Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Problémy s prideľovaním práce zamestnancom a ich riešenie v záujme zachovania pracovných miest

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

V súčasnosti sa čoraz viac začínajú prejavovať aj na Slovensku dôsledky globálnej finančnej krízy. Mnohé zamestnávateľské subjekty stratili svojich odberateľov, čo sa zákonite prejavilo v poklese objednávok. Veľa zamestnávateľov, ako aj zamestnancov sa dostalo do nepriaznivej životnej situácie vzhľadom na to, že zamestnávateľ im nemôže prideľovať prácu, ktorú majú dohodnutú v pracovnej zmluve a na strane zamestnávateľa taktiež vznikajú otázky, ako postupovať ďalej nielen v súlade s ustanoveniami Zákonníka práce (ďalej len „ZP“), ale aj v súvislosti s etikou a najmä zodpovednosťou za svojich zamestnancov a ich rodiny s cieľom udržať pracovné miesta a zamestnanosť.


V súčasnosti sa čoraz viac začínajú prejavovať aj na Slovensku dôsledky globálnej finančnej krízy. Mnohé zamestnávateľské subjekty stratili svojich odberateľov, čo sa zákonite prejavilo v poklese objednávok. Veľa zamestnávateľov, ako aj zamestnancov sa dostalo do nepriaznivej životnej situácie vzhľadom na to, že zamestnávateľ im nemôže prideľovať prácu, ktorú majú dohodnutú v pracovnej zmluve a na strane zamestnávateľa taktiež vznikajú otázky, ako postupovať ďalej nielen v súlade s ustanoveniami Zákonníka práce (ďalej len „ZP“), ale aj v súvislosti s etikou a najmä zodpovednosťou za svojich zamestnancov a ich rodiny s cieľom udržať pracovné miesta a zamestnanosť.


V tejto súvislosti prichádzajú do úvahy viaceré možnosti, ktoré sú v súlade s platnou právnou úpravou.


Určenie čerpania dovolenky vo väčšom rozsahu ako štyri týždne


Zamestnávateľ v zmysle § 111 ods. 1 ZP po prerokovaní so zamestnancom určuje čerpanie dovolenky podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Pri určovaní dovolenky je potrebné prihliadať na úlohy zamestnávateľa, ako aj na oprávnené záujmy zamestnanca.

Pozn.: Týždňom dovolenky sa rozumie sedem po sebe nasledujúcich (kalendárnych) dní.

Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky v dĺžke aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky na strane zamestnanca (napr. dočasná pracovná neschopnosť, čerpanie materskej a rodičovskej dovolenky, atď.).

Pozn.: Zamestnávateľ v zmysle § 113 ods. 1 ZP môže zamestnancovi určiť čerpanie dovolenky, aj keď dosiaľ nesplnil podmienky na vznik nároku na dovolenku, ale možno predpokladať, že zamestnanec tieto podmienky splní do konca kalendárneho roka alebo do skončenia pracovného pomeru.

V prípade, ak si zamestnanec dovolenku vyčerpá a neskôr sa zistí, že nárok na dovolenku stratil alebo mu nárok na dovolenku nevznikol, zamestnanec je v zmysle § 117 ZP povinný zamestnávateľovi vrátiť vyplatenú náhradu mzdy za dovolenku alebo jej časť.

Z uvedeného vyplýva, že zamestnávateľ môže zamestnancovi určiť čerpanie dovolenky aj vo väčšom rozsahu ako štyri týždne, najviac však v rozsahu, na ktorý má zamestnanec nárok.

Vzhľadom na uvedené možno konštatovať, že týmto spôsobom určenia čerpania dovolenky môže zamestnávateľ aspoň čiastočne riešiť vzniknuté prevádzkové problémy, pre ktoré zamestnancom nemôže prideľovať prácu.

Čerpanie dovolenky je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred. Toto obdobie môže byť vo výnimočných prípadoch skrátené iba so súhlasom zamestnanca (§ 111 ods. 3 ZP).

Pozn.: Zamestnávateľ nesmie určiť čerpanie dovolenky na obdobie, keď je zamestnanec:
  • uznaný za práceneschopného pre chorobu alebo úraz,
  • na materskej dovolenke a
  • na rodičovskej dovolenke.


Určenie hromadného čerpania dovolenky


Zamestnávateľ môže určiť hromadné čerpanie dovolenky iba po dohode so zástupcami zamestnancov, a len v prípade, ak je to:
  • nevyhnutné z prevádzkových dôvodov a 
  • zlučiteľné so záujmami zamestnancov.

Pozn.: Hromadné čerpanie dovolenky nesmie byť viac ako dva týždne a v umeleckých súboroch z povolania nesmie byť viac ako štyri týždne. V divadle a v inej umeleckej ustanovizni, ktorej predmetom činnosti je interpretácia hudobných diel, možno určiť hromadné čerpanie dovolenky v celej výmere.

V tomto prípade má zamestnávateľ povinnosť zabezpečiť prideľovanie tzv. náhradnej práce tým zamestnancom, ktorí z rôznych dôvodov nespĺňajú nárok na dovolenku na zotavenie alebo majú nárok iba na kratšiu dovolenku ako je hromadná dovolenka alebo už majú dovolenku vyčerpanú.

Táto tzv. náhradná práca musí zodpovedať (pôvodnému) druhu práce, ktorý je dohodnutý v pracovnej zmluve, pokiaľ by sa nedohodli na práci iného druhu, ako bol dohodnutý v pracovnej zmluve. V prípade, ak zamestnanec pri výkone tzv. náhradnej práce, ale iného druhu, ako je dohodnutý v pracovnej zmluve, dosahuje nižšiu mzdu ako pri výkone (pôvodného druhu) práce podľa pracovnej zmluvy, zamestnancovi patrí doplatok najmenej do sumy jeho priemerného zárobku dosahovaného pri výkone (pôvodného druhu) práce dohodnutého v pracovnej zmluve.

V prípade, ak nedôjde k dohode so zástupcami zamestnancov a zamestnávateľ z rôznych dôvodov nemôže prideľovať zamestnancovi (pôvodnú) prácu podľa pracovnej zmluvy, ide o inú prekážku na strane zamestnávateľa podľa § 142 ods. 3 ZP a zamestnávateľovi vzniká povinnosť poskytovať zamestnancovi náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku.


Prekážky na strane zamestnávateľa


Ide o právne skutočnosti, ktoré môžu mať rôzny charakter a zamestnávateľovi neumožňujú prideľovať zamestnancovi prácu dohodnutú v pracovnej zmluve. Prekážky v práci na strane zamestnávateľa možno deliť do troch skupín, a to na:
  • prestoje (§ 142 ods. 1 ZP),
  • prekážky v práci spôsobené nepriaznivými poveternostnými vplyvmi (§ 142 ods. 2 ZP) a
  • iné prekážky v práci (§ 142 ods. 3 ZP).

Prestoje sú najbežnejším druhom prekážky na strane zamestnávateľa. Ide o prechodný nedostatok spôsobený poruchou na strojovom zariadením, v dodávke surovín alebo pohonnej sily, chybnými pracovnými podkladmi alebo inými podobnými prevádzkovými príčinami. Z týchto dôv
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály