Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prihlásenie zamestnancov do registra poistencov

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Sociálnej poisťovne a ich odhlásenie po novom Zákon č. 82/2005 Z. z. o nelegálnej práci a o nelegálnom zamestnávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov upravil s účinnosťou od 1. apríla 2005 aj prihlasovanie zamestnancov do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia a ich odhlasovanie.

 

Zákon č. 82/2005 Z. z. o nelegálnej práci a o nelegálnom zamestnávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o nelegálnej práci“) upravil s účinnosťou od 1. apríla 2005 aj prihlasovanie zamestnancov do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia a ich odhlasovanie.

Podľa upraveného § 231 ods. 1 písm. b) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“), vyplývajú pre zamestnávateľa tieto povinnosti pri prihlasovaní a odhlasovaní zamestnancov:

  • Prihlásiť do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia zamestnanca podľa ustanovenia § 4 ods. 1 zákona o sociálnom poistení na nemocenské poistenie, na dôchodkové poistenie a na poistenie v nezamestnanosti pred vznikom týchto poistení najneskôr pred začatím výkonu činnosti zamestnanca, odhlásiť zamestnanca podľa § 4 ods. 1 zákona o sociálnom poistení najneskôr v deň nasledujúci po zániku týchto poistení, zrušiť prihlásenie do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia, ak poistný vzťah nevznikol. Zamestnancom podľa ustanovenia § 4 ods. 1 zákona o sociálnom poistení je:

    • fyzická osoba v pracovnom pomere,

    • fyzická osoba v štátnozamestnaneckom pomere,

    • fyzická osoba v služobnom pomere,

    • člen družstva, ktorý je v pracovnom vzťahu k družstvu,

    • ústavný činiteľ, verejný ochranca práv a poslanec Európskeho parlamentu, ktorý bol zvolený na území Slovenskej republiky,

    • predseda vyššieho územného celku, starosta obce, starosta mestskej časti v Bratislave, starosta mestskej časti v 

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály