Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Sadzby dane určené obcou po novele zákona

Dátum: Rubrika: Miestne dane

Miestne dane, ktoré môže ukladať obec, určuje zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“). Daň z nehnuteľností na rok 2014 mohli obce všeobecne záväzným nariadením zaviesť, zrušiť, zmeniť sadzby dane, určiť oslobodenie od dane alebo zníženie dane len k 1. januáru 2014.

Zákon o miestnych daniach sa na rok 2014 menil zákonom č. 347/2013 Z. z., ktorý nadobudol účinnosť 1. decembra 2013 a zákonom č. 484/2013 Z. z., ktorý nadobudol účinnosť 1. januára 2014.

Zákonom č. 347/2013 Z. z. sa:

  • doplnením nového ustanovenia § 104g jednoznačne upravuje právna úprava ustanovujúca povinnosť obciam zosúladiť násobok medzi najvyššou a najnižšou sadzbou dane zo stavieb a sadzbou dane z bytov s § 12 ods. 2 a § 16 ods. 2 zákona o miestnych daniach, ak bol vo všeobecne záväznom nariadení platnom na rok 2013 vyšší ako 10, najneskôr pri určení sadzieb dane na zdaňovacie obdobie 2024,
  • rozširuje doposiaľ platné ustanovenie § 17 ods. 1 zákona o miestnych daniach upravujúce oslobodenie od dane priamo zo zákona,
  • spresňuje ukladanie sankcií pri podaní dodatočného priznania,
  • zosúlaďuje postup riešenia op­ravných prostriedkov proti rozhodnutiu správcu dane so správnym poriadkom,
  • mení hranica sumy dane, do ktorej správca dane nemusí vyrubovať miestnu daň.

Správa dane

V konaní vo veciach dane z nehnuteľností, v ktorom sa rozhoduje o právach a povinnostiach všetkých daňovníkov, správca dane postupuje podľa zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“). Ide o postup súvisiaci so správnym zistením dane a zabezpečením úhrady dane, ako aj ďalších činnosti vyplývajúcich z daňového poriadku a zákona o miestnych daniach.

Pri správe daní sa postupuje v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, chránia sa záujmy štátu a obcí a dbá sa na zachovávanie práv a právom chránených záujmov daňovníkov, ale aj ostatných osôb, ktoré sa zúčastňujú daňového konania. Daňovníci majú pri správe daní rovnaké práva a povinnosti. Právom ale aj povinnosťou daňovníkov a iných osôb zúčastnených na správe daní je úzko spolupracovať so správcom dane. Správca dane má povinnosť sa zaoberať každou vecou, ktorá je predmetom správy daní, má ju vybaviť bezodkladne a bez prieťahov a má taktiež použiť najvhodnejšie prostriedky, ktoré vedú k správnemu určeniu, vyrubeniu a vybratiu dane.

Daň sa vyberá od daňovníka

Daň z pozemkov, daň zo stavieb, daň z bytov a nebytových priestorov priznáva a platí tá fyzická a právnická osoba, ktorá je daňovníkom tejto dane podľa § 4, § 9 a § 13 zákona o miestnych daniach. V praxi sa uzatvárajú rôzne dohody o priznávaní a platení dane z nehnuteľností, podľa ktorých daň z nehnuteľností nepriznáva osoba, ktorá je daňovníkom, ale iná osoba aj z tohto dôvodu, že podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. sú daňovým výdavkom aj miestne dane a poplatky vzťahujúce sa na činnosti, z ktorých príjmy podliehajú dani z príjmov.

Dohody uzatvorené o tom, že povinnosť podľa daňového poriadku alebo zákona o miestnych daniach znáša namiesto daňovníka úplne alebo čiastočne iná osoba ako daňovník, nie sú pre správu dane z nehnuteľností právne účinné (§ 55 ods. 15 daňového poriadku).

Daň z nehnuteľností možno na rok 2014 vyberať len na základe platného všeobecne záväzného nariadenia, ktorým sa daň z nehnuteľnosti zaviedla. Prijaté a schválené všeobecne záväzné nariadenie obec musí vyhlásiť vyvesením na úradnej tabuli v obci, a to najmenej na 15 dní. Vyvesenie nariadenia na úradnej tabuli je podmienkou jeho platnosti. Pätnástym dňom od vyvesenia nariadenie nadobúda účinnosť.

Daňovník je oprávnený zistiť najmä, či:

  • daň z nehnuteľností bola zavedená všeobecne záväzným nariadením na príslušné zdaňovacie obdobie, platným na rok 2014,
  • vydané a schválené všeobecne záväzné nariadenie je v ­súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, so zákonmi, s nariadeniami vlády, so všeobecne záväznými právnymi predpismi ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy,
  • vo všeobecne záväznom nariadení správca dane upravil len tie skutočnosti a v takom rozsahu, na ktoré je splnomocnený zákonom o miestnych daniach,
  • hodnoty pozemkov sú pri výpočte základu dane správne určené,
  • sadzby dane z ­nehnuteľností určené správcom dane zodpovedajú ustanoveniam zákona o miestnych daniach platným na rok 2014,
  • sadzby dane za nehnuteľnosť rovnakého druhu nie sú iné pre fyzické a pre právnické osoby,
  • jednotlivá časť obce, v ktorej správca dane určil iné sadzby dane ako pre obec je vymedzená v súlade so zákonom o miestnych daniach.

Sadzby dane

  1. Sadzba dane z pozemkov je určená zákonom o miestnych daniach vo výške 0,25 %. Správca dane je zákonom splnomocnený na úpravu tejto sadzby. Na rok 2014 správca dane mohol podľa miestnych podmienok v obci prípadne v jednotlivej časti obce alebo v jednotlivom katastrálnom území základnú ročnú sadzbu dane z pozemkov všeobecne záväzným nariadením znížiť alebo zvýšiť. Novelou (zákon č. 460/2011 Z. z.) sa splnomocnenie na úpravu základnej ročnej sadzby dane správcom dane rozšírilo aj na jednotlivé skupiny pozemkov, na ktoré bolo vydané povolenie na dobývanie ložiska nevyhradeného nerastu, alebo na ktorých sa nachádza zariadenie na výrobu elektriny zo slnečnej energie. Pre takéto pozemky správca dane mohol aj na rok 2014 ustanoviť inú sadzbu dane ako v jednotlivej časti obce alebo v jednotlivom katastrálnom území.

Základnou ročnou sadzbou dane alebo sadzbou dane upravenou správcom dane sa násobí základ dane, ktorým je podľa druhu pozemku násobok výmery pozemkov v m2 a hodnoty pozemku uvedenej v prílohe č. 1 alebo v prílohe č. 2 zákona o miestnych daniach. Pri lesných pozemkov, na ktorých sú hospodárske lesy a pri rybníkoch s chovom rýb je základom dane násobok výmery pozemkov a hodnoty zistenej na 1 m2 podľa vyhlášky Ministerstva spravodlivosti SR č. 492/2

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály