Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za rok 2006

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Zamestnávatelia od roku 1993 sú povinní za stanovených podmienok vykonávať vybranej skupine zamestnancov ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti. Táto povinnosť sa týka v podstate všetkých typov zamestnávateľov, ktorí v príslušnom roku vyplácali zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, ak ich zamestnanci požiadajú o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov. Pojem zamestnávateľ, ako aj zamestnanec, je pritom potrebné chápať na daňové účely širšie ako napr. na pracovno-právne účely (pozri § 5 ods. 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p.).


Zamestnávatelia od roku 1993 sú povinní za stanovených podmienok vykonávať vybranej skupine zamestnancov ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti (ďalej len „ročné zúčtovanie preddavkov“).

Táto povinnosť sa týka v podstate všetkých typov zamestnávateľov, ktorí v príslušnom roku vyplácali zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, ak ich zamestnanci požiadajú o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov. Pojem zamestnávateľ, ako aj zamestnanec, je pritom potrebné chápať na daňové účely širšie ako napr. na pracovno- právne účely (pozri § 5 ods. 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p., ďalej len „ZDP“).
 
Podmienky sa často menili, v súčasnosti, resp. za rok 2006 vyplývajú najmä z § 38 ZDP a ďalších ustanovení tohto zákona. Je v podstate druhou alternatívou podania daňového priznania. Platí zásada, že by sa mala aplikovať len jedna z týchto možností.
 
Ak by sa výnimočne stalo že sa zamestnanec rozhodne podať daňové priznanie a už mu bolo vykonané ročné zúčtovanie preddavkov, musí ho označiť ako dodatočné. Ak by ho podal ešte do 31. marca, označí ho ako opravné. V oboch prípadoch k nemu priloží potvrdenie o zdaniteľných príjmoch aj od zamestnávateľa, ktorý mu ročné zúčtovanie vykonal, ktoré bude doplnené o výsledok zúčtovania. Stáva sa to v prípadoch, ak zamestnanec napr. „zabudol“, že bol povinný podať priznanie, hoci mal aj iné druhy príjmov, alebo si v ročnom zúčtovaní v zákonnej lehote neuplatnil nárok na niektorú nezdaniteľnú sumu základu dane alebo daňový bonus.
 
Za rok 2006 ročné zúčtovanie preddavkov sa bude vykonávať za čiastočne zmenených podmienok. Zmeny vyplývajú najmä z toho, že:
  • Niektoré príjmy zo závislej činnosti boli v roku 2006 zdaňované daňou vyberanou zrážkou a niektoré preddavkami na daň. Do ročného zúčtovania preddavkov sa budú započítavať len príjmy zdaňované preddavkami na daň. Ak mal zamestnanec aj príjmy zo závislej činnosti, ktoré boli zdanené daňou vyberanou zrážkou a nerozhodne sa uviesť ich do daňového priznania, ročné zúčtovanie preddavkov mu bude môcť byť vykonané s tým, že tieto príjmy sa nebudú brať do úvahy (aj keď budú súčasťou potvrdení o zdaniteľných príjmoch zo závislej činnosti).
  • Prvýkrát sa bude sledovať, či boli splnené podmienky na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane za rok 2005 z titulu platenia príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, účelové sporenie a poistného na životné poistenie, pretože ak neboli splnené, daňovník si bude musieť o príslušnú sumu sám zvýšiť základ dane v daňovom priznaní. V takom prípade sa mu ročné zúčtovanie preddavkov nebude môcť vykonať. Daňovník má na zvýšenie základu dane v podstate čas tri roky, ak by sa však rozhodol pre vyrovnanie daňovej povinnosti z tohto dôvodu už za rok 2006, môže tak spraviť, ale len v daňovom priznaní.
  • Od roku 2006 platí aj novelizované ustanovenie § 46 ZDP, týkajúce sa minimálnej výšky dane. Význam má najmä pre dôchodov, ktorí nemajú nárok na základnú nezdaniteľnú sumu základu dane v plnej výške (90 816 Sk). Daň sa podľa tohto ustanovenia neplatí už ani vtedy, ak zdaniteľné príjmy za rok nepresiahnu 50 % z tejto sumy, t. j. za rok 2006 sumu 45 408 Sk. Do úvahy sa neberú príjmy zdanené daňou (napr. zo závislej činnosti do 5 000 Sk za stanovených podmienok) a ak si daňovník uplatňuje daňový bonus. To znamená, že ak hrubé zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, ktoré sa v priebehu roku 2006 zdaňovali preddavkami na daň, u dôchodcov nepresiahli uvedenú hranicu, daň sa im nevyrubí, resp. ju nebudú platiť. Automaticky preto majú nárok na vrátenie zrazených preddavkov z týchto príjmov.
  • Bude treba pamätať aj na to, že vrátené poistné, napr. z ročného zúčtovania preddavkov na poistné na zdravotné poistenie za rok 2005, bude tvoriť za rok 2006 zdaniteľný príjem zo závislej činnosti v prípade, ak sa poistné platilo z príjmov zo závislej činnosti a ak bolo položkou znižujúcou čiastkový základ dane z tohto druhu príjmov v roku 2005.


Podmienky na vykonanie ročného zúčtovania preddavkov

Ročné zúčtovanie preddavkov sa vykoná len vtedy, ak zamestnanec oň písomne požiada (t. j. len dobrovoľne). Ak mal za rok 2006 zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti len zo zdrojov na území SR, ktoré boli zdanené preddavkami na daň, vyššie ako 45 408 Sk a ak iné druhy zdaniteľných príjmov nemal, musí sa rozhodnúť buď pre ročné zúčtovanie preddavkov, ktoré vykoná zamestnávateľ alebo pre daňové priznanie ktoré si vykoná sám.

Pri príjmoch nižších ako 45 408 Sk túto povinnosť nemá (ide však o možnosť, ktorú by mal vo vlastnom záujme využiť v záujme vrátenia zrazených preddavkov na daň – pozri aj § 46 ZDP).
 
Ročné zúčtovanie preddavkov bude možné vykonať tomu zamestnancovi, ktorý mal v roku 2006 príjmy len zo závislej činnosti plynúce zo zdrojov na území SR a nemal iné druhy zdaniteľných príjmov, t. j. príjmov, ktoré sa musia uviesť do daňového priznania. Ide o ročné zúčtovanie preddavkov z príjmov zo závislej činnosti od všetkých (t. j. aj viacerých) zamestnávateľov, ktoré však boli zdanené preddavkami na daň (nie aj daňou vyberanou zrážkou). Nezáleží na tom, či išlo o príjmy od jedného zamestnávateľa, od viacerých pos- tupne po sebe alebo ak plynuli zamestnancovi aj súčasne v jednom čase. Nezáleží ani na ich výške. Počítať treba so všetkými vyplatenými (poskytnutými aj v nepeňažnej forme) zdaniteľnými príjmami zo závislej činnosti, ktoré boli v priebehu roku 2006 zdaňované preddavkami na daň (aj keď preddavok bol nulový). Mohlo ísť aj o takú situáciu, že v niektorých mesiacoch mal zamestnanec u toho istého zamestnávateľa príjem zdanený daňou vyberanou zrážkou a v niektorých mesiacoch preddavkom na daň. Počítať sa bude len s tými príjmami, ktoré boli zdanené preddavkami na daň. Z potvrdení o zdaniteľných príjmoch zo závislej činnosti bude táto informácia vyplývať.
 
Okrem príjmov zo závislej činnosti v roku 2006 zamestnanec mohol poberať súčasne aj rôzne druhy príjmov zdanených zrážkou dane(19 %) podľa § 43 ZDP (napr. príjmy zo závislej činnosti do 5 000 Sk mesačne pri nepodpísanom vyhlásení, úroky z úsporných vkladov v banke, peňažné výhry z lotérií, stávok a iných podobných hier, z verejných a úzkych súťaží, ak nešlo o príjem oslobodený od dane atď.). Ak sa zamestnanec rozhodne, že ich uvedie do daňového priznania, daň vybratá zrážkou bude považovaná za preddavok na daň, ktorý sa započíta do jeho celkovej daňovej povinnosti zo všetkých zdaniteľných ročných príjmov vrátane tohto príjmu a všetkých ostatných zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti. V takomto prípade sa ročné zúčtovanie preddavkov nemôže vykonať, daň nebude možné vrátiť (vrátiť sa v rámci ročného zúčtovania môžu len preddavky na daň). Ak sa však zamestnanec nerozhodne uviesť tieto príjmy do daňového priznania, považujú sa za daňovo vyrovnané a ročné zúčtovanie preddavkov bude možné vykonať.
Ak zamestnanec podnikal a za rok 2006 vykáže daňovú stratu z podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu, ročné zúčtovanie sa mu nebude môcť vykonať, pretože bude musieť podať daňové priznanie. Platí to bez ohľadu na výšku všetkých zdaniteľných príjmov, vrátane príjmov zo závislej činnosti (t. j. aj do 45 408 Sk). Ak však nebude mať žiadne príjmy a ani výdavky z podnikania, hoci je vlastníkom napr. živnostenského oprávnenia alebo iného oprávnenia, t. j. v skutočnosti nevykonával v roku 2006 žiadnu podnikateľskú činnosť, ročné zúčtovanie preddavkov mu bude môcť byť vykonané (ak mal živnostenský list alebo iné oprávnenie len formálne). V ZDP sa neviaže podanie daňového priznania na vlastníctvo takéhoto oprávnenia (§ 32 ZDP), ale na dosiahnutie príjmov (resp. vynaloženia výdavkov, ak sa uplatňuje strata).
Zamestnanec, ktorý nie je povinný podať daňové priznanie, môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov:
  • buď svojho jediného zamestnávateľa zo zdrojov na území SR (ak mal príjmy zo závislej činnosti zdaňované preddavkami na daň len od neho) bez ohľadu na to, či si u neho uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus v rámci vyhlásenia k zdaneniu príjmov zo závislej činnosti (ďalej len „podpísané vyhlásenie“) alebo nie, alebo
  • ak mal takýchto zamestnávateľov zo zdrojov na území SR viac, potom toho, u ktorého ako posledného mal podpísané vyhlásenie, alebo
  • ak mal takýchto zamestnávateľov zo zdrojov na území SR viac a u žiadneho vyhlásenie nemal podpísané, tak ktoréhokoľvek z nich.
Ak zamestnávateľ zanikol, zamestnanec môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania jeho právneho nástupcu. Ak právny nástupca neexistuje, podá daňové priznanie (povinne, ak všetky zdaniteľné príjmy bez príjmov
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály