Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Príspevok na športovú činnosť dieťaťa

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Od 1. januára 2020 je účinná novela zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v z. n. p. (ďalej aj ako „Zákonník práce“), ktorá zaviedla príspevok na športovú činnosť dieťaťa. Podmienky poskytovania tohto príspevku upravuje Zákonník práce v osobitnom ustanovení § 152b.

Poskytovanie tohto príspevku má za cieľ podporu športu detí a mládeže formou dobrovoľného príspevku zamestnávateľa na pomernej úhrade výdavkov, ktoré zamestnanec vynakladá na pravidelnú športovú činnosť svojho dieťaťa.

Zavedenie príspevku na športovú činnosť dieťaťa nemá vplyv len na chod pracovnoprávnej agendy u zamestnávateľov, ale ovplyvňuje aj dokumentáciu ohľadne povinnosti podľa Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe týchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (ďalej len „nariadenie GDPR“).

Článok sa venuje téme príspevku na športovú činnosť dieťaťa z hľadiska Zákonníka práce, ale aj z hľadiska povinností podľa nariadenia GDPR.

Poskytovanie príspevku na športovú činnosť dieťaťa zo strany zamestnávateľa

Zamestnávateľ nemá povinnosť poskytovať tento príspevok. Jeho zavedenie je fakultatívne. Na príspevok nie je právny nárok, zamestnávateľ ho teda poskytne dobrovoľne (počet zamestnancov nie je rozhodujúci, tak ako je to pri príspevku na rekreáciu).

Avšak, ak sa zamestnávateľ rozhodne príspevok poskytovať, podmienky vyplatenia príspevku sú nasledujúce:

  • existencia pracovného pomeru (musí ísť o pracovný pomer, na dohodárov sa § 152b nevzťahuje),
  • pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa trvá nepretržite najmenej 24 mesiacov a
  • zamestnanec o poskytnutie príspevku požiadal.

Základnou podmienkou je teda existencia pracovného pomeru. Môže to byť pracovný pomer na dobu neurčitú alebo na dobu určitú. Môže to byť pracovný pomer na plný pracovný čas alebo na kratší pracovný čas.

Podmienka nepretržitého trvania pracovného pomeru, a to po dobu najmenej 24 mesiacov sa posudzuje obdobne ako pri príspevkoch na rekreáciu. Trvanie pracovného pomeru sa posudzuje ku dňu začatia obdobia, na ktoré sa vzťahujú oprávnené výdavky – to bude uvedené na doklade, ktorý zamestnancovi vydá športová organizácia.

Príspevok je oslobodený od dane z príjmov aj vtedy, ak nejde o jednu nepretržite trvajúcu pracovnú zmluvu, ale ak ide na seba bezprostredne nadväzujúce pracovné zmluvy uzatvorené medzi tým istým zamestnancom a zamestnávateľom, medzi ktorými nie je prestávka ani jeden deň a v súčte dôb trvaní zmlúv je to najmenej 24 mesiacov.

Zákonník práce neustanovuje formu žiadosti zamestnanca – či má žiadosť podať písomne a pod. Avšak odporúčam, aby si zamestnávateľ definoval postup v internej smernici a pripravil formulár (žiadosť), ktorý zamestnanec vyplní.

Ako súčasť žiadosti zamestn

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály