Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Služobné motorové vozidlo využívané zamestnancom aj na súkromné účely

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

V zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) sú príjmy zamestnanca, t. j. príjmy zo závislej činnosti, vymedzené v § 5 ods. 1 až 3. Sú to príjmy, ktoré zamestnancovi plynú v peňažnej alebo v nepeňažnej forme. Už v základných pojmoch v § 2 písm. c) ZDP príjmom sa rozumie peňažné plnenie a nepeňažné plnenie dosiahnuté aj zámenou, ocenené cenami bežne používanými v mieste a v čase plnenia alebo spotreby, a to podľa druhu, kvality, prípadne miery opotrebenia, predmetného plnenia, ak ZDP neustanovuje inak.

Ak zamestnanec využíva služobné motorové vozidlo zamestnávateľa na súkromné účely, plynie zamestnancovi zdaniteľný nepeňažný príjem, ktorý zamestnávateľ oceňuje v súlade s ustanoveniami ZDP. Spôsob ocenenia takéhoto nepeňažného plnenia závisí od toho, či služobné motorové vozidlo je zamestnancovi poskytnuté len na súkromné účely alebo na služobné aj súkromné účely.

Pokiaľ by zamestnanec využíval služobné motorové vozidlo len na služobné účely, potom mu zdaniteľný príjem z tohto titulu neplynie. V nasledujúcom texte a na praktických príkladoch si vysvetlíme, v ktorých prípadoch zamestnancovi plynie zdaniteľné nepeňažné plnenie pri využívaní služobného motorového vozidla na služobné a súkromné účely.

Podľa § 5 ods. 3 písm. a) ZDP príjmom zamestnanca je aj počas ôsmich bezprostredne po sebe nasledujúcich kalendárnych rokov od zaradenia motorového vozidla do užívania [odkaz je na zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“)] vrátane, suma vo výške 1 %:

  • v prvom roku zo vstupnej ceny (§ 25 ZDP) motorového vozidla zamestnávateľa, poskytnutého na používanie na služobné a súkromné účely za každý aj začatý kalendárny mesiac; ak ide o prenajaté motorové vozidlo, vychádza sa z obstarávacej ceny u pôvodného vlastníka, a to aj, ak dôjde k následnej kúpe prenajatého motorového vozidla pričom, ak vo vstupnej cene nie je zahrnutá daň z pridanej hodnoty [podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“)], na účely tohto ustanovenia sa o túto daň vstupná cena zvýši,
  • v nasledujúcich siedmich kalendárnych rokoch zo vstupnej ceny motorového vozidla podľa prvého bodu každoročne zníženej o 12,5 % k prvému dňu príslušného kalendárneho roka za každý aj začatý kalendárny mesiac jeho poskytnutia na používanie na služobné a súkromné účely, pričom na účely výpočtu nepeňažného príjmu sa vstupná cena motorového vozidla zamestnávateľa podľa prvého bodu zvýši aj o sumu technického zhodnotenia motorového vozidla vykonaného v týchto rokoch.

Citované ustanovenie rieši nepeňažný príjem zamestnanca, ktorý je zdaniteľným príjmom, v prípade poskytnutia motorového vozidla zamestnávateľa zamestnancovi aj na súkromné účely, a to počas ôsmich rokov od jeho zaradenia do užívania. V deviatom roku a nasledujúcich rokoch sa ustanovenie § 5 ods. 3 písm. a) ZDP už na tento príjem neaplikuje, a to vzhľadom na špeciálnu úpravu výpočtu nepeňažného príjmu uvedenú v tomto ustanovení.

♦ Príklad č. 1:

Zamestnávateľ obstaral motorové vozidlo v decembri 2009 a v tom istom roku vozidlo zaradil do užívania. V septembri 2017, podľa dohody so zamestnancom, toto motorové vozidlo poskytol zamestnancovi na používanie na služobné a súkromné účely. Plynie zamestnancovi z tohto titulu zdaniteľný príjem zo závislej činnosti, ak rok 2017 je deviatym rokom od zaradenia motorového vozidla do užívania?

Rok 2016 bol ôsmym rokom, t. j. posledným rokom na výpočet 1 % podľa § 5 ods. 3 písm. a) ZDP a preto zamestnávateľ poskytnutie služobného motorového vozidla zamestnancovi v roku 2017 nezdaňuje. Uvedené platí preto, že uplynulo viac ako osem kalendárnych rokov od zaradenia vozidla do užívania. Ak však hodnotu spotrebovaných pohonných látok počas využívania motorového vozidla na súkromné účely aj v deviatom roku od zaradenia vozidla do užívania uhrádza za zamestnanca zamestnávateľ, táto hodnota je pre zamestnanca zdaniteľným príjmom.

* * *

Pri ocenení nepeňažného plnenia, ktoré zamestnancovi plynie z titulu poskytnutia služobného motorového vozidla na služobné a súkromné účely sa nikdy neaplikuje § 2 písm. c) ZDP, ale vždy sa postupuje podľa § 5 ods. 3 písm. a) ZDP. Zdaniteľný príjem zamestnancovi plynie bez ohľadu na to, či zamestnanec motorové vozidlo v skutočnosti na súkromné účely používal alebo nie. Ak raz zamestnávateľ poskytne zamestnancovi motorové vozidlo na služobné a súkromné účely, potom už zamestnávateľ nesleduje to, či zamestnanec v kalendárnom mesiaci skutočne využíval motorové vozidlo aj na súkromné účely alebo nie. Napríklad, ak bol zamestnanec celý kalendárny mesiac chorý a motorové vozidlo na súkromné účely nevyužil, zamestnancovi plynie zdaniteľné nepeňažné plnenie v súlade s § 5 ods. 3 písm. a) ZDP. V tomto prípade je podstatné to, že mu vozidlo zamestnávateľ poskytol na služobné a súkromné účely. A teda aj v kalendárnom mesiaci, v ktorom je zamestnanec práceneschopný, zamestnávateľ zamestnancovi do úhrnu zdaniteľných príjmov započíta 1 % zo vstupnej ceny, resp. zníženej vstupnej ceny motorového vozidla.

V zákone o dani z príjmov problematika poskytnutia dvoch a viac motorových vozidiel zamestnávateľa svojmu zamestnancovi na služobné a na súkromné účely v priebehu jedného mesiaca nie je špecificky riešená. Zastáva sa však názor, že ak zamestnancovi zamestnávateľ poskytne viac motorových vozidiel v kalendárnom mesiaci za sebou, napr. vozidlo, ktoré zamestnanec používal časť mesiaca je nepojazdné a zamestnávateľ mu poskytne namiesto nepojazdného vozidla iné vozidlo, potom sa aplikuje ustanovenie § 5 ods. 3 písm. a) ZDP len na jedno poskytnuté motorové vozidlo zamestnávateľa, a to na to motorové vozidlo, ktorého vstupná cena, resp. znížená vstupná cena je vyššia, čím sa zabráni špekulatívnym úpravám takéhoto príjmu.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály