Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Príklady ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Na účely vykonania ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie za rok 2005 podľa zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení neskorších predpisov je k dispozícii päť druhov tlačív ročných zúčtovaní. Tlačivá sú označené ako typ A, B, C, S a X.

Na účely vykonania ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie (ďalej len „ročné zúčtovanie“) za rok 2005 podľa zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) je k dispozícii päť druhov tlačív ročných zúčtovaní. Tlačivá sú označené ako typ A, B, C, S a X.

Tlačivo typu X je univerzálne a teoreticky by ho mohol použiť každý, kto podáva ročné zúčtovanie. Pretože však ide o univerzálne tlačivo použiteľné pri najrozličnejších výnimočných situáciách, je pomerne kompli- kované. Z tohto dôvodu boli zavedené ďalšie štyri typy jednoduchších tlačív, ktoré by mala použiť väčšina poistencov. Tlačivá je možné nájsť na internetovej stránke www.health.gov.sk Ministerstva zdravotníctva SR, príp. na internetových stránkach jednotlivých zdravotných poisťovní. Sú jednotné, nie je prípustné, aby si niektorá zo zdravotných poisťovní zaviedla vlastné tlačivá. Môžu sa vyplniť aj pomocou programu na vypĺňanie tlačív, informácie o tomto programe sa takisto nachádzajú na internetovej stránke Ministerstva zdravotníctva SR. Zamestnávatelia, ktorí budú podávať ročné zúčtovanie za svojich zamestnancov, by mali mať možnosť podávať ročné zúčtovanie elektronicky, ak to budú mať zapracované vo svojich programoch na vedenie mzdového účtovníctva.
 
Pred vyplnením každej položky tlačiva je potrebné:
  • Pozorne si prečítať súvisiacu predtlač v tlačive, prípadne indexom označené vysvetlivky, význam ktorých je uvedený vždy na konci tlačiva.
  • Ak sa tlačivo vypĺňa ručne, treba ho vyplniť čitateľne, paličkovým písmom (zdravotné poisťovne nebudú spracovávať tlačivá skenovaním, treba však dbať, aby písmo bolo čitateľné).
  • Položky ročného zúčtovania sa vypĺňajú podľa predtlače, nevyplnené položky sa neprečiarkujú, ponechajú sa prázdne.
  • Položky a oddiely, pre ktoré je v tlačive určené, že sa vypĺňajú len za určitých podmienok, sa vypĺňajú vždy, ak sú splnené uvedené podmienky. V opačnom prípade sa takéto položky a oddiely vyplniť môžu, ale nemusia.
  • Ročné zúčtovanie sa podáva v zdravotnej poisťovni, v ktorej bol poistenec prihlásený k 31. 12. 2005 alebo v posledný deň trvania zdravotného poistenia v roku 2005 (ďalej len „príslušná zdravotná poisťovňa“). Poistenec je povinný vykonať ročné zúčtovanie poistného za rok 2005 a podať ho v príslušnej zdravotnej poisťovni do 30. 6. 2006.

 

Kto nie je povinný podať ročné zúčtovanie
Ročné zúčtovanie za rok 2005 nie je povinný podať poistenec, ktorý:
 
a)Počas roka 2005 nebol samostatne zárobkovo činnou osobou (SZČO) a súčasne:
  1. v čase medzi 1. 9. 2005 a 31. 12. 2005, keď bol poistencom, za ktorého platí poistné štát a nebol zamestnancom, úhrn jeho vymeriavacích základov podľa ustanovenia § 13 ods. 1 až 8 zákona nepresiahol 1/2 úhrnu minimálnych miezd, pričom na tento účel je minimálna mzda určená sumou 6 500 Sk za kalendárny mesiac,
  2. v čase medzi 1. 9. 2005 a 31. 12. 2005, keď bol platiteľom podľa § 11 ods. 2 zákona (ďalej len „samoplatiteľ“), jeho príjem podľa § 13 ods. 7 zákona nepresiahol 1/2 úhrnu minimálnych miezd (čo je vo väčšine prípadov suma 13 000 Sk) a
  3. v čase, keď bol zamestnancom, jeho príjmy podľa ustanovenia § 13 ods. 1 až 4 zákona vo všetkých mesiacoch u všetkých zamestnávateľov jednotlivo nepresiahli trojnásobok priemernej mesačnej mzdy (t. j. 43 095 Sk) a nemal príjmy podliehajúce dani z príjmov podľa ustanovenia § 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“) okrem príjmov z prenáj­mu a príjmov zdanených daňou vykonanou zrážkou (§ 43 ZDP).
b)Počas roka 2005 nebol SZČO a súčasne počas celého roka 2005 bol zamestnancom a jeho príjmy podľa § 13 ods. 1 až 4 zákona vo všetkých mesiacoch u všetkých zamestnávateľov jednotlivo presiahli trojnásobok priemernej mesačnej mzdy a nemal príjmy podliehajúce dani z príjmov podľa ustanovenia § 6 ZDP okrem príjmov z prenájmu a príjmov zdanených zrážkovou daňou.

 

Ročné zúčtovanie typ A
Ročné zúčtovanie poistného za rok 2005 typu A podáva poistenec, ktorý bol v roku 2005 zamestnancom a:
  • bol zamestnancom len u jedného zamestnávateľa,
  • nemal príjem podľa § 6 ZDP okrem príjmov z prenájmov (§ 6 ods. 3 ZDP) a príjmov, z ktorých sa vyberá daň zrážkou (§ 43 ZDP),
  • nepovažoval sa za SZČO,
  • nepovažoval sa za samoplatiteľa,
  • v čase, kedy sa považoval za zamestnanca, nedošlo k zmene sadzby poistného podľa § 12 ods. 1 písm. a) zákona – poistné sa platí z celého vymeriavacieho základu sadzbou 4 % alebo z celého vymeriavacieho základu sadzbou 2 % (u zamestnanca so zdravotným postihnutím) a
  • v čase, kedy sa považoval za osobu podľa § 11 ods. 8 písm. a) až i) a k) zákona (napr. študent, dôchodca, osoba poberajúca rodičovský príspevok), sa súčasne považoval za zamestnanca, alebo splnil podmienky uvedené v § 11 ods. 9 zákona.
 
Ročné zúčtovanie typ B
Ročné zúčtovanie poistného za rok 2005 typu B podáva poistenec, ktorý bol v roku 2005 SZČO a:
  • nepovažoval sa za zamestnanca,
  • nepovažoval sa za platiteľa podľa § 11 ods. 2 zákona (tzv. samoplatiteľa),
  • v čase, kedy sa považoval za SZČO, nedošlo k zmene sadzby poistného podľa § 12 ods. 1 písm. c) zákona – poistné platí z celého vymeriavacieho základu sadzbou 14 % alebo z celého vymeriavacieho základu sadzbou 7 % (v prípade SZČO so zdravotným postihnutím) a
  • v čase, kedy sa považoval za osobu podľa § 11 ods. 8 písm. a) až i) a k) zákona, sa súčasne považoval za SZČO, alebo splnil podmienky uvedené v § 11 ods. 9 zákona.
Ročné zúčtovanie typ C
Ročné zúčtovanie poistného za rok 2005 typu C podáva poistenec, ktorý bol v čase medzi 1. 9. 2005 a 31. 12. 2005 samoplatiteľom a v roku 2005:
  • nepovažoval sa za zamestnanca,
  • nepovažoval sa za SZČO a
  • v čase, kedy sa považoval za samoplatiteľa, nedošlo k zmene sadzby poistného podľa § 12 ods. 1 písm. e) zákona, poistné sa platí z celého vymeriavacieho základu sadzbou 14 % alebo 7 % (v prípade samoplatiteľa so zdravotným postihnutím).
Ročné zúčtovanie typu C podáva aj poistenec, ktorý bol medzi 1. 9. 2005 a 31. 12. 2005 osobou podľa § 11 ods. 8 písm. a) až n) a s) zákona (napr. študent alebo dôchodca) a nesplnil podmienky uvedené v § 11 ods. 9 alebo ods. 10 zákona a v roku 2005:
  • nepovažoval sa za zamestnanca,
  • nepovažoval sa za SZČO a
  • v čase, kedy sa považoval za osobu podľa § 11 ods. 8 písm. a) až n) a s) zákona, nedošlo k zmene sadzby poistného podľa § 12 ods. 1 písm. e) zákona, poistné sa platí z celého vymeriavacieho základu sadzbou 14 % alebo 7 % (v prípade osoby so zdravotným postihnutím).

 

Ročné zúčtovanie typ S
Ročné zúčtovanie poistného za rok 2005 typu S podáva poistenec, u ktorého počas roka 2005 nedošlo k zmene sadzby poistného podľa § 12 ods. 1 zákona a:
  1. Medzi 1. 9. 2005 a 31. 12. 2005 sa nepovažoval za osobu podľa § 11 ods. 8 písm. a) až i) a k) zákona (nebol nezaopatreným dieťaťom, poberateľom dôchodku, nepoberal rodičovský príspevok atď.), alebo sa považoval za takúto osobu, ale nesplnil podmienky uvedené v § 11 ods. 9 zákona – súčet alikvotnej časti vymeriavacieho základu zamestnanca alikvotnej časti vymeriavacieho základu SZČO pripadajúci na obdobie, kedy sa považoval za osobu podľa § 11 ods. 8 písm. a) až i) a k) zákona a zdaniteľného príjmu podľa § 5 a § 6 ZDP v čase, kedy sa nepovažoval za zamestnanca a ani za
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály