Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Rozdiely vyplývajúce z účtovania zásob podľa slovenských predpisov a IAS/IFRS

Rubrika: Štandardy a interpretácie IFRS

Zákon 4. 431/2002 Z. z. o účtovníctve ustanovuje povinnosť a možnosť zostavovať individuálnu účtovnú závierku podľa medzinárodných účtovných štandardov finančného výkazníctva. Tento príspevok je zameraný na porovnanie zásob účtovaných podľa SAS a zásob vykazovaných podľa IAS/IFRS – konkrétne podľa IAS 2 – Zásoby.

Základnými právnymi predpismi, ktoré upravujú účtovníctvo pre účtovné jednotky účtujúce v sústave podvojného účtovníctva sú:

  • Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“),
  • opatrenie MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“).

V príspevku budeme používať spoločné pomenovanie týchto predpisov – „slovenské predpisy v oblasti účtovníctva, resp. SAS“ (Slovak accounting standards).

Zákon o účtovníctve ustanovuje povinnosť a možnosť zostavovať individuálnu účtovnú závierku podľa medzinárodných účtovných štandardov finančného výkazníctva (ďalej len „IAS/IFRS“). Tento príspevok je zameraný na porovnanie zásob účtovaných podľa SAS a zásob vykazovaných podľa IAS/IFRS – konkrétne podľa IAS 2 – Zásoby.


Definícia zásob

SAS v oblasti účtovníctva

Zásoby sú v Postupoch účtovania v PÚ vymedzené ako krátkodobý majetok. Podľa § 17 ods. 2 a 3 Postupov účtovania v PÚ sú zásobami:

Materiál:

  1. Suroviny, ktoré sú definované ako hmoty, ktoré pri výrobnom procese prechádzajú úplne alebo sčasti do výrobku a tvoria jeho podstatu.
  2. Pomocné látky, ktorými sú hmoty, ktoré prechádzajú priamo do výrobku, netvoria však jeho podstatu, napríklad lak na výrobky.
  3. Prevádzkové látky, ktorými sú hmoty, ktoré sú potrebné na prevádzku účtovnej jednotky ako celku, napríklad mazadlá, palivo, čistiace prostriedky.
  4. Náhradné diely, t. j. predmety určené na uvedenie hmotného majetku do pôvodného stavu alebo prevádzkyschopného stavu.
  5. Obaly, sú zásobami, ak slúžia na ochranu a dopravu nakúpeného materiálu, tovaru a vlastných výrobkov; a ak nevratné obaly sa dodávajú zákazníkovi alebo odovzdávajú vo vnútri účtovnej jednotky spolu s dodaným obsahom.
  6. Hmotný majetok, ktorého ocenenie sa rovná alebo je nižšie ako 1700 €, s dobou použiteľnosti dlhšou ako jeden rok, ktorý nebol zaradený do dlhodobého hmotného majetku.

Zásoby vlastnej výroby, ktorými sú:

  1. Nedokončená výroba, o ktorej sa účtuje, ak ide o produkty, ktoré už prešli jednou alebo niekoľkými výrobnými operáciami a nie sú už materiálom, ale nie sú ešte hotovým výrobkom. Medzi nedokončenú výrobu sa zahŕňajú tiež nedokončené výkony iných činností, pri ktorých nevznikajú hmotné produkty, napríklad služby súdnych exekútorov a architektov.
  2. Polotovary vlastnej výroby, o ktorých sa účtuje, ak ide o oddelene evidované produkty, ktoré ešte neprešli všetkými výrobnými stupňami a dokončia sa alebo skompletizujú do výrobkov v ďalšom výrobnom procese.
  3. Výrobky, o ktorých sa účtuje sa účtuje, ak ide o predmety vlastnej výroby určené na predaj mimo účtovnej jednotky alebo na spotrebu vo vnútri účtovnej jednotky.
  4. Zvieratá, ktorými sú mladé chovné zvieratá, zvieratá vo výkrme, ryby, kožušinové zvieratá, včelstvá, kŕdle sliepok, kačíc, moriek, perličiek a husí na výkrm a psy.

Tovar, o ktorom sa účtuje, ak sa nakupuje za účelom predaja, pričom nakúpený tovar sa zachováva v nezmenenej podobe, nepoužíva sa, neprenajíma a nevykonáva sa na ňom technické zhodnotenie. Tovarom sú aj výrobky vlastnej výroby, ktoré sa aktivovali (účtová skupina 62 – Aktivácia) a odovzdali do vlastných predajní účtovnej jednotky.

IAS 2 – Zásoby

Zásoby podľa IAS/IFRS patria tiež do obežného (krátkodobého) majetku, a to na základe kritérií IAS 1 – Prezentácia účtovnej závierky uvedených v odseku 66:

  • predpokladá sa ich predaj alebo spotreba v rámci bežného prevádzkového cyklu podniku,
  • sú určené na účel obchodovania (bez ohľadu na dobu životnosti v účtovnej jednotke),
  • očakáva sa ich realizácia do 12 mesiacov po období vykazovania.

Definícia zásob sa nachádza v IAS 2 – Zásoby v odseku 6, podľa ktorého sú zásoby majetok:

  • určený na predajv rámci bežného podnikania, t. j. tovar, výrobky,
  • vo fáze výroby, aby sa po dokončení predal, t. j. nedokončená výroba, polotovary vlastnej výroby,
  • vo forme materiálu, prípadne dodávok, ktoré sú určené na spotrebu pri výrobe alebo poskytovaní služieb, t. j. zásoby nemusia mať hmotnú povahu, takže za zásoby sa považujú aj služby, ktoré už účtovná jednotka poskytla, ale ešte nevyfakturovala (tak ako v Postupoch účtovania v PÚ služby súdnych exekútorov a architektov v rámci nedokončenej výroby podľa § 17 ods. 5).
Rozdiely

Na prvý pohľad z definície zásob podľa Postupov účtovania v PÚ a podľa IAS 2 nevyplývajú takmer žiadne rozdiely, až na účtovanie zvierat v zásobách podľa Postupov účtovania v PÚ. Zvieratá podľa IAS/ IFRS spadajú pod IAS 41 – Poľnohospodárstvo. Pri detailnejšom skúmaní možno nájsť niekoľko rozdielov pri vymedzení jednotlivých zásob:

  • Pojmy materiál, nedokončená výroba, polotovary vlastnej výroby ako aj výrobky sú v Postupoch účtovania v PÚ presne vymedzené. V IAS 2 podobnú definíciu týchto druhov zásob nenájdeme, preto obsah týchto pojmov sa nemusí pri vykazovaní podľa SAS a pri vykazovaní podľa IAS 2 zhodovať.
  • Hmotný majetok s dobou použiteľnosti dlhšou ako jeden rok, s ocenením ktoré je rovné alebo nižšie ako 1700 € sa podľa Postupov účtovania v PÚ môže vykázať v rámci zásob. Podľa IAS/ IFRS nie je možné dlhodobý hmotný majetok vykázať v rámci zásob.
  • Náhradné diely sa podľa Postupov účtovania v PÚ účtujú vždy ako materiál. Podľa IAS/IFRS sa náhradné diely a servisné zariadenia môžu vykazovať za splne
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály