Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Registrácia podľa § 7a zákona o dani z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Slovenské združenie (neplatiteľ DPH) fakturuje svojmu členovi (osobe zaregistrovanej pre daň v inom členskom štáte, v Českej republike) členský poplatok. Má povinnosť registrovať sa na účely dane z pridanej hodnoty podľa § 7a zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“)? To isté združenie ďalej fakturuje poplatok za účasť na výstave, ktorá sa uskutoční na Slovensku. Miestom dodania služby je podľa § 16 ods. 3 zákona o DPH Slovensko. Má povinnosť registrovať sa na účely DPH?

V súlade s § 7a ods. 2 zákona o DPH je zdaniteľná osoba so sídlom v Slovenskej republike, s miestom podnikania, prevádzkarňou, bydliskom, alebo s obvyklým zdržovaním sa v Slovenskej republike povinná podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň podľa § 7a zákona o DPH, a to pred dodaním služby v prípade, že ide o dodanie služby s miestom dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v inom členskom štáte, ak osobou povinnou platiť daň je príjemca služby.

Služby dodávané ako protihodnota členského príspevku pre vlastných členov občianskych združení vrátane odborových organizácií, profesijných komôr atď., sa považujú za služby, u ktorých sa miesto dodania služby dodaných zdaniteľným osobám riadi § 15 ods. 1 zákona o DPH. V tejto súvislosti platí, že registrácia podľa § 7a zákona o DPH sa nevyžaduje v prípade dodania služieb oslobodených od dane v členskom štáte príjemcu služby.

V súl

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály