Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prijatie služby zo zahraničia, samozdanenie daňou z pridanej hodnoty a povinnosť registrácie pre DPH

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) ustanovuje povinnosť platiť daň z pridanej hodnoty v niektorých prípadoch prijatej služby zo zahraničia, t. j. služby, ktorú slovenská zdaniteľná osoba obstaráva od dodávateľa zo zahraničia. Táto povinnosť sa teda netýka len platiteľov DPH, ale aj ostatných podnikateľských subjektov – neplatiteľov DPH. V závislosti od sídla dodá­vateľa a samozrejme aj miesta dodania prijatej služby vzniká v niektorých prípadoch takýmto zda­niteľným osobám povinnosť registrácie, v iných však nie.

Povinnosť samozdanenia ­prijatej služby vzniká v prípade, ak sa mies­to dodania danej služby určí v zmysle § 15 ods. 1 zákona o DPH a takto určené miesto sa nachádza v SR. „Miesto dodania služby“ je faktor, ktorý určuje, v ktorej krajine sa vyberie DPH. Pri jeho určení je potrebné postupovať podľa:

  • Základného pravidla uvedeného v § 15 ods. 1 zákona o DPH – v prípade dodania služby medzi dvomi podnikateľskými subjektmi, pričom odberateľ službu prijal na účely svojej podnikateľskej činnosti (koná teda v postavení zdaniteľnej osoby), sa miesto dodania danej služby nachádza v krajine sídla odberateľa. Tejto krajine teda patrí DPH a daný odberateľ prijatú službu zdaní podľa miestnych pravidiel – v rámci slovenského zákona o DPH, ide o spomenutý § 69 ods. 3 zákona o DPH. V prípade, ak dodávateľ službu dodal prevádzkarni odberateľa, miesto dodania sa nachádza v krajine, v ktorej sa daná prevádzkareň nachádza.
  • Základného pravidla uvedeného v § 15 ods. 2 zákona o DPH – v prípade dodania služby zdaniteľnou osobou nezdaniteľnej osobe, t. j. napr. súkromnej osobe, sa miesto dodania nachádza v krajine dodávateľa. Službu teda zdaní dodávateľ (podnikateľský subjekt) podľa pravidiel a sadzbou platnou vo svojej krajine, resp. v krajine, v ktorej sa nachádza jeho prevádzkareň, ak bola služba dodaná z jeho prevádzkarne.
  • Osobitných pravidiel uvedených v § 16 zákona o DPH – osobitné pravidlá sú v podstate výnimkami zo základných pravidiel, v niektorých taxatívne vymenovaných prípadoch sa teda miesto dodania určí rozdielne od spomenutých základných pravidiel. Ide napr. o služby vzťahujúce sa na nehnuteľnosť, ktorej miesto dodania sa v zmysle § 16 ods. 1 zákona o DPH nachádza v krajine, v ktorej sa predmetná nehnuteľnosť nachádza. Pri určovaní miesta dodania je potrebné skúmať najprv, či daný typ služby, resp. obchodného vzťahu neupravuje niektoré z osobitných pravidiel, v prípade ak nie, miesto dodania služby sa určí podľa základných pravidiel uvedených v § 15 zákona o DPH.

Povinnosť zdaniť prijatú službu má:

  • Platiteľ DPH, t. j. ­podnikateľský subjekt registrovaný pre DPH v zmysle § 4 zákona o DPH – prijatú službu samozdaňuje sadzbou DPH platnou v SR. Ako platiteľ DPH má však zároveň aj právo na odpočítanie DPH [§ 49 ods. 2 písm. b) zákona o DPH] – t. j. ním uplatnenú DPH zo samozdanenia prijatej služby (DPH na výstupe) si môže aj odpočítať (na vstupe). V prípade, ak odpočítavanú DPH nie je povinný krátiť koeficientom pre pomerné odpočítanie DPH (§ 50 zákona o DPH), sa ním uplatnená DPH zo samozdanenia a odpočítavaná DPH rovnajú a výsledný vzťah voči štátnemu rozpočtu je nulový.
  • Neplatiteľ DPH – v zmysle § 69 ods. 3 zákona o DPH je pri prijatí služby od zahraničného dodá­vateľa (z krajiny EÚ ako aj z tretieho štátu), ktorej miesto dodania určené podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH sa nachádza v SR, platiť DPH každá zdaniteľná osoba. Teda každý podnikateľský subjekt, bez ohľadu na jeho registráciu pre DPH.
  • Právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou (napr. nezisková organizácia, príp. rozpočtová a príspevková organizácia) a je registrovaná pre DPH v zmysle § 7 zákona o DPH.

Povinnosť samozdanenia prijatej služby a povinnosť registrácie pre DPH

Podnikateľský subjekt, ktorý nie je pre DPH registrovaný zo žiadneho titulu, je povinný sa zaregistrovať:

  • Ak prijme službu od dodávateľa so sídlom v členskej krajine EÚ a miesto dodania tejto služby určené podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH sa nachádza v SR. Povinnosť registrácie vyplýva z § 7a zákona o DPH, ktorý slovenskému odberateľovi prikazuje registrovať sa ešte pred samotným

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály