Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Problém umelcov a autorov v súvislosti so zákonom o zdravotnom poistení

Rubrika: Polemika

Dňa 1. januára 2005 nadobudol účinnosť nový zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení, ktorý ešte pred nadobudnutím svojej účinnosti bol už opätovne novelizovaný zákonom č. 718/2004 Z. z. Aj napriek uvedenej novelizácii je potrebné zdôrazniť, že zákonodarca sa stále nevysporiadal s niektorými podstatnými okruhmi problémov. Jedným z nich, je aj samotné vymedzenie subjektov, ktoré sa považujú za samostatne zárobkovo činné osoby.

 

Dňa 1. januára 2005 nadobudol účinnosť nový zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve (ďalej len „zákon o zdravotnom poistení“), ktorý ešte pred nadobudnutím svojej účinnosti bol už opätovne novelizovaný zákonom č. 718/2004 Z. z. Aj napriek uvedenej novelizácii je potrebné zdôrazniť, že zákonodarca sa stále nevyporiadal s niektorými podstatnými okruhmi problémov. Jedným z nich, je aj samotné vymedzenie subjektov, ktoré sa považujú za samostatne zárobkovo činné osoby (ďalej len „SZČO“).

Od 1. 1. 2005 podľa § 11 ods. 4 písm. g) zákona o zdravotnom poistení za SZČO sa považujú aj osoby, ktoré vykonávajú umeleckú činnosť alebo inú tvorivú činnosť, ktorej výsledok je chránený podľa osobitného predpisu, a to podľa zákona č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) – ďalej len „autorský zákon“.
 
V zmysle uvedeného znenia zákonodarca nerozlišuje, či ide o sústavný výkon umeleckej alebo inej tvorivej činnosti na základe vyhlásenia, t. j. uvedený subjekt sa živí iba touto činnosťou (ide o jeho hlavný zdroj obživy) a nezohľadňuje ani skutočnosť, či sú uvedené osoby už SZČO z dôvodu výkonu inej samostatnej zárobkovej činnosti (napr. z dôvodu prevádzkovania živnosti atď.) alebo nie, resp. či sú verejne zdravotne poistené už z iného dôvodu, t. j. napr. ako zamestnanci – osoby v pracovnom pomere, resp. v služobnom pomere atď., teda ako subjekty podľa § 11 ods. 3 zákona o zdravotnom poistení.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály