Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Programy pre verných zákazníkov a pravidlá uznávania dotácií v účtovných závierkach podľa IFRS

Rubrika: Štandardy a interpretácie IFRS

V článku v sekcii noviniek krátko priblížime pripravovanú interpretáciu, ktorej úlohou je riešiť kritériá uznania výnosov pri vernostných programoch, ktoré predávajúci často poskytujú svojim zákazníkom. Zároveň budeme ilustrovať riešenia, ktoré sa v súčasnej dobe vyskytujú v súvislosti s danou problematikou. Následne sa zmienime o novom štandarde US GAAP, ktorý je určený na usmerňovanie v oblasti oceňovania vo fair value. V sekcii príkladov uvádzame dva príklady ilustrujúce aplikáciu pravidiel pre dotácie a ich uznávanie v účtovných závierkach prijímajúcich spoločností.


V článku v sekcii noviniek krátko priblížime pripravovanú interpretáciu, ktorej úlohou je riešiť kritériá uznania výnosov pri vernostných programoch, ktoré predávajúci často poskytujú svojim zákazníkom. Zároveň budeme ilustrovať riešenia, ktoré sa v súčasnej dobe vyskytujú v súvislosti s danou problematikou. Následne sa zmienime o novom štandarde US GAAP, ktorý je určený na usmerňovanie v oblasti oceňovania vo fair value. V sekcii príkladov uvádzame dva príklady ilustrujúce aplikáciu pravidiel pre dotácie a ich uznávanie v účtovných závierkach prijímajúcich spoločností.

 

Novinky – aktuálne zmeny

Predstavenie IFRIC D20

Programy pre verných zákazníkov

Dňa 7. 9. 2006 bol vydaný interpretačnou komisiou IFRIC návrh novej interpretácie IFRS s označením IFRIC D20 Programy pre verných zákazníkov (pozn.: pracovný názov autorov, keďže oficiálny preklad zatiaľ neexistuje). Interpretácia sa vzťahuje na pravidlá IAS 18 Výnosy (Revenue), IAS 37 Rezervy, podmienené záväzky a podmienený majetok (Provisions, contingent liabilities and contingent assets) a IAS 38 Dlhodobý nehmotný majetok (Intangible assets). Návrh interpretácie sa týka situácií, kedy účtovné jednotky poskytujú svojim zákazníkom pri pravidelných nákupoch napr. určité body, za ktoré následne môžu získať bezplatne alebo za výhodnú cenu ďalší výrobok či službu. Otázka, ktorá je predmetom riešenia, súvisí s uznaním a časovým rozlíšením nákladov, spojených s takýmto programom, resp. nákladov, ktoré predstavujú uvažovaný bezplatný výrobok alebo službu.

Problematiku priblížime ilustratívnym príkladom. Predstavíme v ňom dve možné alternatívy riešenia, ktoré sa aktuálne diskutujú. Prvý variant je zo strany IASB preferovaný a navrhovaný práve v aktuálne diskutovanej interpretácii IFRIC D20.

Príklad č. 1:
Spoločnosť XYZ pôsobí ako autobusový dopravca na linke Praha – Bratislava. Svojim pravidelným zákazníkom poskytuje vernostný program, ktorý im umožňuje získať desiatu cestu (jeden smer) na linke zadarmo. Cena jednosmerného cestovného lístka je 200 a náklady na jednosmernú cestu jedného zákazníka 100. Ako spoločnosť zachytí výnosy a náklady z transakcií ovplyvnených vernostným programom?
 
Variant I – riešenie cez výnosy:

Účtovná jednotka neuzná pri bežnom predaji výnosy v plnej výške, ale určitú časť odloží a uzná ju až v okamihu poskytnutia bezplatného či zvýhodneného výrobku alebo služby v rámci vernostného programu. Riešenie sa odvoláva na ods. 13 IAS 18, ktorý sa týka identifikácie transakcie. Podľa IAS 18.13 môžu nastať tzv. zložené transakcie, u ktorých je potrebné aplikovať kritériá uznania výnosu oddelene. V danom zmysle práve to je predaj pod vernostným programom, pretože každý súčasný predaj v sebe zahŕňa taktiež predaj budúceho bezplatného výrobku.


Dopravca poskytne cestujúcemu postupne 10 jednosmerných jázd s týmito výsledkami:
Celkový výnos = 9 zaplatených ciest x x 200 cena jednosmerného cestovného lístka = 1 800.
Celkové náklady = 10 ciest x 100 = = 1 000.
 
Úlohou dopravcu je stanoviť skutočnú výšku výnosu, ktorú má z každej cesty. V tomto prípade je možné odhadnúť, že skutočná cena jednej cesty je: Skutočná cena jednosmerného cestovného lístka = celkový výnos / počet jázd = 1 800 / 10 = 180.
 
Cena 200 každého jednosmerného cestovného lístka v rámci vernostného programu sa teda dá rozdeliť takto:
  • cena uskutočnenej jazdy vo výške 180,
  • predplatenie 10. jazdy vo výške 20.
Cena uskutočnenej jazdy vo výške 180 ide do vzťahu s nákladmi na uskutočnenú jazdu 100 a výsledkom je zisk z uskutočnenej jazdy vo výške 80. Oddelená čiastka tzv. predplatného vo výške 20 je časovo odložená v záväzkoch (ako výnos budúcich období, resp. doposiaľ nezaslúžený výnos, ktorý nespĺňa kritériá uznania) a postupne pri predaji každej jazdy je kumulovaná o ďalšie odložené čiastky vo výške 20 až do konečnej výšky 180. Pri uskutočnení 10. bezplatnej jazdy vo výsledovke sú uznané náklady na ňu vo výške 100 a súčasne je presunutý do výnosov doposiaľ odkladaný výnos vo výške 180. To znamená, že pre postupne odkladané čiastky nastáva splnenie kritérií uznania výnosu až v okamihu poskytnutia 10. bezplatnej jazdy.
 

Variant II – riešenie cez náklady:

Účtovná jednotka uzná pri bežnom predaji výnosy v plnej výške, ale súčasne vo výške odhadovaných nákladov na dodanie výrobku alebo služby vytvorí do nákladov rezervu. Riešenie sa odkazuje na ods. 19 IAS 18, podľa ktorého musia byť výnosy a náklady vzťahujúce sa na rovnakú transakciu uznané súčasne v rovnakom období. Ustanovenie je nutné ešte prepojiť s aplikáciou pravidiel IAS 37, konkrétne ods. 14, ktorý vymedzuje okamih uznania rezervy. Dôvod, ktorý vedie k aplikácii tejto alternatívy, vyplýva zo skutočnosti, že bežný predaj a výnosy s ním súvisiace zakladajú vznik nákladov v budúcom období z titulu poskytnutia výrobku alebo služby v rámci vernostného programu. Účtovnej jednotke tak vzniká uskutočnením predaja v súčasnom období v rámci vernostného predaja záväzok poskytnúť v budúcnosti bezplatný výrobok, a preto je časť nákladov budúceho bezplatného výrobku uznaná u každého bežného predaja formou rezervy. 

Dopravca odhadne výšku nákladov, ktoré očakáva, že mu vzniknú z titulu bezplatného poskytnutia výrobku. V tomto okamihu uvažujeme s čiastkou 100 a rozložíme ju lineárne na počet predchádzajúcich zaplatených predajov: rezerva = odhadovaná výška nákladov / počet zaplatených predajov = 100 / 9 = 11,11.
 
Každý predaj nesie so sebou nasledujúci dopad v účtovných výkazoch:
  • výnos z predaja uskutočnenej transakcie je v plnej výške 200,
  • náklady na uskutočnenú transakciu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály