Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Ročné zúčtovanie poistného na zdravotné poistenie za rok 2008

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Ročné zúčtovanie poistného na zdravotné poistenie upravuje ustanovenie § 19 zákona č. 580/2004 Z. z. zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a vyhláška č. 169/2009 Z. z., ktorá novelizovala vyhlášku č. 239/2006 Z. z. o podrobnostiach o vykazovaní preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie, o ročnom zúčtovaní poistného a povinnostiach pri ročnom zúčtovaní poistného a o vzoroch tlačív ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie, ktorá nadobudla účinnosť 16. mája 2009 a v Zbierke zákonov Slovenskej republiky bola uverejnená v čiastke č. 67/2009.


Ročné zúčtovanie poistného na zdravotné poistenie upravuje ustanovenie § 19 zákona č. 580/2004 Z. z. zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o ZP“) a vyhláška č. 169/2009 Z. z., ktorá novelizovala vyhlášku č. 239/2006 Z. z. o podrobnostiach o vykazovaní preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie, o ročnom zúčtovaní poistného a povinnostiach pri ročnom zúčtovaní poistného a o vzoroch tlačív ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie, ktorá nadobudla účinnosť 16. mája 2009 a v Zbierke zákonov Slovenskej republiky bola uverejnená v čiastke č. 67/2009 (ďalej len „vyhláška“).

Podľa § 19 zákona o ZP ročné zúčtovanie poistného za rok 2008 je povinný podať:

a) Zamestnanec:
  • Sám, resp. jeho zamestnávateľ, ak mal zamestnanec vo všetkých kalendárnych mesiacoch roka 2008, v ktorých bol zamestnancom, síce príjem nad 56 283 Sk (3-násobok priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve SR v roku 2006 vo výške 18 761 Sk), ale nebol zamestnancom počas všetkých 12 kalendárnych mesiacov.
  • Sám, resp. jeho zamestnávateľ, ak bol počas celého roka 2008 zamestnancom, nebol samostatne zárobkovo činnou osobou a mal tzv. kolísavé príjmy, t. j. v niektorých mesiacoch jeho príjem bol vyšší ako 56 283 Sk a v iných nižší ako 56 283 Sk.
  • Sám (ak mu vznikla povinnosť vykonať ročné zúčtovanie poistného), ak požiadal o vykonanie ročného zúčtovania poistného svojho zamestnávateľa, ale nepredložil do 31. mája 2009 doklady o výške príjmu a zaplatených preddavkoch na poistné za rok 2008 (ďalej len „doklad o výške príjmu“) od ostatných zamestnávateľov.
  • Sám, ktorému vznikla povinnosť podať ročné zúčtovanie, ale ktorý o vykonanie ročného zúčtovania nepožiadal svojho zamestnávateľa.
  • Sám, ktorý požiadal o vykonanie ročného zúčtovania svojho zamestnávateľa po termíne, ktorý ustanovuje zákon o ZP, t. j. po 31. máji 2009.
  • Sám, ak jeho zamestnávateľ zanikol bez právneho nástupcu a tento zaniknutý zamestnávateľ ročné zúčtovanie nevykonal. Doklad o výške príjmu musí vystaviť zamestnancovi do troch mesiacov od zrušenia prevádzky, najneskôr do 31. mája 2009. V prípade, že je žiadosť zamestnanca doručená po 31. máji 2009, doklad je potrebné vystaviť a doručiť najneskôr do 15 kalendárnych dní od jej doručenia.
  • Sám, ktorý nie je samostatne zárobkovo činná osoba a popri príjme zo zamestnania má aj príjmy podliehajúce dani z príjmov podľa § 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) okrem vyňatých príjmov (napr. autorský honorár).

Poistenec, ktorý bol v rozhodujúcom období len zamestnancom, a mal príjmy len zo závislej činnosti, môže písomne požiadať posledného zamestnávateľa po uplynutí rozhodujúceho obdobia o vykonanie ročného zúčtovania poistného, ak je v čase podania žiadosti stále jeho zamestnancom. Ak mal poistenec v rozhodujúcom období súčasne viacerých posledných zamestnávateľov, môže požiadať ktoréhokoľvek z nich o vykonanie ročného zúčtovania poistného z úhrnnej sumy príjmov podľa § 13 ods. 1 až 4 zákona o ZP od všetkých zamestnávateľov, ak je v čase podania žiadosti stále jeho zamestnancom. V takom prípade je povinný vykonať a podať ročné zúčtovanie poistného a uhradiť prípadný nedoplatok z ročného zúčtovania poistného za zamestnanca tento zamestnávateľ. Ak poistenec nie je v čase podania žiadosti zamestnancom ani u jedného z posledných zamestnávateľov, má povinnosť vykonať a podať ročné zúčtovanie poistného sám.

b) Samostatne zárobkovo činná osoba:
  • Poistenec sám, ak počas roka 2008 bol čo len jediný deň samostatne zárobkovo činnou osobu. Ak by bol poistenec v priebehu roka aj zamestnancom, ročné zúčtovanie poistného nemôže za samostatne zárobkovo činnú osobu podať jeho zamestnávateľ. Výpočet poistného za rok 2008 sa vykoná zo všetkých príjmov, ktoré dosiahol v priebehu roka 2008 a patria do vymeriavacieho
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály