Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia 2016

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Samostatne zárobkovo činnej osobe (SZČO) došlo oznámenie o výsledku ročného zúčtovania zdravotného poistenia, kde jej vyšiel preplatok vo výške 2 113,82 €. Následne, v oznámení zdravotná poisťovňa informovala o zrazení zrážkovej dane v zmysle § 43 ods. 3 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), ale iba zo sumy 1 783,40 €. Ako správne zaúčtovať v jednoduchom účtovníctve uvedené sumy, keď zrážková daň nie je vykonaná z celej sumy?

Odpoveď na otázku, ktorá nie je úplne a presne definovaná, je za predpokladu, že zdravotná poisťovňa poslala SZČO výsledok ročného zúčtovanie zdravotného poistenia ako celkový preplatok na zdravotnom poistení, ktorý je 2 113,82 €, z toho:

  • preplatok vyplývajúci z ročného zúčtovania zdravotného poistenia je 1 783,40 €,
  • zrážková daň, ktorú poisťovňa odviedla z preplatku z ročného zúčtovania zdravotného poistenia, t. j. zo sumy 1 783,40 € je vo výške 338,84 €,
  • suma 330,42 € je preplatok na zdravotnom poistení, ktoré ­SZČO zaplatila navyše v roku 2017 (nad rámec stanoveného mesačného preddavku zdravotného poistenia) a zdravotná poisťovňa uvedenú sumu vracia.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály