Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Príjmy zdaňované zrážkou po 1. januári 2011

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Zrazenie dane je jedným z inštitútov zabezpečenia dane pri zdroji, ktorý v zásade uspokojivo rieši otázku nielen zabezpečenia predchádzania daňových únikov, a to predovšetkým v prípade vyplácania príjmov do zahraničia ale aj zabezpečenia jednoduchšieho a prehľadnejšieho výberu daní a tiež odbremenenia daňovníka, príjemcu platby, od povinnosti podávania daňového priznania len z titulu poberania príjmov vysporiadaných pri zdroji, čo je samozrejme výhodou nielen v prípade, ak plynú takéto príjmy do zahraničia, ale aj v prípade, ak plynú na území SR a daňovník nepoberá iný druh príjmov.

Zrazením dane pri zdroji sa vyberá daň podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), tak vo vzťahu k subjektom so sídlom alebo bydliskom v zahraničí, ako aj k subjektom tuzemským. Charakteristickým znakom tejto formy zabezpečenia dane pri zdroji je prenesenie zodpovednosti za vyberanie dane na subjekt, ktorý vypláca, poukazuje alebo pripisuje úhradu v prospech daňovníka, t. j. platiteľa dane.

Tuzemský platiteľ dane, vrátane stálych prevádzkarní zahraničných osôb umiestnených na území SR, je povinný zraziť daň daňovníkom so sídlom alebo bydliskom v zahraničí.

Systém vyberania zrážkovej dane podľa ustanovenia § 43 ZDP bol s účinnosťou od 1. 1. 2004 až do 31. 12. 2010 v zásade (s výnimkami uvedenými v zákone v § 43 ods. 6 ZDP) založený na princípe, podľa ktorého daň vyberaná zrážkou bola len preddavkom s nárokom na vrátenie prípadného preplatku. Uvedená možnosť sa v prevažnej miere týkala zrážania dane platiteľom dane z príjmov plynúcich tuzemským daňovníkom, t. j. daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou.

Zákonom č. 548/2010 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „zákon č. 548/2010 Z. z.“) sa zásadným spôsobom zmenila filozofia dane vyberanej zrážkou, a to predovšetkým tým, že vybraním dane zrážkou sa považuje daňová povinnosť za splnenú a vysporiadanú, a to aj u fyzických osôb (FO) aj právnických osôb (PO), t. j. daň vybranú zrážkou už nie je možné u väčšiny uvedených príjmov v § 43 ZDP vyplácaných daňovníkom považovať za preddavok na daň. Takáto úprava bola schválená vládou z dôvodu konsolidácie verejných financií s cieľom na zvýšený prínos príjmov do štátneho rozpočtu, kvôli ktorej sa zaviedli aj niektoré prísnejšie opatrenia, a to predovšetkým v oblasti zdaňovania dosahovaných príjmov podľa ZDP s účinnosťou od 1. 1. 2011.

Zdaňovanie príjmov zrážkou podľa ZDP od 1. 1. 2011

S účinnosťou od 1. 1. 2011, zákonom č. 548/2010 Z. z. došlo k viacerým zmenám v súvislosti s príjmami, z ktorých sa daň vysporiadava zrážkou.

Podľa § 43 ods. 6 písm. a) až d) tejto novely zákona, daň vyberanú zrážkou je možné považovať za preddavok na daň, už len v prípadoch príjmov taxatívne určených v § 43 ods. 6 ZDP (do 31. 12. 2010 boli v § 43 ods. 6 ZDP naopak uvedené taxatívne práve príjmy, z ktorých sa považovala daň zrazením za vysporiadanú), a to, ak bola vybraná z:

  • Príjmov podľa § 16 ods. 1 písm. d) ZDP u daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou (zahraniční umelci a športovci, ktorí vykonávajú svoju činnosť na území SR).
  • Príjmov podľa § 16 ods. 1 písm. e) prvého, druhého a štvrtého bodu ZDP, úrokov a iných výnosov z poskytnutých úverov, pôžičiek a derivátov podľa zákona o cenných papieroch a príjmov z podielových listov dosiahnutých z ich vyplatenia (vrátenia) u daňovníka z členského štátu Európskej únie a daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou v ďalších štátoch tvoriacich Európsky hospodársky priestor.
  • Príjmov z podielových listov dosiahnutých z ich vyplatenia (vrátenia) u daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou podľa § 2 písm. d) ZDP okrem daňovníka nezaloženého alebo nezriadeného na podnikanie (§ 12 ods. 2 ZDP), Fondu národného majetku SR a Národnej banky Slovenska, [Pozn.: V prípade príjmov z vyplatenia podielových listov ide o príjmy z podielových listov dosiahnuté z ich vyplatenia (vrátenia), u ktorých je možné daň vyberanú zrážkou považovať za preddavok na daň len vtedy, ak tieto príjmy plynú FO a PO s neobmedzenou daňovou povinnosťou na území SR a FO a PO s neobmedzenou daňovou povinnosťou na území iných členských štátov Európskej únie alebo FO a PO s neobmedzenou daňovou povinnosťou na území ďalších štátov tvoriacich Európsky hospodársky priestor.]
  • Výnosov z dlhopisov u daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou podľa § 2 písm. e) tretieho bodu ZDP, ktorý na území SR nepodniká prostredníctvom stálej prevádzkarne. (Pozn.: V prípade výnosov z dlhopisov je možné daň vyberanú zrážkou považovať za preddavok na daň len, ak tieto výnosy plynú PO s obmedzenou daňovou povinnosťou na území SR. U ostatných daňovníkov sa vybraním dane zrážkou z výnosov z dlhopisov a pokladničných poukážok považuje daňová povinnosť za splnenú. V prípade PO s neobmedzenou daňovou povinnosťou na území SR sa vypláca hrubý výnos z dlhopisov, ktorý táto PO zahrnuje do základu dane podľa § 17 ods. 4 ZDP, t. j. v súlade s výsledkom hospodárenia. Ak ide o PO s obmedzenou daňovou povinnosťou na území SR, ktorá podniká na území SR prostredníctvom stálej prevádzkarne a úrokový výnos je možné priamo priradiť k činnosti tejto stálej prevádzkarne, tento príjem sa nezdaní daňou vyberanou zrážkou, ale stáva sa súčasťou základu dane stálej prevádzkarne.)

Ak sa daňovník podľa § 43 ods. 6 písm. a) až d) ZDP rozhodne daň vyberanú zrážkou z týchto príjmov považovať za preddavok na daň, môže tento preddavok odpočítať od dane v daňovom priznaní, pričom, ak suma dane vyberanej zrážkou prevyšuje vypočítanú výšku dane daňovníka v d

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály