Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Rezervy – účtovný a daňový pohľad (1. časť)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Rezervy – účtovný a daňový pohľad

Účtovná jednotka musí pri vedení účtovníctva postupovať tak, aby dodržala zásadu verného a pravdivého zobrazenia majetku a hospodárskej situácie podniku, pričom je nutné dodržiavať zásadu opatrnosti.

Ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, je účtovná jednotka v zmysle § 26 ods. 3 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) povinná vytvoriť rezervy, ktoré sú považované za záväzky s neistým časovým vymedzením alebo výškou. Na zákon o účtovníctve nadväzuje definícia rezerv podľa § 19 opatrenia č. 23054/2002–92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“). Rezerva je záväzok predstavujúci existujúcu povinnosť účtovnej jednotky, ktorá vznikla z minulých udalostí, je pravdepodobné, že v budúcnosti zníži ekonomické úžitky účtovnej jednotky, pričom, ak nie je známa presná výška tohto záväzku, ocení sa odhadom v sume dostatočnej na splnenie existujúcej povinnosti ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, pri zohľadnení rizík a neistôt. K tvorbe rezervy pristupuje účtovná jednotka, ak je jej charakter strát a záväzkov definovaný a známy, ich vznik je pravdepodobný alebo istý a ich výška alebo dátum ich realizácie sú neurčité.

Rezervy možno teda charakterizovať ako predpokladané budúce záväzky s neurčitým časovým vymedzením alebo neurčitou výškou, ktorých zmyslom je premietnuť do účtovníctva zásadu opatrnosti. Rezervy sa vytvárajú v okamihu, keď sú budúce riziká alebo straty známe na základe súčasných skutočností. Tvoria sa na predpokladané budúce záväzky, ktoré vznikli z minulej činnosti účtovnej jednotky. Z dôvodu, že nie je známa presne ich výška a časové obdobie, neúčtujú sa v rámci záväzkov. Záväzok s určitým časovým vymedzením a určitou výškou sa neúčtuje na účte rezerv, ale na príslušnom účte záväzkov.

V zásade rezervy v zmysle účtovných predpisov rozlišujeme na:

  • rezervy krátkodobé (rezervy s predpokladanou dobou vyrovnania pri vzniku najviac jeden rok),
  • rezervy dlhodobé (rezervy s predpokladanou dobou vyrovnania pri vzniku viac ako jeden rok).

Z daňového hľadiska na:

  • rezervy zákonné (tvorené ako daňové a čerpané podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. – ďalej len „ZDP“),
  • rezervy ostatné (tvorené a čerpané podľa interných predpisov na základe vlastného rozhodnutia účtovnej jednotky).

Spôsob oceňovania rezerv nie je v zákone o účtovníctve určený. Tvorba rezerv vychádza zo zásad verného a pravdivého zobrazenia majetku v účtovníctve a zásady opatrnosti. Vychádzajúc z týchto zásad by sa rezervy mali tvoriť len v očakávanej výške záväzku, pričom spôsob jej tvorby a používania je uvedený vo vnútornom predpise účtovnej jednotky.

Rezervy sa stanovujú spravidla odhadom. Pri stanovovaní odhadu účtovná jednotka vychádza predovšetkým z predchádzajúcich skúseností, predpokladaných rozpočtov, ale aj z vlastnej intuície a profesionálnej odbornosti. Výška rezervy sa môže stanoviť:

  • individuálne (pri tvorbe rezervy sa individuálne posudzuje každý jednotlivý prípad, každý vecný vzťah),
  • paušálne (tvorba rezervy sa vzťahuje na veľké množstvo rovnakých prípadov – napr. pri rezerve na záručné opravy výrobkov dodávaných do obchodnej siete).

V prípade, ak bola rezerva vytvorená na dlhšie časové obdobie, alebo sa tvorí v dlhšom časovom období, je potrebné v rámci inventarizácie posúdiť oprávnenosť výšky vytvorenej rezervy a súčasne posúdiť jej dostatočnosť vo vzťahu k existencii rizika. V prípade zmeny vstupov a zvýšenia cien je potrebné upraviť aj výšku tvorby rezervy a spôsob jej stanovenia.

Povinnosť tvorby rezerv podľa zákona o účtovníctve

Rezervy sa musia vždy tvoriť na vopred definovaný účel. Vzťahujú sa na povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov, z uzavretých zmlúv, z dobrovoľného rozhodnutia účtovnej jednotky splniť si povinnosť voči tretím stranám. Napríklad, ak na základe konania účtovnej jednotky v minulosti, zverejnenia pravidiel alebo oznámenia o uznaní zodpovednosti účtovnej jednotky tretia strana očakáva, že takáto povinnosť bude splnená. Ocenenie rezerv vychádza z rozpočtov, analýzy minulého vývoja, zo štatistických metód, ale často aj z odborných znalostí, skúseností a intuície tvorcu rezervy. Na účtovanie o daňovo neuznaných rezervách sa často „zabúda“, aj keď táto povinnosť vyplýva priamo zo zákona o účtovníctve.

Rezervy plnia špecifické ­funkcie, ktorými sa zabezpečuje správne vykazovanie výsledku hospodárenia. Tvorba rezervy na náklady sa účtuje na vecne príslušný nákladový účet, ku ktorému záväzok prislúcha. Napr., ak sa bude rezerva tvoriť na služby, jej tvorba sa zaúčtuje na ťarchu účtu 518 – Ostatné služby v prospech účtu rezerv (323, 451, 459). Ak ide o rezervu, ktorá sa týka viacerých nákladových druhov alebo na tento nákladový druh nie je ustanovený nákladový účet, tvorí sa rezerva na ťarchu účtu 548 – Ostatné náklady na hospodársku činnosť alebo účtu 568 – Ostatné náklady na finančnú činnosť.

Tvorba rezerv súvisiaca s obstaraním majetku (nevyfakturovaná dodávka materiálu alebo dlhodobého majetku) sa účtuje so súvzťažným zápisom na ťarchu príslušného účtu majetku. Rezervy tvorené na nevyfakturované dodávky majetku sa účtujú podľa jednotlivých dodávateľov, aby bolo možné po vyfakturovaní príslušných dodávok priraďovať použitie rezervy k jednotlivým faktúram. Rozdiely medzi fakturovanou sumou a rezervou sa zúčtujú na príslušné účty majetku s výnimkou dlhodobého majetku, ktorý bol už zaradený do používania alebo sa zúčtujú do nákladov, ak príslušný materiál alebo tovar bol spotrebovaný alebo predaný.

Príklady zaúčtovania rezerv:

Text

MD

D

Tvorba krátkodobej rezervy na nevyfakturované dodávky dlhodobého majetku

04x

323

Tvorba krátkodobej rezervy na nevyfakturované dodávky materiálu

11x

323

Tvorba krátkodobej rezervy na nevyfakturované dodávky tovaru

13x

323

Tvorba krátkodobej rezervy na nevyfakturované dodávky zvierat

124

323

Zúčtovanie krátkodobej rezervy po obdržaní faktúry od dodávateľa:

• cena vyúčtovanej dodávky

323

321

• zúčtovanie rozdielu vyúčtovanej dodávky oproti vytvorenej krátkodobej rezerve, ak je rezerva vyššia

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály