Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pripravovaná novela Obchodného zákonníka

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Vláda Slovenskej republiky predložila do Národnej rady SR (tlač číslo 1125) návrh novely Obchodného zákonníka č. 513/1991 Zb. v z. n. p. s účinnosťou od 1. januára 2015. Ďalej uvádzame vybrané témy tejto pripravovanej novely. V praxi je potrebné používať úplné znenie Obchodného zákonníka po jeho schválení.

P. č.

Text

Obchodný zákonník

1.

Znižuje sa základné imanie spoločnosti s ručením obmedzeným. Pôvodná suma 5 000 € je nahradená sumou jedno euro. Na založenie spoločnosti s ručením obmedzeným tak
bude postačovať základné imanie vo výške jedno euro (§ 108 ods. 1). Podľa prechodných ustanovení sa uvedená zmena bude týkať novozaložených spoločností (§ 768m ods. 1).

Ust. § 108 ods. 1;

ust. § 768m ods. 1.

2.

Spoločnosť s ručením obmedzeným, ktorej hodnota základného imania zapísaná v obchodnom registri nedosahuje výšku 25 000 € uvádza na obchodných dokumentoch výšku základného imania a rozsah jeho splatenia. Takáto spoločnosť sa označuje legislatívnou skratkou – spoločnosť povinná uvádzať základné imanie (§ 3a ods. 2).

Ust. § 3a ods. 2

3.

Ak ide o spoločnosť s ručením obmedzeným povinnú uvádzať základné imanie, môže mať najviac piatich spoločníkov (§ 105 ods. 3).

Ust. § 105 ods. 3

4.

V prípade spoločností s ručením obmedzeným, ktoré povinne uvádzajú základné imanie, musí byť celé základné imanie splatené pred zápisom spoločnosti do obchodného registra (§ 111); je to z dôvodu ochrany veriteľov, lebo tieto spoločnosti uvádzajú výšku svojho základného imania na svojich obchodných dokumentoch.

Ust. § 111

5.

Rozhodnutím súdu môže byť určené, že po určenú dobu nesmie konkrétna fyzická osoba vykonávať funkciu člena štatutárneho orgánu alebo člena dozorného orgánu v obchodnej spoločnosti alebo družstve. Takáto fyzická osoba sa označuje legislatívnou skratkou – vylúčený zástupca (§ 13a ods. 1). Ten, kto koná ako vylúčený zástupca, ručí za záväzky z obchodov, ktoré v čase vylú

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály