Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Príkazná zmluva a súvisiace otázky

Rubrika: Právo pre ekonómov

Príkazná zmluva je zmluvou obstarávateľského typu a predstavuje základný zmluvný typ v skupine zmlúv označovaných ako zmluvy so zástupcami. Aký má byť jej obsah, povinnosti príkazníka a príkazcu, podmienky jej zániku, zmluva z pohľadu Zákonníka práce a ďalšie informácie uvádza autor v príspevku.


Zmluvný vzťah podľa Občianskeho zákonníka

Príkazná zmluva je zmluvou obstarávateľského typu, ktorá je upravená iba v Občianskom zákonníku v ustanoveniach § 724 až § 732. Ide o typ zmluvy, ktorá nie je ako zmluvný typ upravená v Obchodnom zákonníku. V prípade príkaznej zmluvy ide teda o absolútne neobchodnú zmluvu. To znamená, že pokiaľ by takúto zmluvu uzavrela osoba uvedená v § 261 ods. 1 a 2 Obchodného zákonníka (podnikatelia navzájom, štát, samosprávna územná jednotka alebo právnická osoba zriadená zákonom ako verejnoprávna inštitúcia a podnikateľ), zmluvný vzťah sa riadi príslušnými ustanoveniami Občianskeho zákonníka o tejto zmluve a inak (vo všeobecných veciach – napr. odstúpenie od zmluvy, náhrada škody, premlčanie atď.) Obchodným zákonníkom.

Okrem všeobecnej úpravy príkaznej zmluvy, upravuje Občiansky zákonník osobitné druhy príkaznej zmluvy, a to príkazné zmluvy, ktorých predmetom je obstaranie veci (§ 733 až 736 Občianskeho zákonníka) a príkazné zmluvy, ktorých predmetom je obstaranie predaja veci (§ 737 až § 741 Občianskeho zákonníka) a obstaranie zájazdu (§ 741a až § 741k Občianskeho zákonníka). Na tieto podtypy príkazných zmlúv sa použije všeobecná úprava o príkaznej zmluve (§ 724 až § 732 Občianskeho zákonníka).

Príkazná zmluva predstavuje základný zmluvný typ v skupine zmlúv označovaných ako zmluvy so zástupcami. Do tejto skupiny zmlúv, okrem príkaznej zmluvy, patrí mandátna zmluva, komisionárska zmluva, zmluva o sprostredkovaní a zmluva o obchodnom zastúpení. Mandátna zmluva sa od príkaznej zmluvy odlišuje tým, že:
  • mandátna zmluva vždy smeruje k obstaraniu obchodnej záležitosti, v príkaznej zmluve to možno dohodnúť,
  • účastníkmi mandátnej zmluvy sú spravidla podnikatelia, jedným z účastníkov príkaznej zmluvy je spravidla nepodnikateľský subjekt,
  • mandatár vždy koná „s odbornou starostlivosťou“, zatiaľ čo príkazník je povinný konať „podľa svojich znalostí a schopností“,
  • mandátna zmluva má vždy odplatný charakter, príkazná zmluva môže byť odplatná, ako aj bezodplatná,
  • mandátna zmluva umožňuje len priame zastupovanie mandanta; príkazná zmluva umožňuje priame, ako aj nepriame zastúpenie príkazcu,
  • Príkazca musí príkaz vykonať spravidla osobne (iba ak by príkazca zmluvne dovolil zástupcu), osobné konanie mandatára nie je povinné (osobný výkon vykonania príkazu môže byť zakotvený v mandátnej zmluve).
Komisionárska zmluva sa od príkaznej zmluvy odlišuje tým, že je uzatváraná medzi podnikateľmi, je vždy odplatná a jej predmetom je zariadenie obchodnej záležitosti spočívajúcej v uskutočňovaní právnych úkonov komisionárom v mene a na účet komitenta. Od sprostredkovateľskej zmluvy sa príkazná zmluva líši najmä v tom, že predmetom príkaznej zmluvy nie je obstaranie príležitosti na uzavretie zmluvy s treťou osobou. Od zmluvy o dielo sa príkazná zmluva odlišuje výsledkom, pričom v prípade príkaznej zmluvy nemusí vzniknúť hmotný výsledok. Okrem toho aj v prípade, že príkazná zmluva bude mať hmotný výsledok, napr. bude obstaraná určitá vec, nie je táto vec priamym výsledkom činnosti príkazníka.

Obsah príkaznej zmluvy

Príkaznou zmluvou sa príkazník zaväzuje pre príkazcu obstarať nejakú vec alebo vykonať inú činnosť. Príkazná zmluva pritom pre svoju platnosť nevyžaduje písomnú formu. Príkazná zmluva, v ktorej je udelené plnomocenstvo, však musí mať písomnú formu. Písomná forma príkaznej zmluvy má svoje výhody aj v tých prípadoch, keď to nie je vyžadované zákonom. V prípade sporu by pri chýbajúcej písomnej zmluve bolo obtiažne preukázať, že príkazník sa napr. odchýlil od pokynov príkazcu.

Obsahom zmluvy musí byť najmä určenie zmluvných strán. Týmito zmluvnými stranami sú podľa zákona príkazník a príkazca. Na oboch stranách môže vystupovať fyzická osoba alebo právnická osoba, pričom ako fyzická osoba môže vystupovať podnikateľ alebo iná samostatne zárobková osoba.

Príkazná zmluva musí ďalej obsahovať určenie, čo má byť predmetom príkaznej zmluvy. Predmetom záväzku príkazníka je uskutočniť činnosť smerujúcu k obstaraniu veci alebo inú činnosť určenú v zmluve, a nespočíva v dosiahnutí určitého výsledku sledovaného touto činnosťou. Príkazník neporuší svoj záväzok, ak síce potrebnú činnosť vyvíja, ale zamýšľaný dôsledok nedosiahne.

K ďalším častiam zmluvy patrí určenie doby plnenia, určenie ceny a určenie súčinnosti príkazcu. Zmluvné strany sa môžu dohodnúť na tom, dokedy má byť vec obstaraná alebo vykonaná iná činnosť. V prípade, že táto doba nie je v zmluve určená alebo nevyplýva z predmetu zmluvy, príkazník je povinný poskytnúť plnenie bez zbytočného odkladu po uzavretí zmluvy. Príkazcovi môže vzniknúť záväzok zaplatiť za splnenie záväzku príkazníka odmenu, ale len za predpokladu, že to bolo dohodnuté v príkaznej zmluve. Príkazník má nárok na odmenu aj bez predchádzajúcej dohody vtedy, keď je jej poskytnutie vzhľadom na predmet zmluvy obvyklé. Pokiaľ je však odplata v príslušných odvetviach obvyklá (napr. v prípade advokátov alebo daňových poradcov), príkazníkovi vznikne právo na odmenu aj v tom prípade, keď sa odmena nedohodla. Odmenu, či už dohodnutú, alebo obvyklú, je príkazca povinný zaplatiť aj vtedy, keď očakávaný výsledok nenastal. Výnimku z tohto pravidla predstavuje prípad, keď dosiahnutie výsledku zmaril svojím zavinením príkazník.

Zmluvné strany sa môžu v príkaznej zmluve dohodnúť, aká súčinnosť príkazcu je potrebná, aby sa splnil účel príkazu. Súčinnosť môže spočívať v poskytnutí určitých informácií, odovzdaní určitých vecí a pod. Neposkytnutie súčinnosti prík
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály