Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Príklady k členským príspevkom vyplývajúcim z povinného a nepovinného členstva

Rubrika: Daň z príjmov

Ak suma poskytnutého členského príspevku nepresiahne sumu 66 387,84 € alebo ak suma vypočítaná ako výsledok prepočtu 0,5 promile z úhrnu zdaniteľných príjmov daňovníka za bežné zdaňovacie obdobie je menšia ako 66 387,84 €, a daňovník poskytne členský príspevok právnickej osobe zriadenej na účel ochrany jeho záujmov, za daňový výdavok je možné uznať každú sumu poskytnutého členského príspevku.

Podľa § 2 písm. i) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) je daňovým výdavkom výdavok (náklad) vynaložený na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom, zúčtovaný v účtovníctve daňovníka alebo zaevidovaný v evidencii daňovníka podľa § 6 ods. 11 alebo 14 ZDP, ak ZDP neustanovuje inak.

Ak výšku uznania výdavku ako daňového výdavku podľa § 19 ods. 1 ZDP limituje osobitný predpis (napr. výška stravného podľa zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v z. n. p.) takýto preukázaný výdavok možno zahrnúť len do výšky tohto limitu.

Ak výšku výdavku limituje ZDP alebo jeho zahrnutie v zdaňovacom období upravuje cit. zákon v inej výške ako je zaúčtovaný v účtovníctve daňovníka podľa osobitného predpisu (podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva), možno preukázaný výdavok zahrnúť do daňových výdavkov len v rozsahu a za podmienok ustanovených v ZDP.

V článku uvedieme príklady, ako postupovať, ak daňový subjekt v predošlých zdaňovacích obdobiach nezahrnul do daňových výdavkov príslušnú sumu.

Príklad č. 1:
Spoločnosť je členom dvoch právnických osôb, ktorej povinnosť byť ich členom vyplýva z osobitného predpisu a v súlade s osobitným predpisom uhrádza ročný príspevok vo výške ustanovenej osobitným predpisom. Zároveň je spoločnosť aj členom právnickej osoby, t. j. asociácie a združenia osôb zaoberajúcich sa rovnakým podnikateľským zámerom, v ktorej je členstvo dobrovoľné. Na základe dobrovoľného členstva v nich poskytuje týmto organizáciám príspevky vyplývajúce aj z nepovinného členstva.

Spoločnosť poskytla tieto príspevky v roku 2008 a aj v roku 2009:

  1. povinné členské príspevky vo výške 2 4000 000 Sk v roku 2008 a 80 000 € v roku 2009,
  2. nepovinné členské príspevky štyrom právnickým osobám v celkovej sume 3 600 tis. Sk (2 mil. Sk, 500 tis. Sk a 1 100 tis. Sk) v rok
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály