Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Príklady uplatnenia daňového bonusu na zaplatené úroky

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Po prvýkrát za rok 2018 si môžu daňovníci pri podaní daňového priznania alebo pri vykonaní ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti uplatniť nárok na daňový bonus na zaplatené úroky na bývanie.

Táto možnosť vyplýva z ustanovenia § 33a zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Ak ide o úver na bývanie, v súvislosti s ktorým si môžu daňovníci uplatniť daňovú výhodu (daňový bonus) na zaplatené úroky podľa zákona o dani z príjmov, podmienky poskytnutia úveru si „ustriehne“ príslušná banka, ktorá poskytuje dotknutému daňovníkovi takýto úver, pričom základné podmienky, ktoré je povinný žiadateľ splniť ustanovuje zákon o dani z príjmov a sú to:

  • jedna zmluva o úvere na bývanie,
  • úroky najviac zo sumy úveru 50 000 € na jednu tuzemskú nehnuteľnosť určenú na bývanie, ktorou je byt alebo rodinný dom,
  • vek žiadateľa – najmenej 18 rokov a najviac 35 rokov ku dňu podania žiadosti o úver na bývanie,
  • priemerný mesačný príjem – vypočítaný z jeho zdaniteľných príjmov (§ 5, § 6 a § 8 ZDP a osobitný základ dane z príjmov podľa § 7 a § 51e ZDP), za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom bola uzavretá zmluva o úvere na bývanie, najviac vo výške 1,3-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR zistenej ŠÚ SR za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom bola uzavretá zmluva o úvere na bývanie. (Poznámka: Podľa uverejnenej informácie ŠÚ SR, priemerná mesačná nominálna mzda zamestnanca v hospodárstve SR v roku 2017 bola 954 €, t. j. 1,3-násobok tejto sumy je 1 240,20 €.)

Ak si chce dlžník uplatniť nárok na daňový bonus na zaplatené úroky, je potrebné dokladovať nárok na jeho uplatnenie. Vydávanie dokladu o tom, akú sumu úrokov zaplatil daňovník z poskytnutého úveru, sa riadi § 26a zákona č. 90/2016 Z. z. o úveroch na bývanie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o úveroch na bývanie“), podľa ktorého je veriteľ raz ročne povinný na požiadanie klienta, ktorému bol poskytnutý úver na bývanie, vydať a doručiť potvrdenie na účely uplatnenia daňového bonusu na zaplatené úroky. (Tlačivo potvrdenia je prílohou č. 4 cit. zákona.)

♦ Príklad č. 1:

Michal si za rok 2018 uplatnil nárok na daňový bonus na zaplatené úroky podaním daňového priznania. Nepožiadal banku o vystavenie potvrdenia o výške zaplatených úrokov a teda tento doklad nepriložil k podanému daňovému priznaniu. Správca dane vyzval Michala na doplnenie daňového priznania.

Michal následne požiadal banku o vystavenie potvrdenia, banka mu potvrdenie vystavila a on, v termíne určenom správcom dane, daňové priznanie doplnil.

* * *

♦ Príklad č. 2:

Dana požiadala o úver na bývanie 25. augusta 2018. Vek 36 rokov dosiahla 27. augusta 2018.

Dana podmienku veku 35 rokov splnila, pretože ku dňu podania žiadosti o úver nemala ešte 35 rokov.

* * *

♦ Príklad č. 3:

Zamestnanec predložil zamestnávateľovi dve potvrdenia na dva úvery z roku 2018, ktoré spĺňajú podmienky na uplatnenie daňového bonusu na zaplatené úroky. Môže zamestnávateľ výšku daňového bonusu vypočítavať z obidvoch potvrdení?

V zásade nie. Podľa § 33a ods. 1 ZDP nárok na daňový bonus na zaplatené úroky vzniká dlžníkovi len na základe jednej zmluvy a na jednu nehnuteľnosť, t. j. dlžník, ktorý spĺňa podmienky na jeho priznanie, žiada banku o potvrdenie len na jednu takúto zmluvu. Ak by mal dlžník uzatvorených v tej istej banke alebo aj v iných bankách viac zmlúv o úvere na bývanie v jednom časovom období, je na jeho rozhodnutí, na ktorú z týchto zmlúv si daňový bonus na zaplatené úroky bude uplatňovať, a teda, na ktorú z nich si vyžiada potvrdenie od banky. Ak by mal však uzavretých v jednom kalendárnom roku viac zmlúv, ktoré by splnili podmienky na priznanie daňového bonusu na zaplatené úroky a časovo sa neprekrývajú, len v takomto (podľa nášho názoru) ojedinelom prípade dlžník predkladá dve potvrdenia, každé za pomernú časť kalendárneho roka, t. j. za príslušné mesiace úročenia prvej zmluvy a za príslušné mesiace úročenia z druhej zmluvy.

* * *

Výška daňového bonusu na zaplatené úroky

Daňovým bonusom na zaplatené úroky, ktorý si môžu daňovníci po prvýkrát uplatniť za rok 2018, je suma:

  • vo výške 50 % zo zaplatených úrokov z úveru na bývanie v príslušnom zdaňovacom období,
  • najviac do výšky 400 € za rok.

Nárok na daňový bonus na zaplatené úroky vzniká dlžníkovi počas piatich bezprostredne po sebe nasledujúcich rokov, počnúc mesiacom, v ktorom sa začalo úročenie úveru na bývanie poskytnutého na základe jednej a tej istej zmluvy o úvere na bývanie. V roku, v ktorom sa úročen

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály