Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Príjmy autorov do novín a časopisov od 1. januára 2013

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

S účinnosťou od 1. januára 2013 novela (395/2012 Z. z.) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) priniesla aj zmeny súvisiace s odmeňovaním prispievateľov do novín a časopisov. Ide najmä o zmeny týkajúce sa samotného zdaňovania, uplatňovania daňových výdavkov, ale aj uplatňovania nezdaniteľnej časti základu dane na manželku/manžela (nové podmienky) a daňového bonusu (len na aktívne príjmy). Posledné dve skutočnosti sa dotýkajú všetkých daňovníkov.

ZMENY V ROKU 2012

V tejto súvislosti je potrebné spomenúť aj zmenu ZDP, ktorá nadobudla účinnosť už 1. januára 2012, kedy sa príjmy z autorských práv rozčlenili na aktívne a pasívne príjmy.

Aktívne príjmy – § 6 ods. 2 písm. a) ZDP – príjmy dosiahnuté na základe zmluvy o vytvorení diela podľa zákona č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) v z. n. p. (ďalej len „autorský zákon“), príjmy za umelecké výkony, príjmy z použitia alebo z poskytnutia práv z priemyselného alebo iného duševného vlastníctva.

Pasívne príjmy – § 6 ods. 4 ZDP – príjmy za použitie už vytvoreného diela a umeleckého výkonu dosiahnuté na základe licenčnej zmluvy.

ZMENY V ROKU 2013

Úprava ustanovenia § 6 ods. 2 písm. a) ZDP

Do ustanovenia boli novelou ZDP doplnené príjmy z vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych diel a iných diel na vlastné náklady (umelecké diela, ktoré autor nevytvoril na objednávku, ale z vlastného podnetu) a príjmy autorov za príspevky do novín, časopisov, rozhlasu a televízie zdaňované daňou vyberanou zrážkou, pri ktorých však daňovník využil možnosť dohodnúť sa s platiteľom zdaniť si tieto príjmy podaním daňového priznania.

Zdanenie príspevkov do novín a časopisov, do rozhlasu a televízie, ak nejde o umelecký výkon

Ak nejde o umelecký výkon, tieto príspevky sú zdanené:

  • daňou vyberanou zrážkou podľa § 43 ZDP, alebo
  • podaním daňového priznania.

Poznámka: Tieto dva spôsoby zdanenia možno použiť len pripríjmoch autorov za príspevky do novín a časopisov do publikácie označenej normou ISSN (periodické publikácie v súlade so zákonom č. 212/1997 Z. z. o povinných výtlačkoch periodických publikácií, neperiodických publikácií a rozmnoženín audiovizuálnych diel v z. n. p.) a príjmy za príspevky do rozhlasu a televízie, ak nejde o umelecký výkon. Ak však ide o takéto príspevky, za ktoré plynie autorovi odmena na základe licenčnej zmluvy (§ 6 ods. 4 ZDP) – tieto sa zdaňujú daňou vyberanou zrážkou a neuvádzajú sa v daňovom priznaní.

Zdanenie závisí od rozhodnutia (a dohody) autora

Autor príspevkov do novín, časopisov, do rozhlasu a televízie, ak nejde o umelecký výkon, sa môže rozhodnúť, či z týchto príjmov:

  • Bude daň vyberať zrážkou<
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály