Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Príklad k dani z motorových vozidiel za zdaňovacie obdobie 2021

Dátum: Rubrika: Miestne dane

Zadanie príkladu k dani z motorových vozidiel uvažuje so štyrmi vozidlami z dvoch „skupín“ vozidiel, (skupina osobné vozidlá a skupina úžitkové vozidlá), ktoré sú takto pomenované na účely dane z motorových vozidiel. Súčasťou príkladu je aj vyplnené daňové priznanie k dani z motorových vozidiel, ktoré sa za rok 2021 podáva v obligatórnej lehote, a to po ukončení zdaňovacieho obdobia (ročného), t. j. do 31. 1. 2022.

Príklad:
Daňovník (právnická osoba) - používal v zdaňovacom období roku 2021 na podnikanie vozidlo:
1.
Kategórie M1 (hybridné motorové vozidlo)
so zdvihovým objemom 1 990 cm3. Vozidlo bolo prvýkrát evidované 13.7.2018 a od tejto doby bolo používané na podnikanie. Evidenčné číslo vozidla je BT111XX.
2.
Ťahač kategórie N3
s 2 nápravami s hmotnosťou 23 t, s dátumom prvej evidencie 17.1.2019. Vozidlo sa začalo druhým dňom po jeho zaevidovaní používať na podnikanie. Na dopravnom inšpektoráte Slovenskej republiky bolo vozidlu pridelené evidenčné číslo BA111YY.
3.
Náves kategórie O3
s tromi nápravami a hmotnosťou 28 t. Vozidlo bolo evidované na dopravnom inšpektoráte Slovenskej republiky 2.5.2017 a bolo mu pridelené evidenčné číslo BA111ZZ. Počnúc dátumom prvej evidencie sa vozidlo začalo používať na podnikanie, avšak vozidlo bolo následne predané (vykonaný zápis prevodu držby vozidla do dokladov vozidla) 13.6.2021.
4.
Náves kategórie O4
s 3 nápravami a hmotnosťou 36 t, ktoré bolo zakúpené 31.5.2021. Vozidlo bolo zaevidované v evidencii vozidiel na dopravnom inšpektoráte Slovenskej republiky 2.6.2021 a následne mu bolo pridelené evidenčné číslo BT111UU.
Daňovník je držiteľom každého z týchto vozidiel.
Ako bude daňovník postupovať pri vyplnení daňového priznania a ako vypočíta daň za tieto vozidlá použité na podnikanie?
Postup pri vypĺňaní daňového priznania
Daňovník na strane 1 daňového priznania vyznačí, že ide o právnickú osobu, ako i skutočnosť, že ide o daňové priznanie (riadne). Do riadku, za aké zdaňovacie obdobie daňové priznanie podáva, uvedie dátum od 1.1.2021 do 31.12.2021 (neprihliada na to, že pri treťom vozidle zanikla daňová povinnosť z dôvodu jeho predaja v mesiaci jún ako ani na skutočnosť, že pri štvrtom vozidle daňová povinnosť vznikla počas zdaňovacieho obdobia v mesiaci jún). Súčasne nad I. oddielom v riadku s názvom "Zdaňovacie obdobie podľa § 9 ods." zaškrtne kolónku pod č. 1, ktorá deklaruje, že ide o ročné zdaňovacie obdobie a ďalej vypĺňa predtlačené riadky daňového priznania.
V I. oddiele
pri údajoch o daňovníkovi vyznačí údaje týkajúce sa právnickej osoby (r. 07 až 12). Daňovník môže vyplniť aj nepovinné údaje na r. 13 a 14.
V II. oddiele
vyplní údaje o osobe, ktorá je oprávnená podať daňové priznanie.
Daňovník následne vyplní III. oddiel pre vozidlá uvedené v bodoch 1. až 4.
Hybridné motorové vozidlo kategórie M1
V r. 01 sa uvedie dátum prvej evidencie vozidla
13.7.2018.
V r. 02 dátum:
-
vzniku daňovej povinnosti daňovník nevypĺňa, vzhľadom na to, že sa vozidlo používalo aj v predchádzajúcich rokoch na podnikanie,
-
zániku daňovej povinnosti daňovník nevypĺňa, pretože v zadaní príkladu sa neuvažuje so zánikom daňovej povinnosti, daňová povinnosť počas zdaňovacieho obdobia 2021 nezanikla.
V r. 03 sa uvedie kategória vozidla v súlade s dokladmi vozidla
"M1".
V r. 04 sa nevyznačí nič, nakoľko vozidlo nie je ani ťahačom ani návesom.
V r. 05 sa uvedie evidenčné číslo, to ktoré je uvedené v dokladoch o vozidle, v príklade je to
BT111XX
.
V r. 06 sa uvedie zdvihový objem valcov motora
1 990
v cm3.
Riadok 07 sa nevypĺňa, nakoľko ide o vozidlo hybridné motorové.
Riadok 08 a 09 sa nevypĺňa, nakoľko ide o osobný automobil kategórie M1, u ktorého sa základ dane posudzuje podľa objemu motora v cm3.
V r. 10 sa doplní za slovo "písm." písmeno "a" vzhľadom na to, že ide o daňovníka - právnickú osobu, ktorá je v dokladoch vozidla uvedená ako držiteľ.
Riadok 11 sa nevypisuje, nakoľko zadanie príkladu neuvažovalo o oslobodení od dane podľa § 4 zákona č. 361/2014 Z.z. o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o dani z motorových vozidiel") (nešlo o žiadne z vozidiel na tento účel vymenované v uvedenom ustanovení).
V r. 12 sa uvedie ročná sadzba dane zodpovedajúca základu dane z prílohy č. 1 alebo 1a, v tomto prípade základu dane - zdvihovému objemu motora v cm3 zodpovedá suma ročnej sadzby dane 148 € z prílohy č. 1.
Riadok 13 je nadpísaný ako sadzba 1 a sadzba 2 z dôvodu veku vozidla, podľa ktorého sa ročná sadzba dane upravuje, a to spôsobom jej zníženia, alebo zvýšenia alebo ponechania v takom tvare, ako je uvedená v prílohe č. 1 alebo 1a, alebo tiež môže ísť o kombináciu 2 z týchto úprav ročnej sadzby dane. Úpravy ročnej sadzby dane závisia buď od veku vozidla - dátumu prvej evidencie vozidla alebo v prípade vozidla kategórie O4 úprava ročnej sadzby dane nie je závislá od veku vozidla, nakoľko je jednotná vo výške 60 %.
V tomto prípade, vozidlo počnúc dátumom prvej evidencie
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály