Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Rodičovský príspevok – zmeny od 1. júla 2005

Rubrika: Právo pre ekonómov

Dňa 1. 7. 2005 nadobudol účinnosť zákon č. 244/2005 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 280/2002 Z. z. o rodičovskom príspevku v znení neskorších predpisov.

 

Rodičovský príspevok je obligatórna, opakujúca sa, netestovaná, peňažná štátna sociálna dávka, ktorú upravuje zákon č. 280/2002 Z. z. o rodičovskom príspevku v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o rodičovskom príspevku“). Dňa 1. 7. 2005 nadobudol účinnosť zákon č. 244/2005 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 280/2002 Z. z. o rodičovskom príspevku v znení neskorších predpisov (ďalej len „novela zákona o rodičovskom príspevku“).

Rodičovský príspevok sa poskytuje rodinám na zabezpečenie riadnej starostlivosti o malé deti:

  • o dieťa do troch rokov veku dieťaťa,
  • o dieťa do šiestich rokov veku dieťaťa, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom alebo
  • od 1. 7. 2005 v zmysle novely zákona o rodičovskom príspevku aj o dieťa do šiestich rokov veku dieťaťa, ktoré je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov podľa § 2 ods. 2 cit. zákona, najdlhšie však tri roky od právoplatnosti rozhodnutia súdu o zverení dieťaťa do tejto starostlivosti.

Príklad č. 1:
Rodine Peknej sa 10. 12. 2002 narodilo dieťa – dcéra Alenka. Matka dieťaťa požiadala zamestnávateľa po vyčerpaní tzv. riadnej materskej dovolenky v trvaní 28 týždňov o poskytnutie rodičovskej dovolenky. Rodičovskú dovolenku matka dieťaťa vyčerpá dovŕšením troch rokov veku dcéry, t. j. 10. 12. 2005 a do tohto dňa má nárok aj na rodičovský príspevok.

Príklad č. 2:
Rodine Vítkovej sa narodil 15. 1. 2002 syn, ktorý na základe rozhodnutia okresného úradu (od 1. 1. 2004 úradu práce, sociálnych vecí a rodiny) bol uznaný za dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom. Matka dieťaťa po vyčerpaní materskej dovolenky požiadala zamestnávateľa o rodičovskú dovolenku, na ktorú má nárok do šiestich rokov veku dieťaťa, t. j. až do 15. 1. 2008 a podľa zákona o rodičovskom príspevku má nárok do šiestich rokov veku dieťaťa aj na poskytovanie rodičovského príspevku.

Príklad č. 3:
Rodičia Malíkoví nezabezpečovali riadnu starostlivosť o svoje trojročné dieťa – syna Andreja, preto súd rozhodol o jeho zverení do pestúnskej starostlivosti rodine Faktorovej. Rozhodnutie súdu nadobudlo právoplatnosť 15. 6. 2005. Od 1. 7. 2005 platí, že rodine Faktorovej sa poskytuje rodičovský príspevok, najdlhšie však tri roky od právoplatnosti rozhodnutia súdu o zverení dieťaťa do tejto starostlivosti, t. j. do 15. 6. 2008.

Oprávnené subjekty

Oprávneným subjektom na poskytovanie rodičovského príspevku je rodič dieťaťa alebo osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov. Rodičom dieťaťa sa rozumie matka dieťaťa, ako aj otec dieťaťa. Rodičovstvo sa preukazuje výpisom z matriky narodených, t. j. rodným listom dieťaťa. Do okruhu osôb, ktoré si môžu uplatniť nárok na rodičovský príspevok, patria aj iné osoby než matka alebo otec, ak prevzali dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov.

Za dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov sa považuje:

  1. Osvojené dieťa – o osvojení rozhoduje výlučne súd a medzi osvojiteľom a osvojencom vznikajú osvojením rovnaké právne vzťahy ako medzi rodičmi a deťmi. Nerozhoduje však forma osvojenia, t. j. nárok na rodičovský príspevok vzniká pri zrušiteľnom, ako aj pri nezrušiteľnom osvojení.
  2. Dieťa zverené (prevzaté) do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe právoplatného rozhodnutia súdu, t. j. náhradná osobná starostlivosť (§ 45 až § 47 zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov – ďalej len „zákon o rodine“), pestúnska starostlivosť (§ 48 až § 53 zákona o rodine), poručníctvo a opatrovníctvo (§ 56 ods. 2 zákona o rodine).
  3. Dieťa zverené (prevzaté) do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe právoplatného rozhodnutia prísluš- ného orgánu, t. j. dočasné zverenie dieťaťa do výchovy a opatery iného občana ako rodiča rozhodnutím orgánu sociálnoprávnej ochrany detí (§ 49 zákona o rodine).

O uvedených formách starostlivosti rozhodujú súdy, s výnimkou dočasného zverenia dieťaťa do pestúnskej starostlivosti fyzickej osoby, ktorá má záujem stať sa pestúnom a spĺňa predpoklady ustanovené zákonom. V týchto prípadoch rozhodujú príslušné úrady práce, sociálnych vecí a rodiny.

  1. Dieťa manžela, ktoré mu bolo zverené do výchovy na základe právoplatného rozhodnutia súdu – spravidla ide o rozhodnutie vydávané v súvislosti s rozvodom manželstva, ak rodičovi bolo po rozvode dieťa zverené do jeho starostlivosti a tento rodič uzatvorí nové manželstvo.
  2. Dieťa, ktorého rodič zomrel.

Rodičovský príspevok pri starostlivosti o to isté dieťa patrí iba raz, t. j. len jednému z rodičov – buď matke, otcovi alebo iba jednému z náhradných rodičov. Zákon o rodičovskom príspevku upravuje vznik prípadnej kolízie vzájomnou dohodou o určení rodiča, ktorému patrí rodičovský príspevok.

Vyplácanie rodičovského príspevku pri súbežnej starostlivosti vo výške 1 300 Sk pre druhého rodiča od 1. 7. 2005 sa ruší. (Pozn.: Vo výnimočných prípadoch zákon do 30. 6. 2005 umožňoval vyplácať rodičovský príspevok obidvom rodičom, ak obidvaja rodičia spĺňali podmienky nároku na rodičovský príspevok, avšak iba za jeden mesiac v období do dovŕšenia troch mesiacov veku dieťaťa. Pri súbežnej starostlivosti obidvoch rodičov o to isté dieťa oprávnenou osobou bol druhý rodič iba vtedy, ak spĺňal podmienky nároku na rodičovský príspevok a bol zárobkovo činný.)

V prípade starostlivosti o viac detí v rodine (do troch rokov, resp. do šiestich rokov veku dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, resp. od 1. 7. 2005 do šiestich rokov veku dieťaťa, ktoré je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov podľa § 2 ods. 2 zákona o rodičovskom príspevku, najdlhšie však tri roky od právoplatnosti rozhodnutia súdu o zverení dieťaťa do tejto starostlivosti) patrí rodičovský príspevok vo výške stanovenej zákonom za kalendárny mesiac len jednému z rodičov, a to rodičovi určenému podľa ich dohody.

Príklad č. 4:
Matka dieťaťa zabezpečuje osobnú a riadnu starostlivosť o jedno dieťa – dcéru narodenú 15. 10. 2001. Po uplynutí jedného roka dňa 20. 9. 2002 sa jej narodili dvojčatá. Rodičovský príspevok sa jej do 15. 10. 2002 poskytoval vo výške 2 740 Sk mesačne, t. j. aj pri starostlivosti o tri deti za mesiac október 2002 vyplatil sa jej rodičovský príspevok v novembri 2002 vo výške 2 740 Sk a od 1. 12. 2002 sa jej rodičovský príspevok poskytoval vo výške 3 790 Sk, t. j. za mesiac november 2002 vyplatil sa jej rodičovský príspevok vo výške 3 790 Sk v decembri 2002. Od septembra 2004 vyplácal sa jej rodičovský príspevok mesačne vo výške 4 110 Sk mesačne, t. j. za mesiac september 2004 prvýkrát sa jej vyplatil rodičovský príspevok vo výške 4 110 Sk v mesiaci október 2004. Rodičovský príspevok sa jej bude poskytovať vo výške 4 110 Sk mesačne do 20. 9. 2005

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály