Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Reťazové a triangulárne obchody

Dátum: Rubrika: Z praxe

V podnikateľskej praxi sa možno v súvislosti s riešením problematiky DPH častokrát stretnúť s pojmom „reťazové obchody“. Treba predovšetkým podotknúť, že zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) takýto pojem nedefinuje a ani nepozná. Zjednodušene však možno povedať, že ide o také obchodné vzťahy, ktorých predmetom je dodanie toho istého tovaru medzi viacerými tuzemskými podnikateľmi alebo podnikateľmi z iných členských štátov, pričom tieto obchodné vzťahy môžu zasahovať aj na územie tretích štátov.

Zásadným znakom reťazových obchodov je skutočnosť, že tovar, ktorý je predmetom obchodu, sa fyzicky prepraví od prvého dodávateľa priamo k poslednému odberateľovi. V rámci reťazca dodávateľov a odberateľov je realizovaná len jedna dodávka, ktorá je spojená s fyzickým pohybom tovaru – tzv. pohyblivá dodávka. Ostatné dodania v rámci reťazca sa označujú ako nepohyblivé dodávky, ktoré sú sprevádzané iba fakturáciou.

Ak sa na teda zdaniteľných obchodov s tovarom zúčastňuje reťazec dodávateľov a odberateľov a tovar je dodaný priamo prvým dodávateľom v reťazci poslednému odberateľovi, každý dodávateľ v reťazci sa na účely dane z pridanej hodnoty považuje za priameho dodávateľa tovaru pre najbližšieho nasledujúceho odberateľa. Pri každom zmluvnom vzťahu treba dodávku tovaru posudzovať samostatne. V záujme správneho uplatnenia dane z pridanej hodnoty treba pre každú dodávku identifikovať miesto dodania tovaru a miesto nadobudnutia.

Ak by sa na reťazovom obchode s tovarom zúčastnili napr. jedna česká spoločnosť a tri slovenské spoločnosti, pričom tovar si slovenská spoločnosť A objedná od slovenskej spoločnosti B, spoločnosť B si ho ďalej objedná od slovenskej spoločnosti C a táto slovenská spoločnosť C ho objedná od českej spoločnosti D, pričom v rámci dohody český dodávateľ D tovar prepraví priamo slovenskej spoločnosti A, potom český dodávateľ D bude fakturovať tovar slovenskej spoločnosti C, slovenská spoločnosť C bude fakturovať tovar slovenskej spoločnosti B a slovenská spoločnosť B bude fakturovať tovar slovenskej spoločnosti A. V danom prípade tak ide o jednu pohyblivú dodávku tovaru oslobodenú od dane podľa českého zákona o DPH medzi českým dodávateľom D a slovenskou spoločnosťou C a dve nepohyblivé dodávky tovaru v tuzemsku medzi A a B ako aj medzi B a C, ktoré podliehajú slovenskej DPH.

Určenie miesta zdaniteľného plnenia

Určenie miesta dodania tovaru, resp. miesta nadobudnutia tovaru je zásadným činiteľom na uplatnenie správneho režimu DPH pri reťazových obchodoch. Na účely určenia miesta dodania tovaru je potrebné vychádzať podľa charakteru dodávky z ustanovení § 13 ods. 1 písm. a), b) a c) zákona o DPH, v zmysle ktorých platí, že:

  • ak je dodanie tovaru spojené s odoslaním alebo prepravou tovaru, miestom dodania tovaru je miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa odoslanie alebo preprava tovaru osobe, ktorej má byť tovar dodaný, začína uskutočňovať,
  • ak je dodanie tovaru spojené s inštaláciou alebo montážou dodávateľom alebo na jeho účet, je miestom dodania tovaru miesto, kde je tovar inštalovaný alebo zmontovaný,
  • ak je dodanie tovaru bez odoslania alebo prepravy, je miestom dodania tovaru miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa jeho dodanie uskutočňuje.

Vychádzajúc z ustanovenia § 17 ods. 1 zákona o DPH je miestom nadobudnutia tovaru z iného členského štátu to miesto, kde sa tovar nachádza v čase skonče

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály