Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Škoda a s ňou súvisiace vybrané problémy

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

S pojmom škoda sa často stretávame nielen v účtovníctve, ale aj v celkovej hospodárskej praxi. Obchodný zákonník ani Občiansky zákonník pojem škoda nedefinujú. Zaoberajú sa zodpovednosťou za škodu, náhradou škody, premlčaním nároku na škodu a podobne. Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov na účely účtovníctva definuje pojem škoda v § 26 ods. 4 ako neodstrániteľné poškodenie alebo zničenie majetku.


S pojmom škoda sa často stretávame nielen v účtovníctve, ale aj v celkovej hospodárskej praxi. Obchodný zákonník ani Občiansky zákonník pojem škoda nedefinujú. Zaoberajú sa zodpovednosťou za škodu, náhradou škody, premlčaním nároku na škodu a podobne. Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) na účely účtovníctva definuje pojem škoda v § 26 ods. 4 ako neodstrániteľné poškodenie alebo zničenie majetku.

Prečo vlastne tvorcovia zákona o účtovníctve považovali za potrebné definovať, čo sa na účely účtovníctva považuje za škodu? Podľa môjho názoru si to vyžiadala potreba zjednotiť posudzovanie škody tak, aby sa predišlo rozdielnym názorom a rôznym výkladom a následne aj súdnym sporom medzi daňovníkmi a daňovými úradmi.
 
Zákon o účtovníctve § 2 ods. 4 definuje aj pojem majetok, ktorým sa rozumejú tie aktíva účtovnej jednotky, ktoré sú výsledkom minulých udalostí, je pravdepodobné, že v budúcnosti zvýšia ekonomické úžitky účtovnej jednotky a dajú sa spoľahlivo oceniť podľa § 24 až § 28 zákona o účtovníctve. Vykazujú sa v účtovnej závierke v súvahe alebo vo výkaze o majetku a záväzkoch. Keďže majetkom sú na účely účtovníctva aktíva účtovnej jednotky, aj škodou na tieto účely je neodstrániteľné poškodenie alebo zničenie majetku účtovnej jednotky. Na základe uvedeného môžeme zhrnúť, že na účely účtovníctva sa považuje za škodu iba neodstrániteľné poškodenie alebo zničenie majetku účtovnej jednotky. 
 
Aj keď účtovnej jednotke vznikne škoda (napríklad v zmysle Obchodného alebo Občianskeho zákonníka), prípadne aj právo na náhradu škody, často sa dané prípady nebudú účtovať ako škoda. Takto je účtovanie upravené aj v opatrení MF SR č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení neskorších predpisov (ďalej iba „Postupy účtovania v PÚ“).

 

Škoda v prípade dlhodobého hmotného majetku

Jedným z najčastejších prípadov, keď musíme posudzovať, či budeme účtovať o škode, sú opravy dlhodobého hmotného majetku. v § 35 ods. 2 písm. f) Postupov účtovania v PÚ sú definované náklady na opravy a udržiavanie dlhodobého hmotného majetku, pričom opravami sa odstraňuje čiastočné fyzické opotrebovanie alebo poškodenie za účelom uvedenia do predchádzajúceho alebo prevádzkyschopného stavu. Uvedením do prevádzkyschopného stavu sa rozumie vykonanie opravy aj s použitím iných než pôvodných materiálov, náhradných dielcov, súčastí alebo technológií, ak nedôjde k zmene technických parametrov alebo zvýšeniu výkonnosti majetku a ani k zmene účelu použitia. Udržiavaním sa spomaľuje fyzické opotrebovanie, predchádza jeho následkom a odstraňujú sa drobnejšie závady.
 
Ak dôjde k poškodeniu dlhodobého hmotného majetku účtovnej jednotky, môže ísť z hľadiska iných právnych predpisov o škodu. Dokonca často je možné požadovať náhradu škody od toho, kto poško
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály