Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Príjem z prenájmu z hľadiska registračnej povinnosti, zdaňovania a platenia odvodov na zdravotné poistenie v roku 2011

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Z hľadiska zákona o dani z príjmov je dosiahnutý príjem z prenájmu nehnuteľností alebo ich častí predmetom dane. Z hľadiska zákona o zdravotnom poistení je príjem z prenájmu vymeriavacím základom pre platenie odvodu poistného na zdravotné poistenie. Ako má postupovať fyzická osoba, ktorá nie je podnikateľom v prípade, ak prenajíma alebo začala prenajímať nehnuteľnosť?

V nadväznosti na legislatívne úpravy v oblasti zdaňovania príjmu dosiahnutého z prenájmu nehnuteľností podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) ako aj v oblasti platenia poistného na zdravotné poistenie podľa zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (v znení zákona č. 718/2004 Z. z.) v z. n. p. (ďalej len „zákon o zdravotnom poistení“) došlo k podstatným zmenám. Tieto legislatívne zmeny sa dotýkajú nielen podnikateľov, ale aj fyzických osôb (FO), ktoré nepodnikajú na základe živnostenského oprávnenia, ale prenajímajú nehnuteľnosti alebo ich časti (byt, obytný dom, nebytové priestory a iné nehnuteľnosti okrem pozemku). Z hľadiska ZDP je dosiahnutý príjem z prenájmu nehnuteľnosti alebo ich častí predmetom dane. Z hľadiska zákona o zdravotnom poistení je príjem z prenájmu vymeriavacím základom pre platenie odvodu poistného na zdravotné poistenie.

Ako má postupovať FO, ktorá nie je podnikateľom v prípade, ak prenajíma alebo začala prenajímať nehnuteľnosť (napr. byt alebo časť bytu)?

FO – nepodnikateľ začala prenajímať od 1. 1. 2011 byt alebo jej časť.

  1. Vzniká FO povinnosť registrácie u správcu dane a v akej lehote?
  2. Aký je sankčný postih, ak FO podá žiadosť o registráciu po ustanovenej lehote?
  3. Čo tvorí základ dane na účely dane z príjmov?
  4. Čo tvorí vymeriavací základ pre výpočet poistného na zdravotné poistenie?

 

1. Registrácia

FO, ktorá nie je podnikateľom, ale začala prenajímať byť alebo jeho časť, je povinná podať žiadosť o registráciu miestne príslušnému správcovi dane podľa § 31 ods. 2 písm. a) zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“) do 30 dní po uplynutí mesiaca, v ktorom na územní SR prenajala byt, alebo jeho časť, alebo začala prenajímať nebytový priestor alebo nehnuteľnosť alebo ich časti okrem pozemku.

Povinnosť r

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály