Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Rozdelenie zisku a úhrada straty

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Článok sa venuje povinným prídelom zo zisku a ďalším možnostiam rozdelenia zisku, vrátane účtovania. V druhej časti sú naznačené spôsoby vysporiadania straty.


Rozdelenie zisku

Zisk predstavuje prechodnú formu vlastného zdroja podniku a v plnej výške zvyšuje hodnotu vlastného imania podniku iba dočasne z dôvodu, že podlieha rozdeľovaniu. Zisk vytvorený počas účtovného obdobia a vykázaný k 31. 12. sa rozdeľuje v priebehu nasledujúceho účtovného obdobia. O jeho rozdelení rozhodujú vlastníci podniku – v s. r. o. valné zhromaždenie spoločníkov, v a. s. valné zhromaždenie akcionárov. Od 1. 1. nasledujúceho účtovného obdobia po účtovnom období, v ktorom sa zisk dosiahol, jeho hodnota sa eviduje v účtovníctve na účte 431 – Výsledok hospodárenia v schvaľovaní. Už zo samotného názvu účtu je zrejmé, že do doby schválenia rozdelenia zisku nemôže sa s ním zaobchádzať ako s voľne disponibilným zdrojom. 

Kompetencia rozdelenia zisku v zmysle § 125 ods. 1 písm. b) Obchodného zákonníka patrí do pôsobnosti najvyššieho orgánu s. r. o., t. j. valného zhromaždenia spoločníkov. Táto kompetencia nemôže byť delegovaná na iný orgán ani prostredníctvom spoločenskej zmluvy.
 
Podľa § 187 ods. 1 písm. e) Obchodného zákonníka orgánom, ktorý rozhoduje o rozdelení účtovného zisku a. s., je valné zhromaždenie. Valné zhromaždenie a. s. však len schvaľuje návrh na rozdelenie zisku a. s. predložený predstavenstvom a. s. Spôsob rozdelenia zisku je navyše v zmysle § 173 ods. 1 písm. h) Obchodného zákonníka nevyhnutnou súčasťou stanov a. s.
 

Účtovný režim rozdelenia zisku

Ak je výsledkom hospodárenia minulého roka zisk vyčíslený pri účtovnej závierke na účte 710 – Účet ziskov a strát pri otváraní účtovných kníh k 1. januáru sa prevedie na účet 431.
 
Podľa ustanovenia § 7 ods. 3 opatrenia č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) totiž pri otvorení účtov výsledok hospodárenia bezprostredne predchádzajúceho účtovného obdobia sa zaúčtuje na účte 431. Účtovný zisk sa účtuje na ťarchu účtu 701 – Začiatočný účet súvahový a v prospech účtu 431.
 
Na rozdelenie účtovného zisku podľa pravidiel ustanovených Obchodným zákonníkom, príp. iným predpisom alebo rozhodnutím kompetentných orgánov obchodnej spoločnosti je teda v zmysle § 59 ods. 16 Postupov účtovania v PÚ určený účet 431. Na ťarchu účtu 431 sa účtujú aj tantiémy a dividendy na výplatu podľa príslušných rozhodnutí o rozdelení účtovného zisku vtedy, ak sa na uvedené tituly netvoria osobitné fondy zo zisku.
 
Vychádzajúc z § 7 ods. 4 písm. a) Postupov účtovania v PÚ stav účtu 431 sa účtuje v prípade obchodných spoločností podľa rozhodnutia valného zhromaždenia, ak ide o účtovný zisk, zaúčtovaním v prospech príslušných účtov účtovej skupiny 41 – Základné imanie a kapitálové fondy, 42 – Fondy tvorené zo zisku a prevedené výsledky hospodárenia a v prospech účtu 364 – Záväzky voči spoločníkom a členom pri rozdeľovaní zisku, alebo v prospech ďalších účtov v súlade s osobitnými predpismi alebo na základe rozhodnutia valného zhromaždenia s. r. o. Ak však valné zhromaždenie s. r. o. do konca účtovného obdobia nerozhodne o rozdelení zisku, možno tento zisk alebo jeho časť účtovať na účte 428 – Nerozdelený zisk minulých rokov.
 
Zisk musí byť rozdelený najneskôr do 31. decembra roka nasledujúceho po roku, v ktorom sa dosiahol. To znamená, že k 31. decembru účet 431 musí mať nulovú hodnotu.
 

Povinný prídel zo zisku do rezervného fondu

Pri rozdeľovaní zisku v obchodnej spoločnosti sa kladie na prvé miesto povinnosť prídelu do rezervného fondu v zákonom určenej minimálnej výške. Až po splnení tohto povinného prídelu účtovná jednotka (ÚJ) môže použiť zvyšnú časť zisku podľa vlastného rozhodnutia.
 
Rezervný fond sa považuje vo všeobecnosti za majetkový fond, ktorý má pre kapitálové spoločnosti osobitný význam. Rezervný fond obchodnej spoločnosti je súčasťou jej vlastného imania. Jeho účelom je eliminácia negatívneho dopadu v prípade pokrytia strát vzniknutých v rámci podnikateľskej činnosti obchodnej spoločnosti.
 
Povinnosť tvorby rezervného fondu v kapitálovej obchodnej spoločnosti ako jediného fondu je zakotvená priamo v § 67 Obchodného zákonníka. Rezervný fond musí vytvárať s. r. o. zo zisku bežného účtovného obdobia vykázaného v schválenej riadnej individuálnej účtovnej závierke. Akciová spoločnosť musí rezervný fond vytvárať nielen zo zisku bežného účtovného obdobia vykázaného v schválenej riadnej individuálnej účtovnej závierke, ale aj pri jej vzniku.
 
S. r. o. je povinná každoročne ďalej dopĺňať rezervný fond o sumu určenú v spoločenskej zmluve alebo v stanovách, podľa § 124 Obchodného zákonníka najmenej však vo výške 5 % z čistého zisku vyčísleného v ročnej účtovnej závierke až do dosiahnutia výšky rezervného fondu určenej v spoločenskej zmluve alebo v stanovách, podľa § 217 Obchodného zákonníka najmenej však do výšky 10 % zo základného imania. A. s. bude dopĺňať rezervný fond každý rok o sumu uvedenú v stanovách spoločnosti, minimálne však o 10 % z čistého zisku (v čase pred vyplatením podielov na zisku) vyčísleného v riadnej účtovnej závierke až do dosiahnutia výšky rezervného fondu určenej v stanovách, minimálne však do výšky 20 % zo základného imania. Výšku začiatočného rezervného fondu a výšku, do ktorej a. s. je povinná dopĺňať ho, ako aj spôsob dopĺňania musia podľa § 173 písm. g) Obchodného zákonníka obsahovať stanovy a. s.
 

Príklad č. 1:
Spoločnosť s r. o. dosiahla v účtovnom období výsledok hospodárenia pred zdanením – stratu vo výške 200 tis. Sk. Pri úprave výsledku hospodárenia zisteného v účtovníctve na základ dane však dosiahla základ dane vo výške 120 tis. Sk. Z akej sumy má s. r. o. vytvoriť rezervný fond? Má vôbec povinnosť uskutočniť v tomto účtovnom období prídel do rezervného fondu?

Ak s. r. o. v konkrétnom účtovnom období vykázala v účtovníctve stratu, rezervný fond v tomto roku nedopĺňa. Rezervný fond je účtovná kategória, je tvorený z čistého zisku vykázaného v účtovnej závierke, preto jeho tvorba nesúvisí so základom dane.

 

Príklad č. 2:
Spoločnosť XYZ, s. r. o. má vytvorený rezervný fond vo výške povinnej tvorby 10 % zo základného imania, t. j. pri základnom imaní 400 000 Sk vo výške 40 000 Sk. Spoločnosť XYZ, s. r. o. vykáže v roku 2005 zisk po zdanení vo výške 184 000 Sk. Je povinná realizovať prídel do rezervného fondu, keď už dosiahla limit 10 % zo základného imania?

Spoločnosť XYZ, s. r. o. nemá v spoločenskej zmluve ani v stanovách s. r. o. určenú povinnosť tvoriť rezervný fond vyšší, ako vyplýva z § 124 Obchodného zákonníka.

V súlade s § 124 Obchodného zákonníka spoločnosť XYZ, s. r. o. je povinná každoročne dopĺňať rezervný fond o sumu určenú v spoločenskej zmluve alebo v stanovách najmenej vo výške 5 % z čistého zisku až do dosiahnutia výšky rezervného fondu určenej v spoločenskej zmluve alebo v stanovách, najmenej však do výšky 10 % zo základného imania. Ak výška rezervného fondu určená v spoločenskej zmluve alebo v stanovách je vyššia ako 10 % zo základného imania, spoločnosť je povinná dopĺňať rezervný fond až do výšky určenej v stanovách alebo v spoločenskej zmluve.

Ak spoločnosť nemá v stanovách určenú povinnosť tvoriť rezervný fond vyšší, ako vyplýva z § 124 Obchodného zákonníka, nie je povinná ďalej dopĺňať rezervný fond. Žiadne ustanovenie Obchodného zákonníka jej však na druhej strane nebráni tvoriť rezervný fond aj nad povinnú tvorbu.
 

***

 Príklad č. 3:
Spoločnosť DELTA, s. r. o. má v spoločenskej zmluve určenú povinnosť tvoriť rezervný fond vo výške 10 % z dosiahnutého zisku. Ako bude postupovať pri tvorbe rezervného fondu?

Na základe už uvedeného doplnenie rezervného fondu je teda v podmienkach spoločnosti DELTA, s. r. o. nutné vykonať v rozsahu určenom v spoločenskej zmluve s. r. o. Nie je možné doplniť rezervný fond len tou časťou zisku, ktorá je ako minimum stanovená v Obchodnom zákonníku, pokiaľ spoločenská zmluva s. r. o. určuje prídel vyšší, pretože povinným prídelom je prídel uvedený v spoločenskej zmluve s. r. o. 

***

Vo všeobecnosti tvorba a čerpanie fondov tvorených zo zisku sa riadi podľa právneho charakteru ÚJ zákonnými predpismi, spoločenskou zmluvou, stanovami, rozhodnutím valného zhromaždenia alebo členskej schôdze, príp. predstavenstva a. s. Po prevedení zisku minulého roka ako počiatočného stavu na stranu Dal účtu 431 a na stranu Má dať účtu 701 prídel do rezervného fondu z čistého zisku je potrebné zaúčtovať na ťarchu účtu 431, resp. účtu 428 a v prospech účtu 421.
 
Účtovací predpis:
  • Prídel: MD 431 / 421 D.
  • Preúčtovanie prídelu na bankových účtoch (v prípade, že s. r. o. má založený zvláštny účet zákonného rezervného fondu): MD 221.R / 221.A D.
Pozn.: Účet 221.A – Bankový účet ÚJ, účet 221.R – Podúčet zákonného rezervného fondu k bankovému účtu ÚJ.
 

Ďalšie rozdelenie zisku

Určenie štruktúry ďalšieho rozdelenia zisku obchodnej spoločnosti po realizácii povinného prídelu do rezervného fondu môže ustanoviť rozhodnutie valného zhromaždenia, spoločenská zmluva alebo stanovy spoločnosti. V praxi ide v podmienkach obchodných spoločností najčastejšie o tieto alokácie zisku:
  • vyplatenie podielu na zisku spoločníkov s. r. o., resp. dividend akcionárom a. s.,
  • prídel do sociálneho fondu,
  • tvorba štatutárnych fondov,
  • tvorba ostatných fondov,
  • odmeny členom štatutárnych orgánov – tantiémy,
  • vykrytie straty z minulých rokov,
  • zvýšenie základného imania v súlade s Obchodným zákonníkom,
  • preúčtovanie na účet nerozdeleného zisku.
Podiel spoločníkov na zisku s. r. o., resp. dividendy akcionárov v a. s.
Skutočnosť, že podiel spoločníkov na zisku s. r. o., resp. výšku dividend akcionárov a. s. je možné určiť až po doplnení rezervného fondu, je ustanovená prostredníctvom § 67 ods. 3 Obchodného zákonníka. Právo na podiel na zisku patrí medzi základné práva spoločníka, resp. akcionára. Právo na podiel na zisku vzniká teda každému spoločníkovi, resp. akcionárovi len za predpokladu, že valné zhromaždenie vyčlenilo časť zisku na rozdelenie medzi spoločníkov, resp. akcionárov. Spoločnosť môže vyplácať podiely na zisku iba pri splnení podmienok ustanovených takto (pozri § 179 ods. 3, 4 a 5 Obchodného zákonníka):
  • znížený o prídely do rezervného fondu, prípadne ďalších fondov, ktoré spoločnosť vytvára podľa zákona a o neuhradenú stratu z minulých období,
  • zvýšený o nerozdelený zisk z minulých období a fondy vytvorené zo zisku, ktorých použitie nie je ustanovené v zákone.
Spoločnosť tiež nemôže rozdeliť medzi spoločníkov čistý zisk alebo iné vlastné zdroje spoločnosti, ak vlastné imanie zistené podľa schválenej riadnej účtovnej závierky je alebo by bolo v dôsledku rozdelenia zisku nižšie ako hodnota základného imania spolu s rezervnými fondmi, ktoré podľa zákona alebo stanov nesmie spoločnosť použiť na plnenie spoločníkom. Spoločnosť nesmie vyplácať akcionárom najmä úroky z vklado
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály