Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu

Rubrika: Daň z príjmov

Zdaňovanie príjmov z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu u fyzických osôb upravuje § 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p.

Zdaňovanie príjmov z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti (SZČ) a z prenájmu u fyzických osôb (FO) upravuje § 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Príjmy z podnikania

Medzi príjmy z podnikania uvedené v § 6 ods. 1 ZDP sa zaraďujú:
  1. Príjmy z poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva. Patria sem príjmy z poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva daňovníkov, ktorí vykonávajú svoju činnosť:
    • podľa § 12a zákona č. 105/1990 Zb. o súkromnom podnikaní občanov v z. n. p. bez ohľadu na to, či samostatne hospodáriaca osoba je zapísaná v obchodnom registri alebo nie,
    • podľa § 10 zákona č. 181/1995 Z. z. o pozemkových spoločenstvách v z. n. p.
  2. Príjmy zo živnosti prevádzkovanej na základe oprávnenia podľa zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p. (ďalej len „živnostenský zákon“). 
  3. Príjmy z podnikania vykonávaného podľa osobitných predpisov. Patria sem napr. príjmy advokátov, audítorov, daňových poradcov, súkromných lekárov, notárov a pod. Osobitnými predpismi, na základe ktorých je možné vykonávať predmetnú činnosť, sú napr.:
    • zákon č. 586/2003 Z. z. o advokácii v z. n. p.,
    • zákon č. 442/2004 Z. z. o súkromných veterinárnych lekároch, o Komore veterinárnych lekárov SR a o zmene a doplnení zákona č. 488/2002 Z. z. o veterinárnej starostlivosti,
    • zákon č. 466/2002 Z. z. o audítoroch a Slovenskej komore audítorov,
    • zákon č. 78/1992 Zb. o daňových poradcoch a Slovenskej komore daňových poradcov v z. n. p.,
    • zákon č. 323/1992 Zb. o notároch a notárskej činnosti (Notársky poriadok) v z. n. p.
  4. Príjmy spoločníkov verejnej obchodnej spoločnosti (v. o. s.) a komplementárov komanditnej spoločnosti (k. s.).
    Medzi tieto príjmy nemožno zahrnúť príjmy, ktoré síce majú znaky podnikateľskej činnosti a sú vykonávané sústavne, ale sú vykonávané bez akéhokoľvek oprávnenia, osvedčenia, registrácie alebo povolenia. Takéto príjmy sa zaraďujú medzi ostatné, príležitostné, náhodné príjmy podľa § 8 ZDP.
 

Príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti

Príjmy z inej SZČ uvedené v § 6 ods. 2 ZDP, ak nepatria medzi príjmy zo závislej činnosti, sú:
  1. Príjmy z použitia alebo poskytnutia autorských práv z priemyselného alebo iného duševného vlastníctva vrátane príjmov z vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych a iných diel na vlastné náklady. Ide o príjmy podľa zákona č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon).
  2. Príjmy z činností, ktoré nie sú živnosťou ani podnikaním podľa osobitného predpisu (napr. príjmy správcov konkurznej podstaty, profesionálnych športovcov).
  3. Príjmy znalcov a tlmočníkov za činnosť podľa osobitnéhopredpisu. Osobitným predpisom je zákon č. 382/2004 Z. z. o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch v znení zákona č. 93/2006 Z. z., danú činnosť nie je možné vykonávať ako živnosť.
  4. Príjmy z činností sprostredkovateľov podľa osobitných predpisov, ak ich nevykonávajú ako živnosť. Osobitným predpisom, na základe ktorého daňovníci môžu vykonávať činnosť sprostredkovania poistenia, je napr.:
    • zákon č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení v z. n. p.,
    • zákon č. 650/2004 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom sporení v z. n. p.,
    • zákon č. 310/1992 Zb. o stavebnom sporení v z. n. p.,
    • zákon č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch a investičných službách (zákon o cenných papieroch) v z. n. p.,
    • zákon č. 340/2005 Z. z. o sprostredkovaní poistenia a sprostredkovaní zaistenia.
Príklad č. 1:
Za aký druh príjmu možno považovať príjem dosiahnutý za výkon osobnej asistencie u občana s ťažkým zdravotným postihnutím? Podľa § 6 ods. 2 písm. b) ZDP medzi príjmy z inej SZČ sa zaraďujú príjmy z činností, ktoré nie sú živnosťou ani podnikaním podľa osobitných predpisov (napr. § 58 zákona č. 195/1998 Z. z. o sociálnej pomoci v z. n. p. – ďalej len „zákon o sociálnej pomoci“).
 
Príjmy za činnosť osobného asistenta vypláca občan s ťažkým zdravotným postihnutím za výkon osobnej asistencie asistenta. Ak podľa § 58 ods. 1 zákona o sociálnej pomoci občanovi s ťažkým zdravotným postihnutím je poskytovaný peňažný príspevok na osobnú asistenciu a v súlade s ods. 16 citovaného ustanovenia zákona uzatvoril zmluvu o výkone osobnej asistencie, na základe ktorej vypláca osobnému asistentovi odmenu, takto dosiahnutý príjem u daňovníka vykonávajúceho činnosť osobnej asistencie podlieha zdaneniu a zaraďuje sa medzi príjmy podľa § 6 ods. 2 písm. b) ZDP. Daňovú povinnosť z takto dosiahnutého príjmu daňovník je povinný vysporiadať osobne prostredníctvom daňového priznania.

***

 

Príjmy z prenájmu nehnuteľností

Podľa § 6 ods. 3 ZDP medzi tieto príjmy sa zaraďujú aj príjmy z prenájmu nehnuteľnosti, ktorú prenajíma občan. Pod prenájmom sa rozumie vzťah na základe nájomnej zmluvy. V § 663 až 684 Občianskeho zákonníka sú zakotvené všeobecné ustanovenia, ktoré platia pre všetky druhy nájmu.
 
Medzi príjmy z prenájmu do § 6 ods. 3 ZDP sa zaraďujú len príjmy z prenájmu nehnuteľností. Podľa § 4 ods. 1 živnostenského zákona prenájom nehnuteľností je živnosťou len vtedy, ak sa popri prenájme poskytujú aj iné služby spojené s prenájmom, t. j. „holý“ prenájom bytu, príp. domu nemôže byť živnosťou. Pri prenájme hnuteľných vecí môže byť táto činnosť vykonávaná ako živnosť v prípade, ak ide o sústavnú činnosť.
 
Príjmy z prenájmu hnuteľných vecí, ak prenájom je vykonávaný ako sústavná činnosť, patria medzi príjmy zo živnosti podľa § 6 ods. 1 písm. b) ZDP a príjmy z prenájmu hnuteľných vecí vykonávaného ako príležitostný prenájom sa zaraďujú medzi ostatné príjmy podľa § 8 ZDP.

Príklad č. 2:
Vlastník nehnuteľnosti na základe mandátnej zmluvy zveril do správy inej osoby nehnuteľnosť. Správca nehnuteľnosti prijíma od nájomníkov nájomné a platí výdavky súvisiace s opravou a údržbou nehnuteľnosti. U koho sa budú zdaňovať príjmy z prenájmu, u správcu alebo u vlastníka?

 
Najskôr treba posúdiť právny vzťah medzi správcom nehnuteľnosti a vlastníkom nehnuteľnosti. Ak správca nehnuteľnosti vykonáva svoju činnosť v mene vlastníka na jeho účet, potom vlastník je daňovníkom dane z príjmov F
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály