Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Škoda v kontexte zákona o DPH

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Pojem „škoda“ z právneho hľadiska zahrnuje majetkovú ujmu, ktorá nastala v majetkovej sfére poškodeného, je objektívne vyjadriteľná peniazmi ako všeobecným ekvivalentom a môže byť napraviteľná jedine poskytnutím iného majetkového plnenia (poistnou náhradou). Škody, príp. zmarené investície z účtovného pohľadu treba považovať za mimoriadny úbytok majetku účtovnej jednotky, ktorý vzniká ako neželaný mimoriadny jav v rámci výkonu hospodárskej činnosti.

Pojem „škoda“ z hľadiska právneho zahrnuje majetkovú ujmu, ktorá nastala v majetkovej sfére poškodeného, je objektívne vyjadriteľná peniazmi ako všeobecným ekvivalentom a môže byť napraviteľná jedine poskytnutím iného majetkového plnenia (poistnou náhradou). Škody, príp. zmarené investície z účtovného pohľadu treba považovať za mimoriadny úbytok majetku účtovnej jednotky, ktorý vzniká ako neželaný mimoriadny jav v rámci výkonu hospodárskej činnosti. So škodou určite súvisí aj poškodenie majetku, ktoré je napraviteľné opravou a uvedením majetku do pôvodného prevádzkyschopného stavu.

Výslovne je pojem „škoda“ definovaný len v § 26 ods. 6 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. ako neodstrániteľné poškodenie alebo zničenie majetku. V zmysle tejto charakteristiky sa za škodu nepovažuje také poškodenie majetku, ktoré je možné odstrániť opravou. Náklady vznikajúce z titulu odstraňovania poškodenia majetku, t. j. v dôsledku opráv, nie sú škodou, ale nákladmi na opravy. To znamená, že ak ide o poškodenie alebo znehodnotenie, ktoré nemá za následok vyradenie majetku, ale poškodený majetok sa opravou uvedie do predchádzajúceho alebo prevádzkyschopného stavu, vzniká účtovný prípad až vykonaním opravy. Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) sa osobitne vznikom situácie neodstrániteľného poškodenia alebo zničenia nezaoberá, odhliadnuc od škody vzniknutej krádežou. Všeobecne možno konštatovať, že pri vzniku neodstrániteľnej škody vzniknutej poškodením, resp. zničením majetku platiteľovi DPH nevzniká daňová povinnosť ani povinnosť vrátiť v minulosti uplatnený odpočet dane. Výnimkou je však spomínaný prípad odcudzenia tovaru.

Neodstrániteľné poškodenie

Ak dôjde k zničeniu majetku používaného k podnikateľskej činnosti a k jeho následnej likvidácii z dôvodu neodstrániteľného poškodenia, platiteľom DPH nevzniká povinnosť odviesť daň, ktorú si predtým pri obstaraní tohto majetku odpočítali. Zákon o DPH takúto povinnosť vo svojich ustanoveniach neurčuje.

Príklad č. 1:
Platiteľ dane využíva pre svoje podnikanie garáž, ktorá však bola povodňami zničená a bolo potrebné ju zbúrať. Garáž však ešte nebola doodpisovaná, účtovná zostatková cena bola 6 000 €, daňová zostatková cena 4 200 €. Akú sumu DPH je povinný vrátiť?

Zákon o DPH neustanovuje povinnosť vrátiť daň v prípadoch, ak dôjde k poškodeniu tovaru a jeho následnej likvidácii. Nedochádza ani k zdaniteľnému obchodu, pri ktorom by vznikala daňová povinnosť. Bez ohľadu na skutočnosť, že majetok nie je ešte odpísaný, platiteľ DPH nebude mať povinnosť vrátiť DPH, ktorú si uplatnil na odpočítanie pri obstaraní garáže.

***

Krádež

V prípade krádeže tovaru, pri ktorom platiteľ odpočítal daň, je totiž p

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály