Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Rezervy – účtovný a daňový pohľad (2. časť)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Rezervy – účtovný a daňový pohľad

Dokončenie článku z minulého čísla sa venuje vymenovaniu ďalších druhov rezerv, ktoré účtovná jednotka tvorí na pokrytie očakávaných rizík, strát a znehodnotení a ktoré môžu ovplyvniť jej budúce hospodárenie.

Dokončenie článku z minulého čísla sa venuje vymenovaniu ďalších druhov rezerv, ktoré účtovná jednotka (ÚJ) tvorí na pokrytie očakávaných rizík, strát a znehodnotení a ktoré môžu ovplyvniť jej budúce hospodárenie.

Nevyfakturované dodávky a služby

Rezerva na nevyfakturované dodávky a služby sa tvorí v prípade, že dodávky boli už realizované v uplynulom účtovnom období, avšak ku dňu zostavenia účtovnej závierky neboli vyfakturované a nie je známa konečná cena dodávky. Ak ide o nevyfakturované dodávky, u ktorých je cena dodávky zrejmá zo zmluvy alebo z iného dokladu, vykazujú sa nevyfakturované dodávky v rámci záväzkov na účte 326 – Nevyfakturované dodávky (MD 04x, 11x, 13x, 5xx / 326 D). Tieto sa po vyúčtovaní dodávateľom zúčtujú v prospech účtu záväzkov (MD 326 / 321 D). Rezerva na nevyfakturované dodávky sa, vzhľadom na svoj charakter, účtuje medzi zákonné rezervy krátkodobé (účet 323.02) a je možné jej tvorbu považovať za daňový výdavok v zmysle § 20 ods. 9 písm. a) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Príklad č. 6:
Spoločnosť neevidovala ku dňu 31. 12. 2010 vyúčtovanie za vodu. Mala účtovať o rezerve na nevyfakturované dodávky?

V zmysle verného zobrazenia účtovnej závierky je správne, ak ÚJ účtovala predpokladané náklady za vodné za dané obdobie v podobe rezervy. Rezervu je možné stanoviť na základe predpokladaného realizovaného odberu vody.

P. č. Účtovný prípad Suma v € MD D
Účtovanie v roku 2010:
1 Tvorba rezervy 5 000 503 323
Účtovanie v roku 2011:
1 Prijatá faktúra: vodné 3 900 323 321
2 Zrušenie nepotrebnej časti rezervy po prijatí faktúry 1 100 323 503

***

Členské príspevky do zväzov, spolkov, komôr a podobne, ktoré sa týkajú vykazovaného účtovného obdobia

Rezervu na členské príspevky do zväzov, spolkov alebo komôr bude tvoriť ÚJ, ktorá je členom záujmovej profesijnej organizácie a jej členský príspevok sa vypočítava a uhrádza až v nasledujúcom roku na základe stanovených kritérií za uzavierané účtovné obdobie. Rezerva, vzhľadom na svoj krátkodobý charakter, sa účtuje medzi ostatné rezervy krátkodobé (účet 323.01) a nie je možné jej tvorbu považovať za daňový výdavok v zmysle ZDP.

Príklad č. 7:
Spoločnosť je členom 2 profesijných komôr. V prvej komore platí stály ročný poplatok vo výške 100 €, v druhej pohyblivý poplatok v závislosti od ročného obratu vo výške 0,01 % z obratu. Tento pohyblivý členský poplatok platí do 30. apríla nasledujúceho roka.

ÚJ sa rozhodla vytvoriť na rezervu na očakávaný záväzok z platenia členských príspevkov do komôr. Z predpokladaného obratu vypočítala členský poplatok pre druhú profesijnú komoru 245 €. Tvorba rezervy mala byť zaúčtovaná v celkovej výške 245 €, a to súvzťažným zápisom MD 548 / 323 D. V nasledujúcom roku sa vypočítali skutočné členské príspevky v úhrnnej výške 255 €, ktoré sa budú účtovať nasledovne:

P. č. Účtovný prípad Suma v € MD D
1 Zaúčtovanie rezervy k členskému príspevku k 31.12. 245 548 323

 

P. č. Účtovný prípad – nasledujúci rok Suma v € MD D
2 Použitie rezervy 245 323 379
3 Doúčtovanie časti členského príspevku, ktorá nebola krytá rezervou 10 548
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály