Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Rezervy (účtovné súvzťažnosti)

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Seriál o účtovných súvzťažnostiach pokračuje časťou, v ktorej sa autor venuje účtom 451 – Rezervy zákonné a 459 – Ostatné rezervy.

Rezerva sa tvorí na základe zásady opatrnosti na riziká a straty. Rezerva je záväzok predstavujúci existujúcu povinnosť účtovnej jednotky, ktorá vznikla z minulých udalostí, je pravdepodobné, že v budúcnosti zníži ekonomické úžitky účtovnej jednotky. Pritom, ak nie je známa presná výška tohto záväzku, ocení sa odhadom v sume dostatočnej na splnenie existujúcej povinnosti ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.

Tvorba rezervy na náklady sa podľa § 19 ods. 8 opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) účtuje na vecne príslušný nákladový účet, ku ktorému záväzok prislúcha. Ak ide o rezervu, ktorá sa týka viacerých nákladových druhov alebo na tento nákladový druh nie je ustanovený nákladový účet, tvorí sa rezerva na ťarchu účtu 548 – Ostatné náklady na hospodársku činnosť alebo 568 – Ostatné finančné náklady. Použitie rezervy sa účtuje na ťarchu vecne príslušného účtu rezerv so súvzťažným zápisom v prospech vecne príslušného účtu záväzkov. Zrušenie nepotrebnej rezervy alebo jej časti sa účtuje opačným účtovným zápisom ako sa účtovala tvorba rezervy. Pri rezervách sa uplatňuje zásada správneho vyčíslenia konečného zostatku súvahového účtu rezerv, a k tomu prislúchajúcich konečných stavov nákladov.

Rezerva sa účtuje v očakávanej výške záväzku, pričom spôsob jej tvorby a používania je uvedený vo vnútornom predpise účtovnej jednotky. Rezerva sa tvorí vždy na konkrétny účel. Rezervy sa vzťahujú na povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov, z uzavretých zmlúv, z dobrovoľného rozhodnutia účtovnej jednotky splniť si povinnosť voči tretím stranám, napríklad, ak na základe konania účtovnej jednotky v minulosti, zverejnenia pravidiel alebo oznámenia o uznaní zodpovednosti účtovnej jednotky tretia strana očakáva, že takáto povinnosť bude splnená. Podľa Postupov účtovania v PÚ sa rezervy vytvárajú na:
  1. náklady súvisiace s odstránením znečistenia životného prostredia,
  2. reklamácie a záručné opravy,
  3. odstránenie odpadov a obalov,
  4. rekultiváciu pozemkov,
  5. demoláciu budov,
  6. odstupné,
  7. nevyčerpané dovolenky vrátane sociálneho zabezpečenia,
  8. odmeny členom dozornej rady a iných orgánov spoločnosti,
  9. nevyfakturované dodávky a služby,
  10. členské príspevky do zväzov, spolkov, komôr a podobne, ktoré sa týkajú vykazovaného účtovného obdobia,
  11. bonusy, skontá, rabaty a iné zľavy, ktoré sa týkajú výrobkov, tovaru a služieb predaných pred ukončením vykazovaného účtovného obdobia,
  12. náklady na zostavenie, overenie a zverejnenie účtovnej závierky, týkajúcej sa vykazovaného účtovného obdobia,
  13. náklady na zostavenie daňového priznania za vykazované účtovné obdobie,
  14. pokuty a penále,
  15. finančné povinnosti vyplývajúce z ručenia a záruk,
  16. povinnosť spätného odkúpenia obalov,
  17. prebiehajúce a hroziace súdne spory,
  18. vyplácanie prémií a odmien,
  19. vyplácanie odchodného, vyplácanie plnení pre zamestnancov pri životných jubileách alebo pracovných jubileách a iných plnení pre zamestnancov (zamestnanecké požitky),
  20. provízie obchodným zástupcom,
  21. stratové zmluvy a nevýhodné zmluvy, ktorými sú zmluvy, pri ktorých náklady nevyhnutné na splnenie zmluvných povinností prevyšujú ekonomický úžitok, ktorý sa zo zmluvy očakáva,
  22. náklady na uvedenie prenajatého majetku do predchádzajúceho stavu,
  23. vypustené emisie do ovzdušia,
  24. iné riziká a straty súvisiace s činnosťou účtovnej jednotky.

Na účtoch účtovej skupiny 45 – Rezervy sa účtujú dlhodobé rezervy, pri ktorých predpokladaná doba vyrovnania záväzku je dlhšia ako jeden rok. Analytické účty sa vedú podľa jednotlivých rezerv. Rezervy nemajú aktívny zostatok, t. j. zostatok musí byť vždy pasívny, ktorý sa prevádza do nasledujúceho účtovného obdobia. Podľa rámcovej účtovej osnovy sa dlhodobé rezervy účtujú v rámci účtovej skupiny 45 nasledovne:
  • 451 – Rezervy zákonné,
  • 459 – Ostatné rezervy.

Rezervy sú predmetom dokladovej inventúry a pri inventarizácii sa posudzuje ich výška a odôvodnenosť. Ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, sa z dôvodu upravujúcich závierkových účtovných prípadov účtuje tvorba rezervy, alebo sa upraví jej výška.

Účet 451 – Rezervy zákonné
Na účte 451 sa účtujú dlhodobé rezervy, ktorých tvorba vyplýva zo zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) a sú daňovými výdavkami. Ide o tieto druhy rezerv:
  • Rezervy vytvárané v poisťovníctve podľa zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.
    • technické rezervy na neživotné poistenie vo výške, ktorá nesmie prekročiť objem záväzkov
                 vypočítaný metódami podľa cit. zákona,
    • technické rezervy na životné poistenie vo výške, ktorá nesmie prekročiť objem záväzkov vypočítaný metódami podľa cit. zákona, vyplývajúcich zo životných poistení splatných podľa uzavretých
                 poistných zmlúv. 
  • Rezervy na nevyfakturované dodávky a služby.
  • Rezervy na vyprodukované emisie podľa zákona č. 572/2004 Z. z. o obchodovaní s emisnými kvótami a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.
  • Rezervy na lesnú pestovnú činnosť vykonávanú podľa zákona č. 326/2005 Z. z. o lesoch v z. n. p., pričom tvorba rezervy na lesnú pestovnú činnosť sa určuje v ročnom projekte lesnej pestovnej činnosti potvrdenom odborným lesným hospodárom.
  • Rezervy na likvidáciu hlavných banských diel, lomov a odpadov pri banskej činnosti alebo činnosti vykonávanej banskou činnosťou alebo činnosťou vykonávanou banským spôsobom.
  • Rezervy na uzavretie, rekultiváciu a monitorovanie skládok po ich uzavretí.
  • Rezerva na nakladanie s odovzdaným elektroodpadom z domácností, ak výška rezervy vypočítaná a preukázaná daňovníkom zodpovedá nákladom spojeným s nakladaním s elektroodpadom.
  • Účelová finančná rezerva na úložiská určené na zhromažďovanie alebo ukladanie ťažobného odpadu podľa § 14 zákona č. 514/2008 Z. z. o nakladaní s odpadom z ťažobného priemyslu a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
  • Technické rezervy a iné rezervy vytvárané zdravotnými poisťovňami na úhradu za zdravotnú starostlivosť vo výške podľa vyhlášky MZ SR č. 161/2006 Z. z., ktorou sa ustanovuje rozsah a výška tvorby technických rezerv a opravných položiek k pohľadávkam, ktoré je možné zahrnúť do daňových výdavkov zdravotných poisťovní.
Tvorba zákonnej rezervy sa účtuje na ťarchu vecne príslušného nákladového účtu, ku ktorému záväzok prislúcha (napr. 518 – Ostatné služby, 548 – Ostatné náklady na hospodársku činnosť), so súvzťažným zápisom v prospech účtu 451. Použitie zákonnej rezervy sa účtuje na ťarchu účtu 451 so súvzťažným zápisom v prospech vecne príslušného účtu záväzkov (napr. účtu 321 – Dodávatelia). Zrušenie nepotrebnej rezervy alebo jej časti sa účtuje na ťarchu účtu 451 so súvzťažným zápisom v prospech príslušného nákladového účtu, na ktorom sa účtovala tvorba rezervy.
Účtovný prípad
MD
D
1.
Rezerva na lesnú a pestovnú činnosť vykonávanú podľa osobitného predpisu:
 
 
a) tvorba rezervy
548
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály