Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pripravovaná novela zákona o dani z príjmov 2020 (v medzirezortnom pripomienkovom konaní)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Ministerstvo financií SR, resp. vláda SR predložila do medzirezortného pripomienkového konania novelu zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. s navrhovanou účinnosťou od 1. januára 2020.

Navrhovaná novela obsahuje opatrenia vyplývajúce z Analýzy zjednodušenia výpočtu základu dane pre malé a stredné podniky, vzatou na vedomie vládou SR, s cieľom znížiť administratívne zaťaženie a podporiť malé a stredné podniky prostredníctvom dane z príjmov a takisto aj opatrenia vyplývajúce z Návrhu opatrení na odstránenie bariér pre trvalo udržateľný rozvoj automobilového priemyslu na Slovensku vrátane dodávateľskej siete. V nadväznosti na vládou schválený Akčný plán rozvoja elektromobility v Slovenskej republike obsahuje návrh zákona aj opatrenia zvýhodňujúce daňové odpisovanie elektromobilov.

Cieľom návrhu novely je aj transpozícia smernice Rady (EÚ) 2017/952 z 29. mája 2017, ktorou sa mení smernica (EÚ) 2016/1164, pokiaľ ide o hybridné nesúlady s tretími krajinami (ďalej len „ATAD 2“), pričom sa zavádzajú pravidlá, ktoré zamedzujú využívanie hybridných prvkov v dôsledku odlišných daňových posúdení finančných nástrojov a daňových subjektov predovšetkým v medzinárodnom kontexte, vedúcich k znižovaniu daňovej povinnosti.

Novela obsahuje aj ďalšie úpravy, ktoré vyplynuli z poznatkov a potrieb praxe. V príspevku uvádzame vybrané témy tejto novely zákona o dani z príjmov; v praxi však bude, samozrejme, potrebné používať jej úplné znenie po schválení.

Zavádza sa kategória mikrodaňovníka, ktorým sa rozumie fyzická osoba (FO) alebo právnická osoba (PO) s príjmami (výnosmi) za zdaňovacie obdobie najviac 49 790 € a špeciálne zvýhodnenia oproti ostatným daňovníkom, ktoré sledujú cieľ zjednodušenia výpočtu základu dane.Pre mikrodaňovníkov sa navrhuje zaviesť:

  • ľubovoľná doba odpisovania hmotného majetku – odpisy hmotného majetku s výnimkou nehnuteľností bude možné uplatniť v ľubovoľnej výške, ale počas stanovenej doby odpisovania pre príslušnú odpisovú skupinu, pričom povinnosťou je zachovanie držby majetku, pričom tento spôsob odpisovania sa použije na hmotný majetok zaradený do užívania v zdaňovacom období, v ktorom bol daňovník považovaný za mikrodaňovníka,
  • osobitný systém odpočtu daňovej straty – doba odpočtu (umorovania) daňovej straty sa navrhuje predĺžiť zo 4 na 5 rokov so súčasným zrušením rovnomernosti výšky odpočítavanej daňovej straty,
  • tvorba daňovo uznanej opravnej položky k nepremlčaným pohľadávkam v súlade s účtovnou tvorbou opravnej položky,
  • zrušenie limitácie výškou dosiahnutých príjmov pri uplatňovaní daňových odpisov hmotného majetku zaradeného v odpisových skupinách 0 až 4 uplatňovanie daňových odpisov z hmotného majetku poskytnutého na prenájom.

Podpora elektromobility cez zavedenie novej odpisovej skupiny 0 s dobou odpisovania 2 roky. Opatrenie sa vzťahuje na podnikateľské subjekty – FO a PO, ktoré v súvislosti s podnikaním využívanú elektromobily. Elektromobily by tak oproti štandardným automobilom s dobou odpisovania 4 roky boli odpisované (zahrnované do daňových výdavkov) počas kratšej doby 2 roky.

Postupné zvýšenie odpočtu výdavkov (nákladov) na výskum a vývoj z úrovne 100 % na 150 % v roku 2019 až na úroveň 200 % počnúc rokom 2020. Cieľom je zvýšenie úrovne podpory podnikového výskumu a vývoja.

Aj u iných daňovníkov, ako je skupina mikrodaňovníkov sa navrhuje predĺžiť doba odpočtu daňovej straty z úrovne 4 rokov na 5 rokov, ale pri súčasnom zavedení pravidla, že odpočet daňovej straty bez podmienky rovnomernosti možno realizovať maximálne do výšky 50 % základu dane vykázaného v daňovom priznaní. Z dôvodu právnej istoty sa spresňuje možnosť uplatňovania odpočtu daňovej straty v prípade zmeny právnej formy daňovníka.

Navrhuje sa zvýšenie hranice pre platenie preddavkov na daň z úrovne 2 500 € až na 5 000 €, pričom toto opatrenie by sa vzťahovalo na všetkých daňovníkov. Súčasne sa u FO výrazným spôsobom zjednodušuje výpočet poslednej známej daňovej povinn

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály