Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Príspevky a dávky doplnkového dôchodkového sporenia v zákone o dani z príjmov

Rubrika: Daň z príjmov

Doplnkové dôchodkové sporenie (DDS) je súčasťou tretieho piliera dôchodkového zabezpečenia, ktorý je založený na princípe dobrovoľnosti. Doplnkovým dôchodkovým sporením je zhromažďovanie príspevkov na DDS od účastníkov a zamestnávateľov. Jeho účelom je umožniť účastníkom získanie doplnkového dôchodkového príjmu v starobe a doplnkového dôchodkového príjmu v prípade skončenia výkonu prác.

 

Doplnkové dôchodkové sporenie (ďalej aj „DDS“) je súčasťou tretieho piliera dôchodkového zabezpečenia, ktorý je založený na princípe dobrovoľnosti. Doplnkovým dôchodkovým sporením je zhromažďovanie príspevkov na DDS od účastníkov a zamestnávateľov. Jeho účelom je umožniť účastníkom získanie doplnkového dôchodkového príjmu v starobe a doplnkového dôchodkového príjmu v prípade skončenia výkonu prác, ktoré sú zaradené na základe rozhodnutia orgánu na ochranu zdravia do kategórie 3 alebo 4, alebo skončenia výkonu prác zamestnanca, ktorý je tanečný umelec alebo hudobný umelec, ktorý vykonáva profesiu hráča na dychový nástroj. Prostredníctvom príspevkov na DDS môže zamestnávateľ stabilizovať a motivovať svojich zamestnancov. Právna úprava doplnkového dôchodkového sporenia je v zákone č. 650/2004 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej „zákon o DDS“). Tento zákon bol s účinnosťou od 1. 1. 2010 novelizovaný zákonom č. 557/2009 Z. z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 650/2004 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a o zmene zákona č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v z. n. p.

Doplnkové dôchodkové sporenie je podporované štátom aj prostredníctvom zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Zákon umožňuje uplatnenie príspevkov zamestnávateľa v daňových výdavkoch v určenej výške a odpočítanie zaplatených príspevkov fyzickou osobou od základu dane v rámci nezdaniteľnej časti základu dane. Vo svojich ustanoveniach upravuje aj zdaňovanie vyplatených dávok.
 

Príspevky účastníka

Príspevky účastníka v zákone o DDS

Účastníkom DDS je zamestnanec, ktorý uzatvoril zmluvu o DDS (účastnícka zmluva) s doplnkovou dôchodkovou spoločnosťou. Zamestnanec, ktorý vykonáva práce zaradené na základe rozhodnutia orgánu na ochranu zdravia do kategórie 3 alebo 4 a zamestnanec, ktorý vykonáva práce tanečného umelca alebo hráča na dychový nástroj, je povinný uzatvoriť účastnícku zmluvu.

Účastníkom DDS je aj iná fyzická osoba, ktorá ku dňu uzatvorenia účastníckej zmluvy dovŕšila najmenej 18 rokov veku.

Účastník DDS je platiteľom príspevkov, pričom ich výška a lehota splatnosti sa dohodnú v účastníckej zmluve. Od 1. 1. 2010 je účastník povinný platiť príspevky bezhotovostným prevodom, ak sa s doplnkovou dôchodkovou spoločnosťou nedohodne inak.

Príspevky účastníka v zákone o dani z príjmov

Účastník DDS si môže uplatniť príspevky na DDS platené podľa zákona o DDS ako nezdaniteľnú časť základu dane v súlade s § 11 ods. 4 písm. a) ZDP. Podmienkou na jej uplatnenie je splnenie podmienok podľa zákona o DDS.

Podľa § 16 zákona o DDS je podmienkou vyplácania doplnkového starobného dôchodku účastníkovi minimálne obdobie DDS (nesmie byť kratšie ako 10 rokov) a dovŕšenie potrebného veku (nesmie byť nižší ako 55 rokov). Podľa § 17 zákona o DDS pri doplnkovom výsluhovom dôchodku nesmie byť minimálne obdobie DDS kratšie ako 5 rokov a potrebný vek nesmie byť nižší ako 40 rokov.

Túto nezdaniteľnú časť základu dane možno uplatniť aj vtedy, ak sú splnené podmienky podľa zákona č. 123/1996 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom poistení zamestnancov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. Tento zákon bol síce od 1. januára 2005 zrušený, ale podľa prechodných ustanovení zákona o DDS odo dňa vzniku doplnkovej dôchodkovej spoločnosti sú poistenci doplnkového dôchodkového poistenia účastníkmi doplnkového dôchodkového sporenia a príjemcovia dávok doplnkového dôchodkového poistenia sú poberateľmi dávok doplnkového dôchodkového sporenia, a to za podmienok dohodnutých v zamestnávateľskej zmluve, v zamestnaneckej zmluve a poisteneckej zmluve uzatvorených podľa doterajšieho predpisu. V zmluvách uzavretých podľa cit. zákona sú iné podmienky, ako v zákone o DDS, napríklad podľa § 16 na doplnkový starobný dôchodok vznikne poistencovi nárok, ak dovŕšil potrebný vek (nesmie byť nižší ako 50 rokov) a splnil potrebný čas platenia príspevkov (nesmie byť dlhší ako 5 rokov).

Príspevky účastníka na DDS sa môžu odpočítať od základu dane spolu s finančnými prostriedkami zaplatenými na účelové sporenie a poistným zaplateným daňovníkom na životné poistenie vo výške preukázateľne zaplatenej v zdaňovacom období, v úhrne najviac do výšky 398,33 € (§ 11 ods. 9 ZDP).

Táto nezdaniteľná časť základu dane sa uplatní u zamestnancov pri ročnom zúčtovaní preddavkov. Ak zamestnanec nepožiada o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov, uplatní si ju v daňovom priznaní. Podnikateľ (daňovník s príjmami podľa § 6 ZDP)si zaplatené príspevky na DDS môže uplatniť ako nezdaniteľnú časť základu dane len v daňovom priznaní.

Ak si zamestnanec uplatní príspevky v ročnom zúčtovaní, uvedie túto skutočnosť v žiadosti o vykonanie ročného zúčtovania, kde súčasne vyhlási, že spĺňa podmienky pre uplatnenie tejto nezdaniteľnej časti. Nárok musí zamestnanec preukázať predložením dokladu vystaveného oprávneným subjektom, ktorý potvrdí výšku preukázateľne zaplatených príspevkov v zdaňovacom období. Zaplatenie príspevkov zamestnanec nepreukazuje, ak sú platené zrážkami zo mzdy na základe zamestnaneckej (účastníckej) zmluvy. Príspevky daňovníka na DDS odpočíta zamestnávateľ vo výške preukázateľne zaplatenej v zdaňovacom období, t. j. od 1. 1. do 31. 12. príslušného kalendárneho roka, nie za zdaňovacie obdobie. Ak daňovník podáva daňové priznanie, k priznaniu neprikladá v súvislosti s uplatnením tejto nezdaniteľnej časti základu dane ži

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály