Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Príprava podnikov na prechod na euro

Rubrika: Eurokonverzia

Slovensko má v národnom pláne predpoklad zavedenia eura k 1. 1. 2009. Zaviazalo sa prijať spoločnú menu euro pristúpením do EÚ. Táto skutočnosť kladie na podniky nároky v adaptácii informačných systémov na danú zmenu. Podniky a inštitúcie sú za ňu zodpovedné samy a musia znášať náklady prechodu, ktoré sú odhadované na 0,1–0,3 % z obratu (podľa skúseností ostatných krajín eurozóny). Podniky by mali podstatnú časť zmien zvládnuť do konca prvého polroka 2008.

Slovensko má v národnom pláne predpoklad zavedenia eura k 1. 1. 2009. Zaviazalo sa prijať spoločnú menu euro pristúpením do EÚ. Táto skutočnosť kladie na podniky nároky v adaptácii informačných systémov na danú zmenu. Podniky a inštitúcie sú za ňu zodpovedné samy a musia znášať náklady prechodu, ktoré sú odhadované na 0,1–0,3 % z obratu (podľa skúseností ostatných krajín eurozóny). Podniky by mali podstatnú časť zmien zvládnuť do konca prvého polroka 2008.

V článku sa zaoberám dopadmi euro konverzia na podnikové informačné systémy a činnosťami, ktoré by podniky v tomto období mali vykonávať.
 
Väčšina podnikov považuje za najväčšiu úlohu adaptáciu informačných systémov a konverziu účtovníctva. Môžeme ju považovať za najväčšiu výzvu v podnikovej sfére v roku 2008.

Naopak, nezaoberám sa makroekonomickými úvahami ohľadne zavedenia eura, komentovaním generálneho zákona, dopadmi zavedenia eura na konkurencieschopnosť podnikov a podobne. Takisto neriešim dopady na občanov, nezaoberám sa dopadmi na spotrebiteľa, komunikačnou kampaňou a inými témami, ktoré tvoria agendu politických predstaviteľov a NBS.
 

Časový rámec

Časový rámec zavedenia eura je v odbornej verejnosti známy. Ak Slovenská republika splní Maastrichtské kritériá, konvergenčné správy Európskej centrálnej banky a Európskej komisie približne v máji 2008 navrhnú zrušenie výnimky na používanie inej meny ako eura pre Slovenskú republiku a Rada EÚ zruší výnimku a stanoví konverzný kurz. Očakáva sa to na prelome júna a júla 2008.
 
Najneskôr mesiac po stanovení konverzného kurzu sa musí začať tzv. duálne zobrazovanie cien, ktoré bude slúžiť spotrebiteľom do konca roku 2009. Duálne zobrazovanie cien je povinné voči konečnému spotrebiteľovi, nie je povinné medzi podnikateľmi. „Deň €“ je stanovený na 1. 1. 2009. Krátky duálny obeh mien bude prebiehať do 16. 1. 2009.
 

Legislatívny rámec

Prechod na euro je predmetom Národného plánu zavedenia eura v SR, ktorý je priebežne aktualizovaný a dostupný na webových stránkach vlády SR. Generálny zákon je základný dokument pre prechod na euro a obsahuje generálne ustanovenia o prechode Sk na euro, spôsob prepočtu, pravidlá zaokrúhľovania, duálneho zobrazovania cien a takisto úpravy najdôležitejších zákonov, ako sú Obchodný zákonník a zákon o NBS. Generálny zákon by mal byť prijatý v parlamente na konci roka 2007 s platnosťou od 1. 1. 2008.

Prechod na euro prináša podnikateľom množstvo výhod a samozrejme, aj nevýhod. Medzi výhody patri odstránenie nákladov na výmenu korún za euro, odstránenie kurzových rizík, zvýšenie cenovej transparentnosti a rast obchodnej výmeny. Na druhej strane je tu strata nezávislosti cenovej politiky, zbližovanie cenových hladín, náklady, možné znehodnotenie úspor a podobne. Všeobecne sa očakáva, že výhody prevýšia nevýhody.

Prechod na euro je spojený aj s množstvom otázok. Jednou z najdôležitejších je legislatívna neistota – generálny zákon bude platiť od januára 2008, čiže všetky kroky podnikov do tejto doby musia reagovať na návrh generálneho zákona. Takisto je dôležité pripomenúť, že euro bude na Slovensku prijaté aj z rozhodnutia orgánov EÚ a nie slovenských orgánov. U nových členov EÚ usilujúcich sa o vstup do eurozóny je známy prípad Litvy, kedy orgány EÚ neakceptovali prekročenie predpísanej inflácie a odložili zavedenie eura. Aj keď tento scenár je nepravdepodobný, treba mať na zreteli, že konečné rozhodnutie o vstupe do eurozóny bude prijaté až na konci prvého polroku 2008.
 

Podniková sféra a prechod na euro

V podnikovej sfére sa kladú najväčšie nároky na adaptáciu informačných systémov, adaptáciu v oblasti účtovníctva a výkazníctva v obchode na duálne zobrazovanie cien. Tieto môžu vyčerpať až 80 % predpokladaných nákladov zavedenia eura.
 
Prechod informačných systémov na euro je spojený s praktickými a technickými problémami a následkami. Pre mnoho podnikov je to aj otázka strategického smerovania podniku, spôsobu, ako podnik uspokojuje požiadavky svojich klientov a podobne. Tieto zmeny v obchodnom prostredí ovplyvnia zmeny funkčností informačných systémov, ktoré v podnikoch od nich požadujú. Prechod na euro môže byť v informačných systémoch porovnávaný s problémom roku 2000. Pokiaľ problém roku 2000 sa dotýkal systémov, ktoré používali dátum – či už priamo alebo nepriamo, prechod na euro sa dotýka len systémov, ktoré sa používajú na spracovanie finančných informácií v Sk alebo euro.
 
Ostatné informačné systémy nebudú dotknuté zmenami v súvislosti s prechodom na euro.
Príklady informačných systémov dotknutých prechodom na euro môžu zahŕňať:
  • Účtovný softvér (hlavná kniha)
  • Elektronické platobné systémy
  • Fakturácia
  • Mzdy
  • Knihu pohľadávok a záväzkov
  • Evidencie skladov
  • Evidencie základných prostriedkov
  • Evidencie nedokončenej výroby
  • Plánovacie a rozpočtovacie softvéry
  • Nákladové účtovníctvo
  • Systémy ERP
  • Treasury systémy
  • Právne databázy obsahujúce finančné informácie.
 
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály