Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prijatie alebo poskytnutie finančnej zábezpeky

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Súčasťou ustanovení Občianskeho zákonníka o zabezpečení záväzkov je aj zábezpeka. Záväzok poskytnúť zábezpeku sa môže týkať nielen už vzniknutej zábezpeky, ale aj pohľadávky, ktorá môže vzniknúť v budúcnosti. Viac sa dočítate v článku.


Zabezpečenie záväzkov

Súčasťou ustanovení Občianskeho zákonníka o zabezpečení záväzkov je aj zábezpeka, ktorá však nie je samostatným prostriedkom na zabezpečenie záväzku. Kým v ustanoveniach § 544 až § 554 Občianskeho zákonníka sú upravené jednotlivé spôsoby zabezpečenia záväzkov, ustanovenie § 555 Občianskeho zákonníka neupravuje osobitný spôsob zabezpečenia, ale iba vysvetľuje, akým spôsobom je možné splniť záväzok, t. j. dať zábezpeku. Dispozitívnym ustanovením § 555 Občianskeho zákonníka je príkladovo uvedené, že záväzok dať zábezpeku možno splniť najmä zriadením záložného práva alebo spôsobilými ručiteľmi. Záväzok dať zábezpeku možno splniť aj inými spôsobmi, napr. zabezpečovacím prevodom pohľadávky, uložením určitej peňažnej čiastky alebo vkladnej knižky do úschovy tretej osobe, a pod. Záväzok dať zábezpeku vzniká predovšetkým dohodou strán, pričom forma dohody nie je predpísaná. Od záväzku dať zábezpeku treba potom odlišovať právny vzťah vzniknutý plnením povinnosti dať zábezpeku (napr. od dohody o ručení).

Záväzok poskytnúť zábezpeku sa môže týkať nielen už vzniknutej pohľadávky, ale aj pohľadávky, ktorá môže vzniknúť v budúcnosti. Záväzok dať zábezpeku sa v praxi tiež označuje ako záväzok dať kauciu. Ide o špecifický spôsob zabezpečenia záväzku, ktorý v skutočnosti predstavuje len prvý krok ku skutočnému zabezpečeniu záväzku, najmä v prípadoch, kedy sa má veriteľovi podľa zmluvy alebo zo zákona poskytnúť určité zabezpečenie a nie je bližšie určený spôsob tohto zabezpečenia. Pokiaľ ide o rozsah práv spojených so zábezpekou, tie je potrebné upraviť v zmluve. Vo väčšine prípadov ide o poskytnutie peňažnej sumy pri uzavretí obchodného kontraktu, čím sa obchod potvrdzuje a zabezpečuje sa splnenie záväzku zo zmluvy. Ak druhá zmluvná strana nesplní svoj záväzok zo zmluvy, kaucia prepadá v prospech druhej zmluvnej strany. Pokiaľ zmluvný záväzok nesplnila strana, ktorá prijala kauciu, je povinná poskytnutú kauciu vrátiť.

Špecifickou formou poskytnutia zábezpeky je zloženie dohodnutej peňažnej sumy odberateľom v banke, s cieľom zabezpečenia pohľadávky dodávateľa. Odberateľ v takomto prípade otvorí v banke účet viazaných prostriedkov pre svoje platby. Na tento účet prevedie príslušnú sumu na vyrovnanie pohľadávky dodávateľa. Odberateľ zároveň banke oznámi termín, dokedy majú byť prostriedky blokované v prospech dodávateľa. Banka písomne potvrdí dodávateľovi zloženie prostriedkov na úhradu pohľadávky v prospech príslušného účtu viazaných prostriedkov. Z tohto účtu sa potom čerpajú prostriedky v súlade s dohodou medzi dodávateľom a odberateľom.

Pokiaľ ide o výšku zábezpeky, § 556 Občianskeho zákonníka ustanovuje, že nikto nie je povinný prijať vec alebo právo ako zábezpeku do sumy vyššej, aká predstavuje dve tretiny ich odhadnej ceny. Výnimku predstavujú len vklady v bankách a štátne cenné papiere. Tieto hodnoty sú zo zákona zábezpekou do celej svojej výšky (§ 557 Občianskeho zákonníka). Od tejto zásady sa nemožno odchýliť ani v obchodnej zmluve.

Veci a práva (pohľadávky) majú teda zabezpečovaciu schopnosť iba v rozsahu dvoch tretín ich odhadnej ceny. Veriteľ je teda povinný prijať vec alebo právo ako zábezpeku len do tejto výšky. Ak treba zabezpečiť vyššiu pohľadávku než sú dve tretiny odhadnej ceny, môže veriteľ žiadať o doplnenie zábezpeky. Napr., ak niekto dá ako zábezpeku do zálohy vec, ktorá má odhadnú cenu 12 000 €, je druhá strana povinná prijať ju ako zábezpeku iba do sumy 8 000 €. Ak má byť touto zábezpekou napr. krytá pohľadávka 10 000 €, môže druhá strana žiadať doplnenie zábezpeky, ak ide o nekrytú čiastku 2 000 €.

Naopak, vklady v peňažných ústavoch a štátne cenné papiere sú podľa kogentného ustanovenia § 557 Občianskeho zákonníka spôsobilou zábezpekou do celej svojej výšky. Napr. termínovaný vklad na 10 000 € je spôsobilou zábezpekou do celej výšky 10 000 € a musí byť až do tejto výšky ako zábezpeka prijatý.

 

Finačná zábezpeka pre prevádzkovateľov hazardných hier


Žiadateľ o udelenie individuálnej licencie podľa zákona č. 171/2005 Z. z. o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o hazardných hrách“) na prevádzkovanie hazardných hier prostredníctvom výherných prístrojov je povinný zložiť finančnú zábezpeku v minimálnej výške 150 € za každý výherný prístroj, najmenej však na úrovni 60 000 € na jedného prevádzkovateľa hazardnej hry na všetky licencie, ktoré mu budú udelené obcami na území Slovenskej republiky na príslušný kalendárny rok. Finančnú zábezpeku musí žiadateľ uložiť na samostatný účet v banke a finančnú zábezpeku musí prevádzkovateľ hazardnej hry zachovávať počas celej doby platnosti licencie v minimálnej výške ustanovenej spomínaným zákonom. Táto zábezpeka musí byť vinkulovaná v prospech Ministerstva financií Slovenskej republiky, Štefanovičova 5, 817 82 Bratislava. Vinkuláciu je možné zrušiť len s predchádzajúcim písomným súhlasom MF SR v zmysle § 36 ods. 2 zákona o hazardných hrách. Po predložení vinkulácie finančnej zábezpeky MF SR, je žiadateľ povinný predložiť pri žiadosti o udelenie individuálnej licencie na prevádzkovanie hazardných hier prostredníctvom výherných prístrojov príslušnej obci aj potvrdenie banky, resp. iné potvrdenie o vinkulácií finančných prostriedkov v prospech MF SR odsúhlasené odborom správy finančného trhu MF SR.



Finančná zábezpeka pre účasť vo verejných súťažiach


Poskytnutie finančnej zábezpeky sa aplikuje aj v prípade vyhlasovania verejných súťaží. Predmetom zmlúv o finančnej zábezpeke v takýchto prípadoch je zloženie finančnej zábezpeky účastníkom na účet vyhlasovateľa súťaže, za účelom preukázania riadneho záujmu o uzavretie zmluvy, ktorá je predmetom vyhlásenej obchodnej verejnej súťaže. Účastník je v týchto prípadoch povinný zložiť finančnú zábezpeku v stanovenej výške na účet vyhlasovateľa. Vyhlasovateľ je povinný účastníkovi, ktorý bol vo verejnej obchodnej súťaži neúspešný, vrátiť ním poskytnutú finančnú zábezpeku. Účastníkovi, ktorý bol vo verejnej obchodnej súťaži úspešný, sa zaplatená finančná zábezpeka započítava do kúpnej ceny dohodnutej v platne uzavretej kúpnej zmluve. Účastník a vyhlasovateľ sa môžu zmluvne dohodnúť, že v prípade, ak účastník, ktorý bol vo verejnej obchodnej súťaži úspešný, neuzavrie v termíne určenom vyhlasovateľom kúpnu zmluvu z dôvodov, ktoré sú výlučne na strane kupujúceho, je povinný uhradiť vyhlasovateľovi za zmarenie verejnej obchodnej súťaže zmluvnú pokutu v stanovenej výške. Vyhlasovateľ je potom oprávnený použiť na uhradenie tejto zmluvnej pokuty finančné prostriedky zo zábezpeky a zvyšné finančné prostriedky poukáže po zrazení dohodnutej zmluvnej pokuty na účet účastníka.

 

Finančná zábezpeka z pohľadu účtovného


V prípade poskytnutej, resp. prijatej finančnej zábezpeky je potrebné predovšetkým definovať, či v takomto prípade vzniká určitý záväzok, resp. pohľadávka, alebo nie. Inak treba posudzovať situáciu, ak je zábezpeka poskytnutá v súvislosti s nejakým následným plnením, a inak v prípade, ak ide o vinkuláciu finančných prostriedkov v súvislosti so zabezpečením nejakého záväzku.

 
Zábezpeka v prípade verejných súťaží

Možno sa stretnúť s názorom, že zloženie finančných prostriedkov na účet inej organizácie je v súvislosti s vyhlásením verejnej súťaže možné chápať ako určitý preddavok, a p
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály