Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Reálna hodnota z pohľadu IASB a FASB

Dátum: Rubrika: Štandardy a interpretácie IFRS

Prehľadnosť stanovenia výšky reálnej hodnoty má byť zvýšená splnením požiadaviek pre podrobné zverejňovanie informácií o modeloch použitých na odvodenie reálnych hodnôt.

Máj 2011 bol významným medzníkom aj z pohľadu oceňovania v reálnej hodnote. Rada pre medzinárodné účtovné štandardy (IASB) a Výbor pre štandardy finančného účtovníctva (FASB) spoločne ukončili projekt, ktorého výsledkom má byť zrozumiteľný súbor pravidiel upravujúci stanovenie výšky reálnej hodnoty a oceňovanie na trhoch, ktoré prestali byť aktívne. Prehľadnosť stanovenia výšky reálnej hodnoty má byť zvýšená splnením požiadaviek pre podrobné zverejňovanie informácií o modeloch použitých na odvodenie reálnych hodnôt.

V čase prípravy a postupného vydávania Medzinárodných účtovných štandardov (IAS) sa nepripisoval reálnej hodnote taký význam ako je tomu v súčasnosti. Svedčí o tom aj skutočnosť, že sa jej základná definícia neobjavila ani v Koncepčnom rámci pre prípravu a prezentáciu účtovnej závierky (ďalej len koncepčný rámec), kde sa nachádzajú definície ostatných oceňovacích veličín To však neznamená, že sa reálna hodnota v rozsahu IFRS nepoužíva resp. nepoužívala. V samotnom koncepčnom rámci môžeme nájsť zmienku o nej pri definícii historickej obstarávacej ceny: „Majetok sa účtuje v sume uhradených peňazí alebo peňažných ekvivalentov, alebo v reálnej hodnote inej protihodnoty, vynaloženej za účelom jeho nadobudnutia v čase jeho obstarania. ...“ V prípade potreby alebo možnosti použitia reálnej hodnoty ako oceňovacej veličiny na ňu upozorňuje príslušný štandard priamo v problematike, ktorú rieši:

  • IFRS 1 Prvé uplatnenie Medzinárodných štandardov pre finančné vykazovanie napr. pri zverejňovaní reálnych hodnôt finančných aktív a finančných záväzkov, alebo v časti použitia reálnej hodnoty ako reprodukčnej ceny.
  • IFRS 2 Platby na základe podielov – napr. v časti pre stanovenie reálnej hodnoty poskytnutých nástrojov vlastného imania, súčasne tento štandard vysvetľuje ako postupovať v situácii ak sa reálna hodnota nástrojov vlastného imania nedá spoľahlivo odhadnúť.
  • IFRS 3 Podnikové kombinácie – v hlavnej zásade oceňovania uvádza, že „nadobúdateľ oceňuje identifikovateľný nadobudnutý majetok a prevzaté záväzky v reálnej hodnote k dátumu akvizície.“
  • IFRS 4 Poistné zmluvy – napr. pri oceňovaní derivátov vložených do poistnej zmluvy v prepojení na požiadavky v IAS 39.
  • IFRS 5 Dlhodobý majetok určený na predaj a ukončené činnosti - napr. určuje, že majetok alebo skupiny na vyradenie, ktoré sú klasifikované ako držané na predaj sa vedú v nižšej z účtovnej hodnoty a reálnej hodnoty zníženej o náklady na predaj.
  • IFRS 7 Finančné nástroje: Zverejňovanie – napr. v rámci významnosti finančných nástrojov pre hodnotenie finančnej pozície a výkonnosti sú uvedené p
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály