B. Všeobecné a osobitné ustanovenia

1. Definovanie dlhodobého hmotného a dlhodobého nehmotného majetku

Dlhodobým nehmotným majetkom sú zložky majetku (§ 37 Postupov účtovania v PÚ, § 22 ods. 7 ZDP), ktorých ocenenie je vyššie ako 2 400 € a doba použiteľnosti dlhšia ako 1 rok. Nehmotný majetok, ktorého ocenenie sa rovná sume 2 400 €, alebo je nižšie, možno v súlade s § 13 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ zaradiť do dlhodobého nehmotného majetku, ak doba použiteľnosti tohto majetku je dlhšia ako 1 rok. Spoločnosť ABC, s. r. o., bude aj nehmotný majetok s ocenením od 500 € do 2 400 € považovať za dlhodobý nehmotný majetok a bude o ňom účtovať v ÚS 01 – Dlhodobý nehmotný majetok na osobitnom syntetickom účte 018 – Dlhodobý nehmotný majetok nespĺňajúci limit ocenenia. Nehmotný majetok s ocenením do 500 € bude spoločnosť účtovať v súlade s § 13 ods. 3 Postupov účtovania v PÚ na osobitnom analytickom účte k účtu 518 – Ostatné služby (pozri účtový rozvrh v Smernici k účtovnému rozvrhu č. U – 2, uverejnený v Dane a účtovníctvo v praxi č. 9/2010).

Dlhodobým hmotným majetkom sú zložky majetku uvedené v § 13 ods. 4 Postupov účtovania v PÚ. Hmotný majetok v podobe hnuteľných vecí, resp. súborov hnuteľných vecí so samostatným technicko-ekonomickým určením, ktorého ocenenie sa rovná sume 1 700 €, alebo je nižšie, možno v súlade s § 13 ods. 6 Postupov účtovania v PÚ zaradiť do dlhodobého hmotného majetku, ak doba použiteľnosti tohto majetku je dlhšia ako 1 rok. Spoločnosť ABC, s. r. o., bude hmotný majetok s ocenením od 200 € do 1 700 € považovať za dlhodobý hmotný majetok a bude o ňom účtovať v ÚS 02 – Dlhodobý hmotný majetok – odpisovaný na osobitnom syntetickom účte 028 – Dlhodobý hmotný majetok nespĺňajúci limit ocenenia. Hmotný majetok s ocenením do 200 € vrátane bude spoločnosť účtovať v súlade s § 13 ods. 7 Postupov účtovania v PÚ na osobitnom analytickom účte k účtu 112 – Materiál na sklade (pri výdaji zo skladu do používania sa bude účtovať MD 501 / D 112) (pozri účtový rozvrh v Smernici k účtovnému rozvrhu č. U-2 uverejnený v Dane a účtovníctvo v praxi č. 9/2010).

2.       Oceňovanie dlhodobého hmotného a dlhodobého nehmotného majetku

Ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu sa uvedený hmotný a nehmotný majetok oceňuje:

  • v súlade s § 25 ods. 1 písm. a) bod 1 a 5 zákona o účtovníctve obstarávacou cenou,
  • v súlade s § 25 ods. 1 písm. b) bod 1, 3 a 4 zákona o účtovníctve vlastnými nákladmi,
  • v súlade s § 25 ods. 1 písm. d) bod 1 až 6 zákona o účtovníctve reprodukčnou obstarávacou cenou,
  • v súlade s § 25 ods. 1 písm. e) bod 1 a 2 a § 25 ods. 1 písm. f) zákona o účtovníctve reálnou hodnotou v podobe trhovej ceny, ocenenia kvalifikovaným odhadom alebo posudkom znalca v prípade, že trhová cena nie je k dispozícii alebo nevyjadruje správne reálnu hodnotu, resp. v podobe ocenenia ustanoveného podľa zákona č. 594/2003 Z. z. o kolektívnom investovaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., ak nie je možné postupovať trhovou cenou alebo kvalifikovaným odhadom,
  • v súlade s § 25 ods. 1 písm. g) zákona o účtovníctve reálnou hodnotou rovnajúcej sa hodnote zhotovovaného diela poskytnutej koncesionárom verejnému obstarávateľovi.

Vlastnými nákladmi sa pritom rozumejú náklady bezprostredne súvisiace s vytvorením príslušného majetku, ktoré pozostávajú z priamych nákladov vynaložených na výrobu alebo inú činnosť a z nepriamych nákladov vzťahujúcich sa na výrobu alebo inú činnosť. Ocenenie dlhodobého nehmotného majetku vo vlastných nákladoch môže ísť iba do úrovne reprodukčnej obstarávacej ceny, t. j. ceny, za akú by bolo možné príslušný dlhodobý nehmotný majetok v danom okamihu kúpiť. Kalkulačný vzorec na vyčíslenie výšky vlastných nákladov na vytvorenie dlhodobého hmotného alebo dlhodobého nehmotného majetku vlastnou činnosťou je uvedený v prílohe č. 1 tejto smernice.

Pri stanovení reprodukčnej obstarávacej ceny sa bude vyhotovovať znalecký posudok, ak predpokladaná hodnota presiahne 500 €. Ak predpokladaná hodnota nepresiahne 500 €, za reprodukčnú obstarávaciu cenu sa bude považovať kvalifikovaný odhad vedúceho odboru správy majetku. Pri dlhodobom nehmotnom majetku vytvorenom vlastnou činnosťou sa bude znalecký posudok vyhotovovať vždy.

Za deň uskutočnenia účtovného prípadu pri obstaraní a oceňovaní dlhodobého hmotného a dlhodobého nehmotného majetku sa rozumie deň uvedenia do užívania, a to najskôr deň splnenia dodávky, deň vkladu do spoločnosti, deň bezodplatného nadobudnutia, deň prevzatia nehnuteľnosti za predpokladu, že týmto dňom spoločnosť nehnuteľnosť užíva. Pri majetku novozistenom počas inventarizácie a dovtedy nezachytenom v účtovníctve ide najskôr o deň zistenia inventarizačného rozdielu.

Za správny termín zaradenia dlhodobého hmotného a dlhodobého nehmotného majetku do užívania a za správnosť ocenenia zodpovedá Ing. Roman MRVA – vedúci Oddelenia účtovnej evidencie.

Pokiaľ tak neustanovuje osobitný predpis, o zvýšení ocenenia dlhodobého majetku sa neúčtuje, s výnimkou prípadov technického zhodnotenia, kedy sa ocenenie zvýši o náklady na dokončené technické zhodnotenie v súlade s § 21 ods. 3 Postupov účtovania v PÚ, resp. s výnimkou prípadov zániku spoločnosti bez likvidácie splynutím alebo rozdelením, kedy sa jednotlivé zložky dlhodobého majetku ocenia trhovou cenou, kvalifikovaným odhadom alebo posudkom znalca v súlade s § 27 ods. 1 písm. d) zákona o účtovníctve a § 26 ods. 1 Postupov účtovania v PÚ.

Trvalé zníženie ocenenia nehmotného a hmotného dlhodobého majetku sa účtuje prostredníctvom odpisov na účtoch oprávok v ÚS 07 – Oprávky k dlhodobému nehmotnému majetku08 – Oprávky k dlhodobému hmotnému majetku. Pri mimoriadnom znížení ocenenia sa prehodnotí odpisový plán.

Prechodné zníženie ocenenia dlhodobého majetku sa účtuje v rámci uzavierania účtovných kníh pomocou opravných položiek k dlhodobému majetku na účtoch ÚS 09 – Opravné položky k dlhodobému majetku v súlade so Smernicou pre tvorbu a používanie rezerv a opravných položiek č. U-6.

V priebehu účtovného obdobia nesmie dôjsť k zmene spôsobu oceňovania. K zmene môže dôjsť iba v súlade s § 7 ods. 3 zákona o účtovníctve. Dôvody zmeny a peňažné sumy z toho vyplývajúce musia byť uvedené v poznámkach účtovnej závierky. Dôsledné odôvodnenie spracováva oddelenie účtovnej evidencie, pričom toto odôvodnenie musí byť schválené odborným riaditeľom pre ekonomiku a financovanie.

Ocenenie jednotlivého dlhodobého hmotného a dlhodobého nehmotného majetku sa zvýši o náklady na technické zhodnotenie, ak tieto náklady v úhrne za účtovné obdobie sú vyššie ako 1 700 € a technické zhodnotenie je v tomto období uvedené do užívania. Pri takomto zvýšení ocenenia sa prehodnotí odpisový plán. Náklady charakteru technického zhodnotenia sa v priebehu účtovného obdobia sledujú na účtoch analytickej evidencie k účtom 041Obstaranie dlhodobého nehmotného majetku042 – Obstaranie dlhodobého hmotného majetku a pokiaľ dokončené technické zhodnotenie u jednotlivého majetku v úhrne za účtovné obdobie neprevýši uvedený limit preúčtuje sa:

  • na analytický účet k účtu 518 – Ostatné služby, ak ide o dlhodobý nehmotný majetok,
  • na analytický účet k účtu 548 – Ostatné náklady na hospodársku činnosť, ak ide o dlhodobý hmotný majetok.
3. Obstarávanie, evidencia a vyraďovanie dlhodobého hmotného a dlhodobého nehmotného majetku

Dlhodobým nehmotným a dlhodobým hmotným majetkom sa na účely účtovania stáva majetok a technické zhodnotenie uvedené do užívania. V účtovníctve sa majetok zaúčtuje na príslušný majetkový účet po uskutočnení preberacieho konania na základe Protokolu o zaradení dlhodobého hmotného a dlhodobého nehmotného majetku do užívania podľa vzoru uvedeného v prílohe č. 2 tejto smernice, pri ktorom musia byť priložené všetky dokumenty o obstaraní majetku. Preberacie konanie zabezpečujú spoločne zástupca odboru správy majetku, zástupca úseku ekonomiky a financovania, zástupca útvaru controllingu, zástupca právneho útvaru a zástupca útvaru preberajúceho majetok. Za uskutočnenie preberacieho konania a za odovzdanie úplnej dokumentácie vedúcemu oddelenia účtovnej evidencie zodpovedá Ing. Peter MOKRÝ – vedúci odboru správy majetku.

Majetok je až do okamihu uvedenia do užívania investíciou účtovanou prostredníctvom účtov 041 a 042. Tieto účty obstarania investícií sa nepoužívajú:

  • pri zúčtovaní inventarizačného prebytku (01x / 07x, 02x / 08x),
  • pri bezodplatnom nadobudnutí v zmysle osobitných právnych predpisov (02x / 08x),
  • pri prijatých vkladoch dlhodobého majetku (01x, 02x, 03x / 353).

V týchto prípadoch sa účtuje nadobudnutý majetok priamo na príslušné účty dlhodobého majetku.

Po zaradení do užívania sa zabezpečí dôkladná analytická evidencia dlhodobého hmotného a dlhodobého nehmotného majetku, ktorá sa vedie samostatne podľa jednotlivých druhov majetku, podľa jednotlivých súborov hnuteľných vecí a podľa majetku, ktorého súčasťou ocenenia je aj príslušenstvo, v súlade so Smernicou pre účtový rozvrh č. U – 2.

Analytická evidencia sa vedie podľa jednotlivých zložiek dlhodobého nehmotného a dlhodobého hmotného majetku tak, aby bol majetok jednoznačne identifikovateľný. Evidencia obsahuje údaje podľa vzoru inventárnej karty dlhodobého hmotného alebo dlhodobého nehmotného majetku, ktorá je uvedená v prílohe č. 3 k tejto smernici.

Z účtovníctva sa dlhodobý hmotný a dlhodobý nehmotný majetok vyradí po uskutočnení vyraďovacieho konania na základe Protokolu o vyradení dlhodobého hmotného a dlhodobého nehmotného majetku z užívania podľa vzoru uvedeného v prílohe č. 4 tejto smernice, pri ktorom musia byť priložené všetky dokumenty o obstaraní majetku. Konanie o vyradení majetku sa uskutočňuje v súlade s podmienkami a postupom ustanovenými v Metodike č. 2/2002 o riadení a správe majetku. Vyraďovacie konanie zabezpečuje komisia (poradný orgán generálneho riaditeľa) v zložení – zástupca odboru správy majetku, zástupca úseku ekonomiky a financovania, zástupca útvaru controllingu, zástupca právneho útvaru, zástupca útvaru vyraďujúceho majetok, zástupcovia odborných útvarov podľa rozhodnutia vedúceho odboru správy majetku. Za uskutočnenie vyraďovacieho konania a za odovzdanie úplnej dokumentácie vedúcemu oddelenia účtovnej evidencie zodpovedá Ing. Peter MOKRÝ – vedúci odboru správy majetku.

Účtovanie pri vyradení sa realizuje v súlade s § 36 Postupov účtovania v PÚ.

Za správnosť evidencie a účtovania dlhodobého hmotného a dlhodobého nehmotného majetku zodpovedá Ing. Roman MRVA – vedúci Oddelenia účtovnej evidencie.

4. Odpisovanie dlhodobého hmotného a dlhodobého nehmotného majetku

Dlhodobý hmotný a dlhodobý nehmotný majetok sa odpisuje na základe odpisového plánu prostredníctvom účtovných odpisov. Odpisový plán sa spracováva k jednotlivému dlhodobému hmotnému a dlhodobému nehmotnému majetku podľa vzoru uvedeného v prílohe č. 5 k tejto smernici. Údaje o zvolenom spôsobe odpisovania, ročná sadzba odpisov a čiastka odpisov za zdaňovacie obdobie musia byť uvedené aj na jednotlivých inventárnych kartách majetku.

Spoločnosť odpisuje majetok, ku ktorému má vlastnícke právo alebo právo hospodárenia, a tiež majetok, o ktorom sa v súlade s § 32 ods. 2 písm. a) až g) Postupov účtovania v PÚ účtuje v ÚT 0 – Dlhodobý majetok. Daňové odpisovanie sa riadi ustanoveniami § 22 až § 29 ZDP.

Účtovné odpisy sa počítajú z ceny, v ktorej je majetok ocenený v účtovníctve, a to do jej celkovej výšky. Účtovné odpisy sa účtujú mesačne. Dlhodobý nehmotný a dlhodobý hmotný majetok nespĺňajúci limit ocenenia, ktorý je zaúčtovaný na účtoch 018028, odpisuje sa rovnako ako majetok spĺňajúci kritérium ocenenia, t. j. postupným odpisovaním podľa uvedených podmienok vyplývajúcich z § 20 Postupov účtovania v PÚ.

Pri stanovení účtovných odpisov sa bude používať odpisové percento vypočítané takto:

                                                                          2 (n – t + 1)
                                                              odpis = -------------------
                                                                            n (n + 1)

kde

n – doba životnosti, t – rok, pre ktorý sa odpisová sadzba počíta.

Pri odpisovaní strojov a zariadení spoločnosť ABC, s. r. o. používa výkonové odpisy. Pri tejto metóde sa berie do úvahy len predpokladaný výkon, na základe ktorého sa vypočíta ročný odpis, vo väzbe na dobu životnosti (používania) stroja a zariadenia:

                                           úžitok, ktorý sa predpokladá dosiahnuť v jednotlivých rokoch
                                                  (napr. osobokm, tonokm, h) × obstarávacia cena
                   účtovný odpis = --------------------------------------------------------------------------------------
                                           maximálne očakávaný úžitok (napr. km, h) za dobu životnosti

Dobu životnosti (používania), ako aj očakávaný úžitok pre jednotlivé druhy majetku stanovuje úsek ekonomiky a financovania v súlade s podnikateľským plánom spoločnosti v spolupráci s vedúcim odboru správy majetku. Za aktualizáciu sadzieb zodpovedá riaditeľ úseku ekonomiky a financovania.

Účtovný odpisový plán sa v priebehu odpisovania môže meniť za predpokladu, že došlo:

  • k zvýšeniu ocenenia dlhodobého majetku z dôvodu technického zhodnotenia,
  • k trvalému zníženiu ocenenia dlhodobého majetku formou mimoriadneho odpisu,
  • k vzniku iných odôvodnených zmien v životnosti majetku,
  • k zmenám v skutočne dosahovanom úžitku,
  • k zmenám v úrokových sadzbách NBS.

Dobu odpisovania dlhodobého nehmotného majetku stanovuje každoročne riaditeľ úseku ekonomiky a financovania v súlade s podnikateľským plánom spoločnosti a pri dodržaní doby odpisovania podľa § 28 zákona o účtovníctve.

Voľba spôsobu daňového odpisovania (§ 26 až § 28 ZDP) závisí od aktuálnej hospodárskej situácie spoločnosti a podnikateľského zámeru na ďalšie obdobie. O spôsobe odpisovania majetku so vstupnou cenou vyššou ako 1 700 € rozhoduje odborný riaditeľ pre ekonomiku a financovanie, ktorý tiež rozhoduje o možnosti neuplatnenia odpisu z takéhoto majetku v niektorom zdaňovacom období v zmysle § 22 ods. 9 ZDP. O spôsobe odpisovania a o možnosti neuplatnenia odpisu v prípade majetku so vstupnou cenou do 1 700 € vrátane rozhoduje vedúci Oddelenia účtovnej evidencie. Pri obstaraní dvoch rovnakých druhov dlhodobého majetku je možné jeden z nich odpisovať rovnomerne a druhý zrýchlene.

V súlade s § 10 ods. 5 Postupov účtovania v PÚ spoločnosť ABC, s. r. o. účtuje o odloženej dani z príjmov vznikajúcej z titulu rozdielov medzi účtovnými a daňovými odpismi.

5.  Inventarizácia dlhodobého hmotného a dlhodobého nehmotného majetku

Riadna inventarizácia dlhodobého majetku sa realizuje v súlade so smernicou pre vykonávanie inventarizácie majetku a záväzkov č. U – 7, a to jedenkrát ročne. V rámci nej bude posudzovaný nielen stav v skutočnosti oproti účtovnému stavu, ale aj výška ocenenia tohto majetku v zmysle § 24 až § 28 zákona o účtovníctve vo vzťahu k skutočnej úžitkovej hodnote majetku.


C. Záverečné ustanovenia

  1. Záväznosť – Smernica je záväzná pre všetkých zamestnancov spoločnosti ABC, s. r. o.
  2. Platnosť a účinnosť – Smernica nadobúda účinnosť dňom vydania.
  3. Zodpovednosť za kontrolu – kontrolou dodržiavania tejto smernice je poverený vedúci oddelenia metodiky účtovníctva.
  4. Sankcie – Nedodržiavanie tejto smernice sa klasifikuje ako porušenie pracovnej disciplíny s následkami podľa Pracovného poriadku spoločnosti.

Prílohy:

Príloha č. 1 – Vyčíslenie nákladov na vytvorenie dlhodobého majetku vlastnou činnosťou.
Príloha č. 2 – Protokol o zaradení dlhodobého majetku do užívania.
Príloha č. 3 – Vzor inventárnej karty dlhodobého hmotného a nehmotného majetku.
Príloha č. 4 – Protokol o vyradení dlhodobého majetku z užívania.
Príloha č. 5 – Odpisový plán.
Príloha č. 6 – List zmien a doplnkov (pozri Dane a účtovníctvo v praxi č. 6/2010, s. 58).

 

Príloha č. 1:

Vyčíslenie výšky vlastných nákladov pri oceňovaní majetku

P. č.
Názov položky
Hodnota (€)
1
Priamy materiál
 
2
Priame mzdy
 
3
Ostatné priame náklady:
 
4
  • energie (výr.)
 
5
  • odpisy majetku (výr.)
 
6
  • opravy a údržba bežná k priamym výrobným prostriedkom
 
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály